Ε.Ε.: Ταμείο 450 εκατ. ευρώ και παρατηρητήριο τιμών για τα λιπάσματα από το 2023
COPA - COGECA: Οι αποφάσεις της Ε.Ε. δεν κάνουν φθηνότερα τα λιπάσματα

Τη δυνατότητα στα Κράτη-Μέλη να συνεχίσουν να παρέχουν στήριξη προς τους γεωργούς αλλά και τους παραγωγούς λιπασμάτων μέσων του προσωρινού πλαισίου των κρατικών ενισχύσεων δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στις ανακοινώσεις που έκανε αναφορικά με την αντιμετώπιση του υψηλού κόστος των λιπασμάτων στην Ένωση, θα εξετάσει τη σκοπιμότητα χρήσης του αποθεματικού ύψους 450 εκατ. ευρώ για το οικονομικό έτος 2023 για τους γεωργούς που πλήττονται από το υψηλό κόστος των εισροών.

Παράλληλα, για τη διασφάλιση της διαφάνειας στη αγορά λιπασμάτων η Επιτροπή θα δημιουργήσει το 2023 ένα παρατηρητήριο αγοράς, όπου θα ανταλλάσσει δεδομένα για την παραγωγή, τη χρήση, τις τιμές αλλά και το εμπόριο.

Επίσης, θα συνεργαστεί με τα Κράτη-Μέλη προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι παραγωγοί θα υιοθετήσουν παρεμβάσεις που βοηθούν στη λίπανση, όπως είναι η υγεία του εδάφους, η γεωργία ακριβείας, η βιολογική γεωργία, τα σχέδια διαχείρισης θρεπτικών ουσιών κ.α.

Τέλος, με σκοπό να μειωθεί η εξάρτηση της Ένωσης από το φυσικό αέριο για την παραγωγή λιπασμάτων η Κομισιόν ζητά την αντικατάσταση, όποτε αυτό καταστεί δυνατό, των ορυκτών λιπασμάτων από οργανικά λιπάσματα.  

Δείτε αναλυτικά  την ανακοίνωση

Απογοήτευση από COPA – COGECA

Την απογοήτευσή τους εξέφρασαν οι ευρωπαϊκές συνεταιριστικές οργανώσεις COPA και COGECA, καθώς όπως σημειώνουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέτυχε να προσφέρει λύσεις στις ελλείψεις που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαίοι παραγωγοί.

Εδώ και δύο και πλέον χρόνια οι τιμές των λιπασμάτων έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα επίπεδα, καθώς η πανδημία του κορονοϊού αλλά και η Ρωσο-ουκρανική σύγκρουση, έχουν ως αποτέλεσμα οι τιμές των λιπασμάτων να έχουν τριπλασιαστεί.

Παράλληλα, τα αποθέματα λιπασμάτων που έχουν στην κατοχή του οι Ευρωπαίοι αγρότες εξαντλούνται με γρήγορους ρυθμούς ενώ η διαθεσιμότητά τους ενόψει της επόμενης καλλιεργητικής σεζόν είναι ιδιαίτερα προβληματική.

Οι συνέπειες αυτού του συνδυασμού για την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με την Copa και Cogeca, θα είναι πολλαπλές: μείωση των αποδόσεων, ποιότητα, αυξημένες τιμές στους τελικούς καταναλωτές αλλά και μείωση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής γεωργίας, καθώς όπως σημειώνει καμία άλλη περιοχή παγκοσμίως, δεν αντιμετωπίζει τις αυξήσεις των τιμών στο ίδιο μέγεθος.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Copa, Christiane Lambert «αρνείται να δώσει στους αγρότες βραχυπρόθεσμες λύσεις, θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα πολλών αγροκτημάτων. Ποιο είναι το νόημα να παρουσιάζεται μια νέα ανακοίνωση που περιέχει τόσο λίγες προτάσεις και μάλιστα μακροπρόθεσμες; Δυσκολεύομαι να καταλάβω τη λογική μιας τέτοιας ανακοίνωσης».

Χαιρετίζει τη δημιουργία του παρατηρίου λιπασμάτων, την πρόσβαση σε οργανικά λιπάσματα κ.α. ωστόσο η κ. Lambert υπογραμμίζει πως «πρόκειται για μακροπρόθεσμα μέτρα που δεν αμβλύνουν τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στην διαθεσιμότητα και δεν κάνουν πιο οικονομικά προσιτά στους αγρότες τα λιπάσματα».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της COGECA, Ramon Armengol επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «Τα λιπάσματα αποτελούν βασικό στοιχείο για τη γεωργία» και προσθέτει «το να μην υπάρχει ακόμη σαφής απάντηση σε αυτό το σημείο είναι βαθιά ανησυχητικό».

Τέλος, οι ευρωπαϊκές συνεταιριστικές οργανώσεις COPA και COGECA τονίζουν ότι πρότειναν την επέκταση της αναστολής των εισαγωγικών δασμών σε όλα τα αζωτούχα και φωσφορικά λιπάσματα. Επίσης ζητούν την αναστολή της εφαρμογής του ορίου 60 mg/kg καδμίου για τα φωσφορικά λιπάσματα, για να επιτραπεί η προμήθεια από χώρες της Βόρειας Αφρικής (Μαρόκο).

 

Δείτε αναλυτικά εδώ  την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις