Τι είναι η μερική καύση καλαμιών και γιατί πολλοί αγρότες καταφεύγουν σε αυτό;
Τι είναι η μερική καύση καλαμιών και γιατί πολλοί αγρότες καταφεύγουν σε αυτό;

Πολλοί αγρότες φέτος είπαν ότι δεν καίνε εντελώς τα καλαμάκια του ορυζώνα και αντ' αυτού καταφεύγουν στο μερικό κάψιμο ή και μόνο του χαλαρού άχυρου.

Σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες που κατέγραψε η PRSC, από τις 15 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Νοεμβρίου, το κράτος κατέγραψε 21.480 πυρκαγιές καλαμιών.

Τι σημαίνει αυτό και πώς μειώνει το επίπεδο ρύπανσης του αέρα και του εδάφους, εξηγεί η Indian Express:

Τι εννοούν λέγοντας χαλαρά άχυρα και όρθια καλαμάκια;

Οι ποικιλίες paddy μικρής και μεγάλης διάρκειας έχουν ύψος 4 πόδια και πάνω από 5, αντίστοιχα. Οι συνδυασμένες θεριζοαλωνιστικές μηχανές που χρησιμοποιούν οι αγρότες για τη συγκομιδή του ορυζώνα, κόβουν το πάνω μέρος του ορυζώνα και αφήνουν πίσω τους ένα όρθιο καλαμάκι περίπου 15 έως 18 ιντσών, το οποίο ονομάζεται στάσιμο καλαμάκι. Πετά τα ψιλοκομμένα 2,5 πόδια χαλαρά καλαμάκια στο χωράφι αφού πάρει τη μερίδα σιτηρών από το ξυρισμένο μέρος του καλαμιού. Αυτό το χαλαρό άχυρο συσσωρεύεται σε πολλές μικρές χωματερές στο χωράφι που ονομάζεται χαλαρό άχυρο.

Τι είναι η μερική καύση καλαμιών;

Μετά τη συγκομιδή, οι αγρότες που επιλέγουν τη μερική καύση αφήνουν το χαλαρό άχυρο να στεγνώσει για μερικές μέρες και στη συνέχεια βάζουν φωτιά σε αυτές τις χωματερές για να προετοιμάσουν το χωράφι για την επόμενη σοδειά.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, τα όρθια καλαμάκια, τα οποία είναι ως επί το πλείστον πράσινα, δεν καίγονται πλήρως, αλλά καίγονται κοντά σε εκείνα τα σημεία του χωραφιού όπου καίγεται χαλαρό άχυρο.

Γιατί οι αγρότες επιλέγουν τη μερική καύση καλαμιών;

Το κράτος έχει διανείμει 1,05 lakh μηχανήματα διαχείρισης καλαμιών και μεγάλος αριθμός μεμονωμένων αγροτών και ομάδων αγροτών έχουν αγοράσει αυτά τα μηχανήματα με επιδότηση. Οι αγρότες που δεν έχουν αυτά τα μηχανήματα, αλλά θέλουν να διαχειριστούν τα καλαμάκια, τα παίρνουν με ενοικίαση από ομάδες αγροτών και συνεταιριστικές εταιρείες.

Ωστόσο, ακόμη και αφού έχουν τρία κύρια μηχανήματα όπως το Happy Seeder, το Smart Seeder και το Super Seder, πολλοί αγρότες καταφεύγουν σε μερική καύση, δήλωσαν αξιωματούχοι. Τα τρία μηχανήματα διασφαλίζουν ότι δεν υπάρχει ανάγκη μερικής καύσης ακόμη και μετά τη συγκομιδή, καθώς δεν απαιτείται καθαρισμός καλαμιών για τη σπορά του σιταριού.

Οι ειδικοί είπαν ότι οι αγρότες βλέπουν τα καλαμάκια ως εχθρό του εδάφους και της επόμενης καλλιέργειας, αλλά δεν είναι. Ένας αγρότης, ο οποίος νοίκιασε ένα σούπερ σποράκι για τη σπορά σιταριού, είπε στην Indian Express ότι δεν ήθελε να κάψει το χαλαρό άχυρο γιατί ήθελε να το δείξει μέσω του Super Seeder, αλλά ο ιδιοκτήτης του μηχανήματος του ζήτησε να κάψει πρώτα το χαλαρό άχυρο. καθώς θα βοηθήσει το super Straw να τρέξει ομαλά στο χωράφι "έτσι έκανα το ίδιο", πρόσθεσε.

Ανώτερος αξιωματικός είπε ότι οι αγρότες θέλουν να βλέπουν το χωράφι τους καθαρό μόνο τη στιγμή της σποράς των νέων καλλιεργειών και με αυτά τα τρία μηχανήματα εκτός από το Super Seder, τα καλαμάκια παραμένουν στο χωράφι ακόμα και μετά τη σπορά. «Για να αποφύγουν αυτό το θέαμα μετά τη σπορά σιταριού, οι αγρότες καταφεύγουν σε μερική καύση χωρίς να δίνουν προσοχή στην υγεία του εδάφους και του αέρα», είπε ο αξιωματικός, προσθέτοντας ότι αντί να δίνουν καθαρή ματιά στο χωράφι, θα πρέπει να διατηρούν το περιβάλλον καθαρό και να μην κάνει έστω και μερική καύση.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις