ΕΕ: Πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα
ΕΕ: Πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα, δήλωσε η Επίτροπος της ΕΕ για την Ενέργεια, Κάντρι Σίμσον, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ενόψει της έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας, την Πέμπτη.

Το επίπεδο αυτό του πλαφόν είναι πολύ υψηλότερο από το σημερινό επίπεδο των περίπου 120 ευρώ, αλλά χαμηλότερο από τις τιμές – ρεκόρ του Αυγούστου.


Ο μηχανισμός διόρθωσης τιμών

Η Κομισιόν παρουσίασε την τελική μορφή του λεγόμενου μηχανισμού διόρθωσης των τιμών της αγοράς, αν και βέβαια εναπόκειται στο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας να συμφωνήσουν ή να τροποποιήσουν τις προτάσεις.

«Η ακραία άνοδος των τιμών για σχεδόν δύο εβδομάδες τον Αύγουστο ήταν εξαιρετικά επιζήμια για την ευρωπαϊκή οικονομία, με μεταδοτικές επιπτώσεις στις τιμές του ηλεκτρισμού και αύξηση του συνολικού πληθωρισμού», σχολίασε η Κομισιόν, ζητώντας να αποτραπεί η επανάληψη τέτοιων επεισοδίων με ένα προσωρινό και καλά στοχευμένο εργαλείο αυτόματης επέμβασης στις αγορές φυσικού αερίου σε περίπτωση ακραίων αυξήσεων των τιμών.

Διαφορά 58 ευρώ με τις τιμές LNG

Ο μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς θα ενεργοποιείται αυτόματα όταν θα πληρούνται δύο προϋποθέσεις:

Πρώτον, όταν η τιμή διακανονισμού παραγώγου στο ολλανδικό χρηματιστήριο (TTF) υπερβαίνει τα 275 ευρώ για δύο εβδομάδες.

Δεύτερον, όταν οι τιμές TTF είναι 58 ευρώ υψηλότερες από την τιμή αναφοράς LNG για 10 συνεχόμενες ημέρες διαπραγμάτευσης εντός δύο εβδομάδων.

Όταν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, ο Οργανισμός Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) θα ζητά αμέσως διόρθωση της αγοράς και θα ενημερώσει την Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Την επόμενη ημέρα, ο μηχανισμός διόρθωσης τιμών θα τίθεται σε ισχύ και εντολές για παράγωγα TTF προμηνιαίου έτους που υπερβαίνουν το ανώτατο όριο τιμής ασφαλείας δεν θα γίνονται δεκτές. Ο μηχανισμός μπορεί να ενεργοποιηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Διασφαλίσεις για τον εφοδιασμό και τη σταθερότητα της αγοράς

Ο προτεινόμενος κανονισμός του Συμβουλίου περιλαμβάνει διασφαλίσεις για την αποφυγή διαταραχών στις ενεργειακές και χρηματοπιστωτικές αγορές.

Προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα ασφάλειας του εφοδιασμού, το ανώτατο όριο τιμών περιορίζεται σε ένα μόνο προθεσμιακό προϊόν (TTF προθεσμιακά προϊόντα), έτσι ώστε οι φορείς της αγοράς να εξακολουθούν να είναι σε θέση να ανταποκρίνονται στα αιτήματα της ζήτησης και να προμηθεύονται φυσικό αέριο στην αγορά. Για να διασφαλιστεί ότι η ζήτηση φυσικού αερίου δεν θα αυξηθεί, η πρόταση απαιτεί από τα κράτη μέλη να κοινοποιήσουν εντός δύο εβδομάδων από την ενεργοποίηση του μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς τα μέτρα που έχουν λάβει για τη μείωση της κατανάλωσης αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

Μόλις εγκριθεί η σημερινή πρόταση για μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς στο Συμβούλιο, η Επιτροπή θα προτείνει επίσης την κήρυξη συναγερμού, βάσει του κανονισμού για εξοικονόμηση αερίου για έναν ασφαλέστερο χειμώνα που εγκρίθηκε τον Ιούλιο, ενεργοποιώντας την υποχρεωτική εξοικονόμηση αερίου για να διασφαλιστεί η μείωση της ζήτησης. Επιπλέον, θα υπάρχει συνεχής παρακολούθηση από την ESMA, την ΕΚΤ, τον Οργανισμό Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER), την Ομάδα Συντονισμού Αερίου και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Αερίου (ENTSO-G).

Η Επιτροπή προβλέπει ότι ο μηχανισμός διόρθωσης μπορεί να απενεργοποιηθεί αμέσως και ανά πάσα στιγμή. Αυτό μπορεί να συμβεί αυτομάτως, όταν η λειτουργία του δεν δικαιολογείται πλέον από την κατάσταση στην αγορά φυσικού αερίου, δηλαδή όταν το χάσμα μεταξύ της τιμής TTF και της τιμής LNG δεν καλύπτεται πλέον για 10 συνεχόμενες ημέρες διαπραγμάτευσης.

Ο μηχανισμός μπορεί να απενεργοποιηθεί και με απόφαση αναστολής της Επιτροπής, όταν εντοπίζονται κίνδυνοι για την ασφάλεια του εφοδιασμού της Ένωσης, για τις προσπάθειες μείωσης της ζήτησης, για τις ροές φυσικού αερίου εντός της ΕΕ ή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα για την Επιτροπή να αποτρέψει την ενεργοποίηση του μηχανισμού σε περίπτωση που οι αρμόδιες αρχές, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ, προειδοποιήσουν για την πραγματοποίηση τέτοιων κινδύνων.

Η κόντρα για το ύψος του πλαφόν

Αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε στο Reuters ότι η Κομισιόν θα πρότεινε μία τιμή υψηλότερη από αυτή που επιθυμούσαν οι υποστηρικτές του μέτρου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Διπλωμάτης από το στρατόπεδο αυτό ανέφερε ότι η πλειοψηφία των χωρών – μελών, που ήταν υπέρ του πλαφόν, περίμεναν αυτό να ορισθεί μεταξύ 150 και 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα και να μπορεί να ενεργοποιηθεί αρκετές φορές σε ένα έτος.

Μία άλλη πηγή, όμως, από την ομάδα των χωρών που ήταν κατά του πλαφόν – με επικεφαλής τη Γερμανία και την Ολλανδία -  ανέφερε ότι το επιθυμητό επίπεδο του πλαφόν θα ήταν πολύ υψηλότερο.

Νέες απειλές από τη Ρωσία για μείωση των ροών

Η πρόταση πρέπει να εγκριθεί από τις χώρες της ΕΕ αλλά έχουν προηγηθεί μήνες διαβουλεύσεων για τον περιορισμό του ενεργειακού κόστους.

Οι τιμές του αερίου έχουν υποχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες λόγω του ήπιου καιρού στη δυτική Ευρώπη, αλλά η Ρωσία (ενόψει της συζήτησης για το επίμαχο πλαφόν) απείλησε σήμερα με περαιτέρω μείωση των ροών προς την Ευρώπη, ενισχύοντας την προοπτική νέας αύξησης των τιμών.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις