ΟΟΣΑ: «Τριπλή πρόκληση» για τη γεωργία - ανάγκη εξασφάλισης προμηθειών- τροφίμων, αντιμετώπισης της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας
ΟΟΣΑ: «Τριπλή πρόκληση» για τη γεωργία - την ανάγκη εξασφάλισης προμηθειών τροφίμων, αντιμετώπισης της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας

Περισσότεροι από 45 Υπουργοί Γεωργίας από χώρες μέλη και μη μέλη του ΟΟΣΑ θα συναντήθηκαν στο Παρίσι για να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένες ενέργειες που θα συμβάλουν στην οικοδόμηση βιώσιμων συστημάτων γεωργίας και τροφίμων σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον: Κοινές προκλήσεις, μετασχηματιστικές λύσεις .

Η αβεβαιότητα και οι υψηλές τιμές δυσκολεύουν τις επιχειρήσεις να προγραμματίσουν αγορές, ενώ συμβάλλουν στη συσσώρευση αποθεμάτων, γεγονός που αφήνει περισσότερα τρόφιμα εκτός αγοράς, δήλωσε η Marion Jansen , διευθύντρια εμπορίου και γεωργίας στον ΟΟΣΑ.

Αυτές οι πιέσεις γίνονται αισθητές σε όλο τον κόσμο.
Το απρόβλεπτο της ζήτησης είναι κακά νέα για τους αγρότες, καθώς καθιστά δύσκολο τον προγραμματισμό φυτεύσεων σε μια εποχή που πλήττονται από το υψηλό κόστος εισροών όπως τα λιπάσματα και τα καύσιμα. Για τα νοικοκυριά που ταλαιπωρούνται από μια κρίση κόστους ζωής, οποιαδήποτε αύξηση των τιμών των τροφίμων σημαίνει ότι περισσότεροι μπορεί να πεινάσουν.
«Η αβεβαιότητα είναι τεράστια», είπε ο Jansen. «Δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να συζητήσουμε την επισιτιστική ασφάλεια χωρίς να θίξουμε το θέμα της Ουκρανίας».
Περισσότερες διακυμάνσεις στις τιμές στις αγορές καλλιεργειών θα μπορούσαν να έρθουν καθώς η τρέχουσα συμφωνία για τα σιτηρά στην Ουκρανία πρόκειται να  λήξει  στις 19 Νοεμβρίου και η Ρωσία έχει σηματοδοτήσει ότι θα συζητήσει την ανανέωσή της ξεχωριστά.
Ο ΟΟΣΑ με έδρα το Παρίσι συγκάλεσε συνάντηση περισσότερων από 45 υπουργών Γεωργίας και κυβερνητικών εκπροσώπων αυτή την εβδομάδα για να αντιμετωπίσει μια «τριπλή πρόκληση» για τη γεωργία - την ανάγκη εξασφάλισης προμηθειών τροφίμων, αντιμετώπισης της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και προστασίας των μέσων διαβίωσης στην αλυσίδα εφοδιασμού.
Περισσότερη τροφή για σκέψη
Μια άλλη σύνοδος κορυφής είναι προ των πυλών με τις συνομιλίες για το κλίμα να ξεκινούν στην Αίγυπτο σε λίγες μέρες. Ο οικοδεσπότης του COP27 ζει ήδη στο  πιο ζεστό μέλλον και η έλλειψη νερού είναι μια από τις βασικές ανησυχίες των αγροτών.

Πρόσφατα γεγονότα υπογράμμισαν τον ουσιαστικό ρόλο που διαδραματίζει η γεωργία στην αντιμετώπιση μεγάλων παγκόσμιων προκλήσεων. Η Υπουργική Διάσκεψη λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο μιας άμεσης κρίσης επισιτιστικής ασφάλειας που προκλήθηκε από τη μεγάλης κλίμακας επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, αυξάνοντας τον αριθμό των ατόμων με οξεία επισιτιστική ανασφάλεια των οποίων η πρόσβαση σε τρόφιμα βραχυπρόθεσμα έχει περιοριστεί σε σημείο που οι ζωές και τα μέσα διαβίωσης κινδυνεύουν. Οι σοβαρές ξηρασίες στην Ευρώπη, την Κίνα και τη Βόρεια Αμερική επιδεινώνουν περαιτέρω τους κινδύνους για την επισιτιστική ασφάλεια.

Η Υπουργική Διάσκεψη πραγματοποιείται επίσης λίγο πριν από την εικοστή έβδομη Διάσκεψη των Μερών της Σύμβασης Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC) (COP27) στο Sharm el-Sheikh της Αιγύπτου. Η συνάντηση είναι μια ευκαιρία για τους Υπουργούς Γεωργίας να συζητήσουν ένα κοινό όραμα για το ρόλο του τομέα της γεωργίας και των τροφίμων στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο οι χώρες μπορούν να διαμορφώσουν την κατεύθυνση των μελλοντικών πολιτικών για να διασφαλίσουν ότι οι τομείς της γεωργίας τους συμβάλλουν στην επίτευξη των κλιματικών στόχων.

Απαιτούνται μετασχηματιστικές λύσεις για την αντιμετώπιση των τριών προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Αυτά περιλαμβάνουν τη διασφάλιση επισιτιστικής ασφάλειας για έναν αυξανόμενο παγκόσμιο πληθυσμό. εξασφάλιση μέσων διαβίωσης κατά μήκος της τροφικής αλυσίδας· και ενίσχυση της βιωσιμότητας του τομέα και της συμβολής του στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Για να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις, ο γεωργικός τομέας πρέπει να κάνει περισσότερα με λιγότερα, μέσω καλά στοχευμένων, περιεκτικών και περιεκτικών μειγμάτων πολιτικών. Απαιτούνται επειγόντως δεσμεύσεις για την τόνωση των επενδύσεων στην καινοτομία (Ε&Α) και στις υποδομές για να τεθεί ο γεωργικός τομέας στην απαραίτητη τροχιά για βιώσιμη αύξηση της παραγωγικότητας, διασφαλίζοντας την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και επίτευξη περιβαλλοντικών στόχων.

 

Οι προθεσμίες για την επίτευξη του στόχου «Zero Hunger Sustainable Develop Goal 2030» (SDG 2) και των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου πλησιάζουν γρήγορα. Τον Νοέμβριο, οι Υπουργοί θα επιβεβαιώσουν τον ηγετικό ρόλο του ΟΟΣΑ βοηθώντας τις χώρες να εντοπίσουν και να εφαρμόσουν πρακτικές ενέργειες για την αντιμετώπιση αυτής της τριπλής πρόκλησης. Στη συνάντηση θα προεδρεύσει από κοινού ο Υπουργός Γεωργίας και Γεωργίας Τροφίμων για τον Καναδά, ο Σεμ. κα Marie-Claude Bibeau, και ο Υπουργός Γεωργίας, Βιοασφάλειας και Αγροτικών Κοινοτήτων της Νέας Ζηλανδίας, ο Επίτιμος. κ. Damien O'Connor.

Οι Υπουργοί Γεωργίας του ΟΟΣΑ συναντήθηκαν τελευταία φορά τον Απρίλιο του 2016, όταν διερεύνησαν πιο ολιστικές πολιτικές για τα συστήματα γεωργίας και τροφίμων, με αποκορύφωμα μια  Διακήρυξη .

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις