Η Oxfam επικρίνει την G20 για έλλειψη δράσης για την αντιμετώπιση της ακραίας ανισότητας
Η Oxfam επικρίνει την G20 για έλλειψη δράσης για την αντιμετώπιση της ακραίας ανισότητας

 

«Εν μέσω μιας κρίσης χρέους, λιτότητας και ανισότητας περιμέναμε πολύ περισσότερα από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, ειδικά δεδομένης της μετεωρητικής αύξησης του πλούτου των δισεκατομμυριούχων στις αυλές τους», δήλωσε ο επικεφαλής της G20 της Oxfam, Joern Kalinski.

«Ο κόσμος χρειάζεται συγκεκριμένη δράση για να αποτρέψει την οικονομική καταστροφή για τους φτωχούς ανθρώπους και χώρες, αλλά το μόνο που μας έμεινε ήταν ανακυκλωμένες διαβεβαιώσεις, μια κρίση χρέους που σιγοβράζει και εμβόλια και βήματα υγείας εξίσου χρήσιμα με το να βάλουμε ένα βοήθημα σε ένα σπασμένο πόδι», είπε. .

«Η G20 αντιπροσωπεύει τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού και τα τέσσερα πέμπτα της παγκόσμιας οικονομικής δύναμης. Σε μια εποχή που χρειαζόμασταν ηγέτες για να χρησιμοποιήσουν αυτή την οικονομική δύναμη για το γενικότερο καλό, αυτοί ανοιγόκλεισαν και συρρικνώθηκαν. Δεν υπήρχε κανένα σημάδι συλλογικής αποφασιστικότητας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του κόσμου, όπως η κλιματική κρίση, η αυξανόμενη πείνα, η αύξηση των αριθμών της φτώχειας και η έλλειψη οικονομικής και κοινωνικής ανισότητας», είπε ο Καλίνσκι.

Η Oxfam σημειώνει τη στήριξη της G20 για τη συνέχιση της Πρωτοβουλίας για τα Σιτάρια της Μαύρης Θάλασσας, αλλά λυπάται που δεν δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στη διασφάλιση ότι η συμφωνία ανταποκρίνεται στις ανθρωπιστικές ανάγκες. Τα σιτηρά και άλλα τρόφιμα που αποστέλλονται στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας θα πρέπει να υποστηρίζουν χώρες χαμηλού εισοδήματος που υποφέρουν από υψηλά επίπεδα πείνας, ιδίως στη Μέση Ανατολή και στο Κέρας της Αφρικής.

Ταυτόχρονα, η G20 επανέλαβε τις υποσχέσεις που ακούγονται συχνά για την αντιμετώπιση της πείνας στον κόσμο, αλλά δεν κάνει νέες δεσμεύσεις χρηματοδότησης που να ανταποκρίνονται σε αυτή τη φιλοδοξία ούτε δεσμεύσεις να υποστηρίξουν μια στροφή προς μια πιο τοπική και βιώσιμη παραγωγή τροφίμων. Το διατροφικό μας σύστημα διαιωνίζει επί χρόνια την ανισότητα, εξαθλιώνει τους μικροκαλλιεργητές, ενώ έχει προκαλέσει όλεθρο στο κλίμα. Υπάρχει ανάγκη να επενδύσουμε σε ποικιλόμορφη, τοπική βιώσιμη παραγωγή τροφίμων που βοηθά τις χώρες να εξαρτώνται λιγότερο από τις εισαγωγές τροφίμων. και υποστήριξη των μικροϊδιοκτητών παραγωγών τροφίμων, ιδιαίτερα των γυναικών.

«Το θέμα της G20 ήταν «Ανάκτηση Μαζί, Ανακτήστε Δυνατό», αλλά πώς μπορεί να γίνει αυτό όταν αυτή η σύνοδος δεν ενίσχυσε τα δημόσια αγαθά όπως τα συστήματα δημόσιας υγείας ή για να αναλάβει απτές νέες δεσμεύσεις για να διορθώσει όλες τις βλάβες στα εκπαιδευτικά συστήματα των εθνών;» είπε ο Καλίνσκι.

«Με τόσες χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικές κρίσεις και καταστροφή χρέους, χρειαζόμασταν τις πλουσιότερες οικονομίες του κόσμου να βάλουν επιπλέον χρηματοδότηση χωρίς χρέη στο τραπέζι, αλλά έχουν αποφύγει τις ευθύνες τους», είπε. «Η G20 έχει επιδείξει μια ανεξιχνίαστη ικανότητα να ξεχνά το μέγεθος της οικονομικής, κοινωνικής και υγειονομικής κρίσης που προκαλείται από την παραμέληση και την έλλειψη πόρων των συστημάτων υγείας, τα οποία τώρα είναι πιο προσανατολισμένα προς τα εντυπωσιακά κέρδη έναντι των ασθενών».

Το Ταμείο Πανδημίας, η έναρξη λειτουργίας του οποίου ήταν μία από τις λίγες απτές δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν, έχει συγκεντρώσει μόνο υποσχέσεις 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως αρχικό χρήμα, ένα κλάσμα του χρηματοδοτικού κενού. Αυτό είναι απογοητευτικό πέρα ​​από τις τεράστιες περικοπές του προϋπολογισμού στον τομέα της υγείας. Το 50% όλων των χωρών χαμηλού και χαμηλότερου μεσαίου εισοδήματος έχουν ήδη περικόψει το μερίδιό τους στον προϋπολογισμό για την υγεία. Η G20 απέτυχε επίσης να συμφωνήσει για την επέκταση της απαλλαγής από το TRIPS ώστε να συμπεριλάβει τη θεραπεία και τη θεραπεία για τον COVID -όσο θλιβερά αδύναμη κι αν είναι ήδη αυτή η παραίτηση.

Στην τελική δήλωση, οι G20 άνοιξαν προσεκτικά την πόρτα στις Πολυμερείς Αναπτυξιακές Τράπεζες (MDB) που χρησιμεύουν ως επιλογή διοχέτευσης για τα SDR και προέτρεψαν τις MDB να προχωρήσουν με μεταρρυθμίσεις Κεφαλαιακής Επάρκειας που θα μπορούσαν να επεκτείνουν τους πόρους για το κλίμα και την ανάπτυξη στο μέλλον . Τα MDB παρέχουν ήδη πάρα πολύ μεγάλη χρηματοδότηση για το κλίμα με τη μορφή δανείων, ωστόσο, και δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα παράσχουν τον τύπο χρηματοδότησης χωρίς χρέη που είναι τόσο απαραίτητος αυτή τη στιγμή.

Ταυτόχρονα, η G20 απέτυχε να λάβει μέτρα που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τους δημόσιους προϋπολογισμούς σε χώρες που δεν έχουν μετρητά. θα μπορούσαν να προσφέρουν ευρεία και βαθιά ελάφρυνση του χρέους, να υποστηρίξουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια περισσότερα σε μια νέα έκδοση SDR που στοχεύει σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος και να δεσμευτούν για νέα χρηματοδότηση για την εκπλήρωση των μακροπρόθεσμων υποσχέσεων για βοήθεια.

Ο κόσμος συνεχίζει να διολισθαίνει προς την ανεξέλεγκτη καταστροφική υπερθέρμανση που επιδεινώνει τη φτώχεια, την πείνα και την αδικία παγκοσμίως. Η σύνοδος κορυφής της G20 έδωσε ασυγχώρητα αδύναμα μηνύματα στους διαπραγματευτές της UNFCCC που συναντώνται τώρα στην Αίγυπτο. Οι χώρες της G20 απέτυχαν να υποσχεθούν ότι θα ευθυγραμμίσουν τους ανεπαρκείς εθνικούς τους στόχους για την προστασία του κλίματος με τη Συμφωνία του Παρισιού, ούτε δεσμεύτηκαν να απομακρυνθούν από τις ορυκτές ενέργειες και τις επιδοτήσεις και να επεκτείνουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Με τόσους θεμελιωδώς σημαντικούς τρόπους, και με τόσα πολλά που διακυβεύονται, αυτή η σύνοδος κορυφής της G20 τελείωσε σε μεγάλο βαθμό άδεια και άκαρπη», είπε ο Καλίνσκι.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις