ΠΟΜΙΔΑ:αλλαγή στο φόρο ακινήτων και στο φόρο υπεραξίας

Σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΠΟΜΙΔΑ, ο πρόεδρος της Σ. Παραδιάς έκανε λόγο για επείγουσα ανάγκη αλλαγής του φόρου ακινήτων και του φόρου υπεραξίας.

Μάλιστα, στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ παρουσιάστηκε έρευνα της Kapa Research σύμφωνα με την οποία διαπιστώνεται η δυσκολία των ιδιοκτητών ακινήτων να ανταποκριθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις. Πιο συγκεκριμένα:

-Διπλασιάστηκαν σε μια χρονιά οι φόροι, έκτακτες εισφορές κλπ. ως ποσοστό επί του εισοδήματος των ιδιοκτητών από ακίνητα. Επίσης ένας στους δύο ιδιοκτήτες δηλώνει ότι δεν έχει πλέον εισοδήματα από ακίνητα και πληρώνει μόνο φόρους.

-Οι δείκτες ασφυξίας της μισθωτικής αγοράς που αφορούν τις καθυστερήσεις ή τη μη πληρωμή ενοικίων, τις μειώσεις των μισθωμάτων κλπ. παρουσιάζουν σταθερή επιδείνωση.

-38 % είναι το ποσοστό των ιδιοκτητών που δηλώνουν ότι δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τις φορολογικές υποχρεώσεις της νέας χρονιάς.

-Περίπου ένας στους δέκα ιδιοκτήτες έχει προχωρήσει σε ρύθμιση για την πληρωμή των ΦΑΠ 2011, 2012 και 2013 (που βεβαιώθηκαν μαζικά την περασμένη χρονιά από το υπουργείο Οικονομικών).

-Αυξήθηκε από 35% σε 43 % το ποσοστό των ιδιοκτητών που θεωρούν ότι η πραγματική αξία της περιουσίας τους είναι χαμηλότερη από την αντικειμενική.

-Σχεδόν οι μισοί ιδιοκτήτες (45 %) δηλώνουν ότι σε περίπτωση που καταργηθεί η δυνατότητα εκχώρησης ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο θα επιχειρήσουν να απαλλαγούν το συντομότερο από τον ενοικιαστή προκειμένου να μην επιβαρυνθούν για ανύπαρκτο εισόδημα.

-Τέσσερις στους δέκα θα εκχωρούσαν, αν είχαν τη δυνατότητα, ακίνητα στο Δημόσιο στην αντικειμενική τους αξία για την πληρωμή τρεχουσών και μελλοντικών υποχρεώσεων.

- Το65 % των ιδιοκτητών θεωρούν πως το γεγονός ότι από τον νέο φόρο (ΕΝΦΙΑ) εξαιρέθηκαν τα αγροτικά ακίνητα και επιβαρύνθηκαν περισσότερο οι αστικές περιουσίες είναι λάθος.

-Ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό (80 %) θεωρούν λάθος το γεγονός ότι τα ακίνητα που δεν χρησιμοποιούνται, δεν αποφέρουν έσοδα ή είναι μη ηλεκτροδοτούμενα δεν έχουν κάποια έκπτωση φόρου.

-Γενικά το 73 % χαρακτηρίζουν τον ΕΝΦΙΑ ως άδικο φόρο.

Ο κ. Παραδιάς κατήγγειλε ότι το καλοκαίρι του 2013, με το νόμο 4172/2013 ψηφίστηκαν χωρίς κανένα ουσιαστικό διάλογο, εξοντωτικές ρυθμίσεις όπως ο νέος φόρος «υπεραξίας» αλλά και η κατάργηση της φοροαπαλλαγής για την ιδιοκατοίκηση πρώτης κατοικίας.

Οι συνθήκες αυτές, σε συνδυασμό με την ποινικοποίηση των οφειλών προς το Δημόσιο για ποσά άνω των 5.000 ευρώ, δημιουργούν εφιαλτικές προοπτικές για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που αντιμετωπίζουν το φάσμα, αρχικά των κατασχέσεων και στη συνέχεια της φυλάκισης χωρίς πραγματικά να διαθέτουν καμία δυνατότητα αντίδρασης. Γι αυτό ο κ. Παραδιάς τόνισε ότι το υπουργείο Οικονομικών οφείλει να εξετάσει τα βασικά και επείγοντα αιτήματα της ΠΟΜΙΔΑ, τα κυριότερα από τα οποία είναι τα εξής:

*Κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ.

*Μείωση στο 50% της φορολογητέας αξίας των ξενοίκιαστων ακινήτων.

*Δικαίωμα πληρωμής φόρων με μονομερή εκχώρηση ακινήτων στο Δημόσιο.

*Αποποινικοποίηση της αντικειμενικής αδυναμίας καταβολής του ΕΝΦΙΑ.

*Επαναφορά της εκχώρησης μισθωμάτων και της φοροαπαλλαγής της ιδιοκατοίκησης.

*Προσδιορισμός του φόρου υπεραξίας από τις Δ.Ο.Υ. με εξορθολογισμό του τρόπου προσδιορισμού της τιμής κτήσης.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις