Το κόστος παραγωγής «θερίζει» τις καλλιέργειες
Το κόστος παραγωγής «θερίζει» τις καλλιέργειες

Πολλούς «πονοκεφάλους» έχει προκαλέσει στον αγροτικό κόσμο της χώρας το συνεχιζόμενο «ράλι» στην τιμή των υγρών καυσίμων που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες, καθιστώντας τις προετοιμασίες για τη νέα καλλιεργητική περίοδο ολοένα και πιο δύσκολες.
 

«Κλαίμε μέσα μας όταν το τρακτέρ θα πρέπει να πάει στο πρατήριο, να φουλάρει και να φύγει για το χωράφι» είπαν στο Agrocapital παραγωγοί από όλη τη χώρα υποστηρίζοντας ότι «ακόμη και σε ήπιες εργασίες σε καλλιέργειες, όπως το σιτάρι, το κόστος σε σχέση με το περασμένο έτος έχει σχεδόν διπλασιαστεί».
Χαρακτηριστικό όπως λένε είναι ότι ρεζερβουάρ ενός μεσαίου σε ιπποδύναμη τρακτέρ, φτάνει τα 320 λίτρα που για να γεμίζει θα χρειαστούν ούτε λίγο ούτε πολύ 600 ευρώ με τις σημερινές τιμές. «Ένα γεμάτο ρεζερβουάρ θα σε βγάλει να δουλέψεις γύρω στις 12 με 13 ώρες, μετά θα πρέπει να γεμίσεις πάλι, κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστείς ακόμη 600 ευρώ» λένε και τονίζουν ότι «είμαστε η μοναδική χώρα που δεν έχουμε αφορολόγητο πετρέλαιο για τους αγρότες».
 

Φέρνοντας ως παράδειγμα μια μέση καλλιέργεια σιταριού έκτασης 200 στρεμμάτων οι αγρότες που μίλησαν στο Agrocapital δήλωσαν ότι «μόνο για να τα ετοιμάσουμε, να κάνουμε τη σπορά και άλλες εργασίες που απαιτούνται χρειάζονται καύσιμα 25 ευρώ το στρέμμα» καθιστώντας έτσι και την εν λόγω καλλιέργεια ασύμφορη αν σε αυτά προστεθούν τα έξοδα για την ενοικίαση αγροτεμαχίων, των λιπασμάτων αλλά και του αλωνισμού.

Η αύξηση στη τιμή των καυσίμων έχει πλήξει όσους μισθώνουν επαγγελματίες για την πραγματοποίηση των γεωργικών τους εργασιών. Όπως σημειώνουν «για τη χρήση ρίπερ, ένα τρακτέρ με ιπποδύναμη 280 ίππων θα πάρει 25 ευρώ το στρέμμα ενώ για το ερπυστριοφόρο η τιμή ανεβαίνει περισσότερο, στα 35/40 ευρώ το στρέμμα» επισημαίνοντας ότι τα κόστη πλέον έχουν ανέβει σε απαγορευτικά επίπεδα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις