Εμπορική διαμάχη για το σχέδιο του Μεξικού να εμποδίσει τις εισαγωγές γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού
Εμπορική διαμάχη για το σχέδιο του Μεξικού να εμποδίσει τις εισαγωγές γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού

Μια πιθανή εμπορική σύγκρουση για τις Ηνωμένες Πολιτείες διαφαίνεται καθώς το Μεξικό προχωρά με το σχέδιό του να τερματίσει τις αμερικανικές εισαγωγές γενετικά τροποποιημένου (ΓΤ) κίτρινου καλαμποκιού από το 2024.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Joni Ernst και ο Chuck Grassley από την Αϊόβα έστειλαν πρόσφατα επιστολή στην εμπορική εκπρόσωπο των ΗΠΑ (USTR) Katherine Tai, ζητώντας της να παρέμβει στο σχέδιο της μεξικανικής κυβέρνησης να απαγορεύσει την εισαγωγή της καλλιέργειας.

Σύμφωνα με τους γερουσιαστές, το σχέδιο του Μεξικού να εμποδίσει τις εισαγωγές ΓΤ καλαμποκιού θα μπορούσε να αποτελεί παραβίαση της εμπορικής συμφωνίας Ηνωμένων Πολιτειών-Μεξικού-Καναδά (USMCA) που υπέγραψαν οι τρεις χώρες το 2020. Οι νομοθέτες της Αϊόβα θέλουν ο Τάι να ζητήσει μια διαβούλευση επίλυσης διαφορών από την USMCA .

«Παρά τις προσαγωγές προς τη μεξικανική κυβέρνηση για σχεδόν δύο χρόνια, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις από την ηγεσία της χώρας ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο του USMCA», έγραψαν οι γερουσιαστές της Αϊόβα. «Ζητάμε με σεβασμό να ζητήσετε επίσημα διαβουλεύσεις για επίλυση διαφορών. Εάν μέχρι το τέλος της περιόδου διαβούλευσης, το Μεξικό δεν έχει επιβεβαιώσει ότι θα ανακαλέσει την απαγόρευσή του, το USTR θα πρέπει να υποβάλει αίτημα για τη σύσταση επιτροπής επίλυσης διαφορών».

Το USTR είναι ο μόνος οργανισμός των Ηνωμένων Πολιτειών που μπορεί να ζητήσει διαβούλευση επίλυσης διαφορών USMCA κατά του Μεξικού ή του Καναδά.

Σύμφωνα με το USMCA, τα μέρη έχουν 75 ημέρες από την κατάθεση των καταγγελιών για να επιλύσουν τη διαφορά. Εάν το Μεξικό και οι ΗΠΑ δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε ψήφισμα, τότε θα συσταθεί μια επίσημη επιτροπή διαιτησίας για να αποφασίσει σχετικά με την καταγγελία.

Σύμφωνα με τους γερουσιαστές της Αϊόβα, οποιαδήποτε διακοπή στις εξαγωγές καλαμποκιού θα μπορούσε να επηρεάσει σοβαρά τους αγρότες των ΗΠΑ σε πολιτείες παραγωγής καλαμποκιού, όπως η Αϊόβα, η Νεμπράσκα, το Ιλινόις, η Μινεσότα και η Ιντιάνα.

«Η προτεινόμενη απαγόρευση [του Μεξικού] θα καταργήσει ουσιαστικά την εισαγωγή του 90% του αμερικανικού καλαμποκιού μέχρι τον Ιανουάριο του 2024», έγραψαν οι γερουσιαστές.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Μεξικανός πρόεδρος Andres Manuel Lopez Obrador παρέμεινε σταθερός στις υποσχέσεις του να απαγορεύσει τις εισαγωγές γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού. Ο Λόπεζ Ομπραδόρ επανέλαβε ότι θέλει το Μεξικό να επιτύχει την επισιτιστική κυριαρχία χωρίς τη χρήση ζιζανιοκτόνων στη γεωργική του αλυσίδα εφοδιασμού.

«Υπάρχει τώρα μια υποτιθέμενη απειλή…. από έναν Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή [Η.Π.Α.] που πρότεινε ότι, αν δεν αγοράζαμε κίτρινο καλαμπόκι, θα καταγγελθεί το Μεξικό ή ότι θα αναθεωρηθεί ο νόμος για τα διαγονιδιακά», είπε ο Λόπες Ομπραδόρ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 9 Νοεμβρίου. τον δέοντα σεβασμό, δεν μπορούν να το κάνουν αυτό γιατί είμαστε μια ελεύθερη, κυρίαρχη χώρα».

Η προέλευση της απαγόρευσης του γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού στο Μεξικό χρονολογείται όταν ο Λόπεζ Ομπραδόρ ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2018. Υπέγραψε ένα διάταγμα για τη σταδιακή κατάργηση των εισαγόμενων καλλιεργειών —ιδιαίτερα του κίτρινου καλαμποκιού— που χρησιμοποιούν λιπάσματα που περιέχουν glyphosate, ένα ζιζανιοκτόνο που σκοτώνει τα ζιζάνια. Υπήρξε ένα αυξανόμενο κίνημα σε όλο το Μεξικό την τελευταία δεκαετία κατά της ευρείας χρήσης φυτοφαρμάκων και της εισαγωγής γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών.

Οι Μεξικανοί υποστηρικτές της απαγόρευσης υποστηρίζουν επίσης ότι οι σπόροι από γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι θα μπορούσαν να μολύνουν τις πανάρχαιες γηγενείς ποικιλίες λευκού καλαμποκιού της χώρας, τις οποίες πολλοί θεωρούν μέρος της ιστορίας και της κληρονομιάς της.

Γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί εισήχθησαν στις καλλιέργειες των ΗΠΑ τη δεκαετία του 1990 για να αντισταθούν στα παράσιτα των εντόμων, να ανεχτούν τα ζιζανιοκτόνα και να αναπτυχθούν χρησιμοποιώντας λιγότερο νερό. Πάνω από το 90% του καλαμποκιού που συλλέγεται στις ΗΠΑ είναι γενετικά τροποποιημένο, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

Ο Τάι συναντήθηκε πρόσφατα ουσιαστικά με την υπουργό Οικονομίας του Μεξικού, Ρακέλ Μπουενρόστρο, για να συζητήσουν διάφορα εμπορικά ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένης της «σημασίας της αποφυγής διακοπής στις εξαγωγές καλαμποκιού των ΗΠΑ», σύμφωνα με δελτίο τύπου.

Ωστόσο, η Tai δεν έχει ανακοινώσει ακόμη καμία επίσημη απόφαση σχετικά με το αν θα υποβάλει καταγγελία USMCA σχετικά με την απαγόρευση του ΓΤ καλαμποκιού στο Μεξικό.
Η απαγόρευση του ΓΤ καλαμποκιού από το Μεξικό θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στις οικονομίες των ΗΠΑ και του Μεξικού

Το Μεξικό είναι ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς καλαμποκιού στον κόσμο, η πλειοψηφία του οποίου προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 2021, το Μεξικό εισήγαγε αξίας 4,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πίσω μόνο από την Κίνα (5,06 δισεκατομμύρια δολάρια).

Οι Grassley και Ernst είπαν ότι εάν το Μεξικό προχωρήσει στην απαγόρευση, θα μπορούσε να δημιουργήσει οικονομική κρίση στις ΗΠΑ. Ανέφεραν μια πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση της World Perspectives Inc. με τίτλο «Επιπτώσεις στις τιμές καταναλωτή των μεξικανικών περιορισμών στο γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι: Μια οικονομική ανάλυση».

Η World Perspectives είναι μια εταιρεία ανάλυσης και συμβούλων γεωργικής αγοράς με έδρα την Ουάσιγκτον, η οποία ιδρύθηκε το 1980. Η έκθεση, που ανατέθηκε από έναν συνασπισμό ενδιαφερόμενων μερών της βιομηχανίας τροφίμων και γεωργίας τόσο στο Μεξικό όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες, περιγράφει λεπτομερώς τις επιπτώσεις της απαγόρευσης του ΓΤ καλαμποκιού και για τις δύο χώρες.

Η ανακοινωθείσα πολιτική θα επιδεινώσει την τρέχουσα επισιτιστική ανασφάλεια [στο Μεξικό] αυξάνοντας δραστικά τις τιμές για το καλαμπόκι, τα βασικά τρόφιμα και άλλα κρίσιμα προϊόντα που προέρχονται από το καλαμπόκι στη μεξικανική οικονομία», σύμφωνα με τη μελέτη. «Το μέσο κόστος του καλαμποκιού θα αυξηθεί κατά 19% … τον πρώτο χρόνο της απαγόρευσης, οι τιμές του μη γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού θα αυξηθούν κατά 48% στα 8,14 δολάρια [ανά] μπουσέλ και το Μεξικό θα πλήρωνε επιπλέον 571 εκατομμύρια δολάρια για εισαγόμενο καλαμπόκι. Οι τιμές της τορτίγιας θα αυξάνονταν κατά 16% κατά μέσο όρο».

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του Μεξικού θα μπορούσε να μειωθεί κατά 11,72 δισεκατομμύρια δολάρια σε 10 χρόνια κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης του καλαμποκιού και η οικονομική παραγωγή θα μειωθεί κατά 19,39 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Θα σημειωθεί ετήσια απώλεια 56.958 θέσεων εργασίας, γεγονός που θα μείωνε το εισόδημα από την εργασία κατά 2,99 δισεκατομμύρια δολάρια», ανέφερε η έκθεση World Perspective.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η απαγόρευση του γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού θα μπορούσε επίσης να είναι επιβλαβής για την οικονομία των ΗΠΑ και τους παραγωγούς καλαμποκιού. Κατά το πρώτο έτος της απαγόρευσης του Μεξικού, οι παραγωγοί καλαμποκιού των ΗΠΑ και οι εταίροι της βιομηχανίας θα υποστούν απώλειες 3,56 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ακολουθούμενες από ζημίες 5,56 δισεκατομμυρίων δολαρίων το δεύτερο έτος.

Η απαγόρευση θα μπορούσε να δημιουργήσει μια οικονομική ύφεση στις ΗΠΑ που θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε απώλεια 32.000 θέσεων εργασίας, ανέφερε η έκθεση.

Η πλειονότητα του καλαμποκιού των ΗΠΑ παράγεται σε πολιτείες όπως η Αϊόβα, η Νεμπράσκα και το Ιλινόις και αποστέλλεται σιδηροδρομικά, φορτηγά και φορτηγίδες, σύμφωνα με το USDA. Ο κύριος όγκος των εξαγωγών καλαμποκιού των ΗΠΑ στο Μεξικό αποστέλλεται είτε από το λιμάνι της Νέας Ορλεάνης μέσω πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων είτε με φορτηγό από το λιμάνι εισόδου στο Laredo του Τέξας.

Σύμφωνα με τον Angus Kelly, διευθυντή δημόσιας πολιτικής, εμπορίου και βιοτεχνολογίας στην National Corn Growers Association (NCGA), οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες συχνά παρεξηγούνται.

Η NCGA με έδρα το Μισούρι, που ιδρύθηκε το 1957, αντιπροσωπεύει περίπου 40.000 καλλιεργητές καλαμποκιού και τα συμφέροντα περισσότερων από 300.000 αγροτών.

«Μπορείς να εξοικονομήσεις νερό. Χρησιμοποιείτε λιγότερα εντομοκτόνα. Μπορείτε να ψεκάσετε ένα περιβαλλοντικά καλοήθη ζιζανιοκτόνο, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να οργώνετε και να μην έχετε διάβρωση του εδάφους - όλα αυτά τα είδη περιβαλλοντικών και οικονομικών οφελών προέρχονται από γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες», είπε η Kelly στο FreightWaves.

Οι ειδικοί διαφωνούν αν το Μεξικό παραβιάζει τη συμφωνία USMCA με την απαγόρευση του καλαμποκιού

Το NCGA υποστηρίζει την έκκληση των Ernst και Grassley να ανοίξουν μια διαβούλευση επίλυσης διαφορών USMCA εναντίον του Μεξικού. Ο Kelly είπε ότι το USTR θα πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να επιλύσει αυτό το ζήτημα τώρα, πριν πλησιάσει η προθεσμία της 31ης Ιανουαρίου 2024.

«Χρειαζόμαστε απλώς λίγη σαφήνεια γιατί τα στοιχήματα είναι πολύ μεγάλα», είπε η Kelly. «Το Μεξικό είναι πολύ σημαντικός εμπορικός εταίρος για να ελπίζουμε για το καλύτερο. Θα υποστήριζα επίσης ότι υπάρχει ήδη υλική ζημιά στις Ηνωμένες Πολιτείες επειδή οι εταιρείες έρευνας και ανάπτυξης δεν μπορούν να εμπορευματοποιήσουν τη νέα τεχνολογία που θέλουν οι αγρότες μου για το σκουλήκι του καλαμποκιού ή για την ανοχή στην ξηρασία ή όποιες ποικιλίες μπορεί να είναι. Αυτή είναι λοιπόν αυτή η απώλεια ευκαιριών, η απώλεια παραγωγικότητας, επειδή δεν μπορείς να φυτέψεις το καλύτερο σπερματικό πλάσμα στο χωράφι».

Η πλειοψηφία του κίτρινου γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού που εισάγει το Μεξικό από τις ΗΠΑ κάθε χρόνο χρησιμοποιείται για κτηνοτροφικούς και βιομηχανικούς σκοπούς. Το μεγαλύτερο μέρος του λευκού καλαμποκιού που καλλιεργείται εγχώρια στο Μεξικό προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση.

Η Kelly είπε επίσης ότι δεν είναι σαφές εάν το Μεξικό θα μπορέσει ακόμη και να εισάγει αρκετό κίτρινο καλαμπόκι χωρίς ΓΤΟ μέχρι το 2024 για να παρέχει ζωοτροφές για τις κτηνοτροφικές του βιομηχανίες.

«Η μεξικανική κυβέρνηση υποστήριξε πρόσφατα ότι θα μπορούσε να συνάψει σύμβαση με καλλιεργητές στις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και την Αργεντινή [για να αγοράσουν] μη γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι», είπε η Kelly. «Θα εγκαταλείψουν οι παραγωγοί των ΗΠΑ την αποτελεσματικότητα της αγοράς και τα οικολογικά οφέλη για να φυτέψουν εκατομμύρια μετρικούς τόνους μη γενετικά τροποποιημένου κίτρινου ή λευκού καλαμποκιού, ενώ θα δημιουργήσουν μια ολόκληρη υποδομή παράλληλα με το γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι; Ας υποθέσουμε ότι θα μπορούσατε να τα κάνετε όλα αυτά, αυτή η προσέγγιση εξακολουθεί να απλώνει τη φαντασία».

Δεν πιστεύουν όλοι στην κοινότητα της γεωργικής πολιτικής ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αμφισβητήσουν το διάταγμα του Μεξικού να εμποδίσει τις εισαγωγές ΓΤ κίτρινου καλαμποκιού.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις