Πιο ακριβό φέτος το γιορτινό τραπέζι
Πιο ακριβό φέτος το γιορτινό τραπέζι

Από τη γαλοπούλα και τη σαλάτα μέχρι τα χριστουγεννιάτικα γλυκά που ήδη κοσμούν τις βιτρίνες αρτοποιείων και ζαχαροπλαστείων, οι καταναλωτές έχουν ήδη δείξει την τάση

Ήδη, τα πρώτα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες φέρνουν…  πικρή γεύση στο γιορτινό τραπέζι.

Τα μελομακάρονα φέτος κυμαίνονται από 9.90 έως 14.90 το κιλό, αυξημένα κατά 35% από πέρσι που κόστιζαν από 8 έως 11 ευρώ.

Αύξηση 24% έχουν πάρει και οι κουραμπιέδες που θα αγγίξουν τα 15 ευρώ, ενώ οι παραδοσιακές δίπλες από 11 έως 13 τα περσινά Χριστούγεννα, θα φτάσουν τα 14.90 ευρώ το κιλό.

Πετάει… η γαλοπούλα

Η γαλοπούλα δεν έχει ακόμη καθορισμένες τιμές για την περίοδο των εορτών, όμως οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες, καθώς αναμένεται να… πετάξει.

«Οι παραγωγοί θέλουν από τώρα να συμφωνήσουμε σε τιμές πολύ παραπάνω από τις περσινές. Αυτήν την στιγμή ο καταναλωτής δεν μπορεί με τίποτα να πληρώσει τις περσινές τιμές.

»Οπότε εμείς είμαστε ο ενδιάμεσος κρίκος που και πάλι θα προσπαθήσουμε να βάλουμε πλάτη, ώστε και η πρωτογενής παραγωγή να μείνει και να υπάρξει στο προσκήνιο και ο καταναλωτής να κάνει ένα γιορτινό τραπέζι όπως του αξίζει», λέει ο Σάββας Κεσίδης, πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών.

Πέρσι κόστιζε η εγχώρια 11€/κιλό, η νωπή εισαγόμενη 7€/κιλό και η κατεψυγμένη εισαγόμενη 5€/κιλό.

Δυσεύρετος είναι ο απόλυτος χειμωνιάτικος καρπός, το κάστανο, καθώς σε πολλές ορεινές περιοχές τα δέντρα έχουν πληγεί από μία καταστροφική επιδημία, έτσι τα ελάχιστα κάστανα που φτάνουν στον καταναλωτή ξεπερνούν τα 5 ευρώ και 75 λεπτά το κιλό.

Το φετινό τραπέζι των Χριστουγέννων φαίνεται πως θα είναι λιτό, καθώς οι καταστηματάρχες δεν έχουν καθόλου παραγγελίες από τους πελάτες τους, κάτι που οι ίδιοι θεωρούν πρωτοφανές.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις