Οι εκπτώσεις αυξάνουν τις εξαγωγές λιπασμάτων της Ρωσίας, γίνεται ο κορυφαίος προμηθευτής στην Ινδία
Οι εκπτώσεις αυξάνουν τις εξαγωγές λιπασμάτων της Ρωσίας, γίνεται ο κορυφαίος προμηθευτής στην Ινδία

Η Ρωσία έγινε για πρώτη φορά ο μεγαλύτερος προμηθευτής λιπασμάτων στην Ινδία κατά το πρώτο εξάμηνο του οικονομικού έτους 2022/23, προσφέροντας εκπτώσεις σε σχέση με τις επικρατούσες παγκόσμιες τιμές, κλείνοντας περισσότερο από το ένα πέμπτο του μεριδίου αγοράς, δήλωσαν κυβερνητικές και βιομηχανικές πηγές.

Οι εισαγωγές λιπασμάτων της Ινδίας από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 371 τοις εκατό, φτάνοντας τους 2,15 εκατομμύρια τόνους τους πρώτους έξι μήνες του έτους που ξεκίνησαν την 1η Απριλίου, δήλωσε στο Reuters ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος που παρακολουθούσε στενά τις εισαγωγές. Αρνήθηκε να κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας του θέματος. Σε όρους αξίας, οι εισαγωγές της Ινδίας κατά τη διάρκεια της περιόδου αυξήθηκαν κατά 765 τοις εκατό σε 13.086 crore (1,6 δισεκατομμύρια δολάρια), είπε. Το τελευταίο ολόκληρο οικονομικό έτος η Ινδία εισήγαγε 1,26 εκατομμύρια τόνους από τη Ρωσία.

"Η Ινδία αγωνιζόταν να εξασφαλίσει λιπάσματα σε λογικές τιμές μετά την κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Οι ρωσικές προμήθειες ήταν έγκαιρες και σε λογικές τιμές. Μας βοήθησε να αποφύγουμε πιθανή σπανιότητα", είπε ο αξιωματούχος.

Οι τιμές των λιπασμάτων εκτινάχθηκαν στην παγκόσμια αγορά από τον Μάρτιο και μετά, αφού οι δυτικές χώρες επέβαλαν κυρώσεις στις αποστολές λιπασμάτων από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, βασικούς εξαγωγείς, στον απόηχο της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.

Μαζί, η Ρωσία και η Λευκορωσία αντιπροσώπευαν περισσότερο από το 40% των παγκόσμιων εξαγωγών ποτάσας πέρυσι. Η Ρωσία αντιπροσώπευε περίπου το 22% των παγκόσμιων εξαγωγών αμμωνίας, το 14% των παγκόσμιων εξαγωγών ουρίας και περίπου το 14% του μονοαμμωνίου.

«Ήταν μια κατάσταση win-win για την Ινδία και τη Ρωσία», δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος του κλάδου που διαπραγματεύεται με προμηθευτές στο εξωτερικό για λογαριασμό Ινδών αγοραστών. "Η Ινδία είχε μερικές φορές εκπτώσεις άνω των 5.724 Rs (70 $) ανά τόνο σε σχέση με τις παγκόσμιες τιμές.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις