Η Κίνα αγοράζει περισσότερο αυστραλιανό σιτάρι από ποτέ
Η Κίνα αγοράζει περισσότερο αυστραλιανό σιτάρι από ποτέ

Η Αυστραλία αντιπροσώπευε το 63% των εισαγωγών σιταριού της Κίνας κατά τους πρώτους 10 μήνες του 2022, σε σύγκριση με 28% για όλο το 2021 και μόλις 15% το 2020, ανέφερε το Bloomberg, επικαλούμενο κινεζικά τελωνεία και δικούς του υπολογισμούς.

Οι εισαγωγές της Κίνας αυστραλιανού σιταριού έφτασαν τους 4,97 εκατομμύρια τόνους τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο, το υψηλότερο από ποτέ σε στοιχεία που χρονολογούνται από το 2004.

Οι παγκόσμιες προμήθειες σιταριού έχουν περιοριστεί λόγω των καιρικών δυσχερειών στις μεγάλες περιοχές παραγωγής και καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο διόγκωσε τις εμπορικές ροές από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Η Ρωσία και η Ουκρανία συνδυάστηκαν τα τελευταία χρόνια για περίπου το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού.

Στην ενημέρωσή της τον Οκτώβριο, η Υπηρεσία Εξωτερικών Γεωργίας του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ προέβλεψε την παραγωγή σιταριού της Αυστραλίας για το 2022-23 σε 34 εκατομμύρια τόνους, χαμηλότερα από το ρεκόρ εσοδείας 2021-22 των 36,3 εκατομμυρίων τόνων, αλλά μια τρίτη συνεχόμενη παραγωγή σίτου και δεύτερο μεγαλύτερο σε καταγραφή.
Η Αυστραλία αναμένεται να στείλει 27 εκατομμύρια τόνους σίτου στις παγκόσμιες αγορές το 2022-23, ελαφρώς χαμηλότερα από 28 εκατομμύρια τόνους που εκτιμάται ότι ήταν το 2021-22, σημείωσε η FAS Canberra. Η Αυστραλία είχε εδώ και πολλά χρόνια περισσότερους από 50 προορισμούς εξαγωγής σιταριού και από αυτούς υπάρχουν εννέα βασικοί πελάτες που τα τελευταία πέντε χρόνια αντιπροσώπευαν σταθερά το 70% έως το 75% του συνόλου των εξαγωγών.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις