G20: Βέβαιος ο Ερντογάν για την παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά -Συμφωνία για την αμμωνία
G20: Βέβαιος ο Ερντογάν για την παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά -Συμφωνία για την αμμωνία

 O Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα «πεπεισμένος» ότι η συμφωνία για τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών θα παραταθεί μετά τις 19 Νοεμβρίου, ενώ πρόσθεσε ότι η Άγκυρα καταβάλλει προσπάθειας προκειμένου να παραταθεί για ένα έτος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιθώριο της συνόδου της G20 στο Μπαλί.

Η Τουρκία μεσολάβησε για την υπογραφή αυτής της συμφωνίας μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, η οποία επέτρεψε την εξαγωγή σχεδόν 11 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών. Ωστόσο η συμφωνία λήγει το Σάββατο.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι θα έχει περαιτέρω συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, μόλις επιστρέψει στην Τουρκία από τη σύνοδο κορυφής της G20.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε την Τρίτη, απευθυνόμενος στη G20, την «επ’ αόριστον» παράταση της συμφωνίας.

Συμφωνία και για την αμμωνία

Η Ρωσία εξασφάλισε επίσης συμφωνία ώστε να μπορεί και πάλι να χρησιμοποιήσει έναν αγωγό που μεταφέρει αμμωνία, βασικό συστατικό του νιτρικού λιπάσματος, μέσω ουκρανικού εδάφους πριν φτάσει σε λιμάνι κοντά στην Οδησσό.

Η ρωσική χρήση του αγωγού είχε ανασταλεί μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Το σχέδιο του ΟΗΕ προβλέπει ότι η αμμωνία που παράγεται από τη ρωσική εταιρεία παραγωγής λιπασμάτων Uralchem θα μεταφερθεί στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας. Το προϊόν θα αγοραστεί από την αμερικανική εταιρεία εμπορίας εμπορευμάτων Trammo πριν εισαχθεί στον αγωγό, διασφαλίζοντας ότι δεν θα μεταφερθούν εμπορεύματα ρωσικής ιδιοκτησίας μέσω του ουκρανικού εδάφους. Η Uralchem ανήκει σε έναν ρωσικό ολιγάρχη, στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις, τον Ντμίτρι Μαζέπιν, γεγονός που καθιστά τη συναλλαγή πιο περίπλοκη.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις