ΗΠΑ: Το τέλος του φθηνού χρήματος για τους αγρότες απειλεί την παραγωγή τροφίμων
ΗΠΑ: Το τέλος του φθηνού χρήματος για τους αγρότες απειλεί την παραγωγή τροφίμων

Αγρότισσα από τη Μοντάνα, η Sarah Degn, είχε μεγάλα σχέδια να επενδύσει τα υγιή κέρδη που συγκέντρωσε για τη σόγια και το σιτάρι της φέτος στην αναβάθμιση της ζαρντινιέρας της ή στην αγορά ενός νέου κάδου αποθήκευσης.

Αλλά αυτά τα σχέδια έχουν μπει στο περιθώριο. Ό,τι χρειάζεται η Degn για να καλλιεργήσει είναι πιο ακριβό – και για πρώτη φορά στην πενταετή καριέρα της, το ίδιο ισχύει και για το επιτόκιο του βραχυπρόθεσμου χρέους στο οποίο βασίζεται η ίδια και σχεδόν κάθε άλλος αγρότης των ΗΠΑ για να καλλιεργήσουν τις καλλιέργειές τους και να εκτρέφουν τα ζώα τους.

«Μπορεί να βγάλαμε περισσότερα χρήματα φέτος, αλλά ξοδέψαμε τόσα όσα βγάλαμε», είπε ο Degn, αγρότης τέταρτης γενιάς στο Sidney της Μοντάνα. Το επιτόκιο στο λειτουργικό της χαρτονόμισμα διπλασιάστηκε φέτος και θα είναι υψηλότερο το 2023. «Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε».

Οι περισσότεροι αγρότες των ΗΠΑ εξαρτώνται από βραχυπρόθεσμα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου που λαμβάνουν μετά τη συγκομιδή του φθινοπώρου και πριν από την εαρινή φύτευση για να πληρώσουν για τα πάντα, από σπόρους και λιπάσματα μέχρι ζώα και μηχανήματα.

Οι αγρότες αποπληρώνουν αυτά τα δάνεια μετά τη συγκομιδή με μετρητά από τις καλλιέργειές τους πριν επαναλάβουν τη διαδικασία. Συχνά, οι αγρότες επιδιώκουν να εξασφαλίσουν δάνεια μέχρι το τέλος του έτους ή στις αρχές Ιανουαρίου για να επωφεληθούν από τις εκπτώσεις πρόωρων αποπληρωμών των προμηθευτών και να διασφαλίσουν ότι δεν θα μείνουν ανεπαρκείς καθώς οι παγκόσμιες προμήθειες λιπασμάτων και χημικών παραμένουν περιορισμένες.

Τώρα, οι παραγωγοί παλεύουν με το πώς να πληρώσουν για αυτό το χρέος καθώς τα επιτόκια αυξάνονται στην επόμενη σεζόν φύτευσης, σύμφωνα με συνεντεύξεις με δώδεκα αγρότες και τραπεζίτες, καθώς και στοιχεία από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ και την Federal Reserve του Κάνσας Σίτι.

Αυτό το αυξανόμενο κόστος πίστωσης πιέζει τη ρευστότητα ορισμένων παραγωγών και τους ωθεί να εξετάσουν τη μείωση της χρήσης λιπασμάτων ή χημικών ή να φυτέψουν λιγότερους σπόρους την επόμενη άνοιξη. Αυτό, με τη σειρά του, θα μπορούσε να μειώσει τις αποδόσεις των καλλιεργειών και να ασκήσει ανοδική πίεση στο κόστος παραγωγής αυτού του τροφίμου.

Όλα αυτά έρχονται καθώς οι τιμές των καλλιεργειών και η παγκόσμια ζήτηση είναι ισχυρές. Οι Αμερικανοί παραγωγοί σιτηρών και ελαιούχων σπόρων καρπώθηκαν φέτος όταν οι τιμές των καλλιεργειών έφθασαν σε υψηλά δεκαετίας ή όλων των εποχών, καθώς η σύγκρουση στην Ουκρανία διέκοψε τις εξαγωγές σιτηρών από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Αλλά αυτό το απροσδόκητο οικονομικό πλήγμα προήλθε καθώς η εκτεταμένη ξηρασία διέλυσε τις καλλιέργειες στις πεδιάδες των ΗΠΑ και προκάλεσε τα ποσοστά σφαγής βοοειδών στο Τέξας στα ύψη. Το κόστος των λιπασμάτων και των καυσίμων έχει αυξηθεί, όπως και οι τιμές των γεωργικών εκτάσεων και τα ενοίκια σε μετρητά.

«Η [Farming] είναι μια επιχείρηση με υψηλή μόχλευση, επομένως τα πάντα χρηματοδοτούνται», δήλωσε ο Casey Seymour, ο οποίος διαχειρίζεται μια αντιπροσωπεία αγροτικού εξοπλισμού στο Scottsbluff της Νεμπράσκα και διευθύνει το podcast της Moving Iron. «Υπάρχουν πολλά χρήματα εκεί έξω που πληρώνονται σε τόκους».

Το συνολικό κόστος των τόκων του αγροτικού τομέα των ΗΠΑ - το κόστος του μεταφερόμενου χρέους - προβλέπεται να φτάσει τα 26,45 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, σχεδόν 32% υψηλότερα από πέρυσι και το υψηλότερο από το 1990, όταν προσαρμόστηκε για τον πληθωρισμό, σύμφωνα με στοιχεία του USDA.

Το ποσό αυτό είναι διπλάσιο ή μεγαλύτερο από το ποσό που βαρύνουν άλλες βιομηχανίες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των τομέων λιανικής και φαρμακευτικών προϊόντων, όπου το κόστος τόκων ιστορικά ήταν παρόμοιο ή υψηλότερο, σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Απογραφής των ΗΠΑ.

Ανησυχία για τη ρευστότητα

Οι αγρότες παίρνουν μεγαλύτερα δάνεια λόγω του υψηλότερου κόστους, παρά την οικονομική επιβάρυνση που επιβαρύνει τις δραστηριότητές τους.

Το μέσο μέγεθος των τραπεζικών δανείων για τη λειτουργία μιας φάρμας έχει εκτιναχθεί σε υψηλό σχεδόν πέντε δεκαετιών σε όρους δολαρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Fed του Κάνσας Σίτι. Τα μέσα επιτόκια τέτοιων δανείων είναι τα υψηλότερα από το 2019, δείχνουν τα στοιχεία.

Τα περισσότερα δάνεια εκμετάλλευσης τείνουν να είναι μεταβλητά, παρά σταθερά. Η χρηματοδότηση με μεταβλητό επιτόκιο έχει χαμηλότερα επιτόκια από τη χρηματοδότηση σταθερού επιτοκίου, αλλά εκθέτει τους δανειολήπτες στον κίνδυνο υψηλότερου κόστους εάν τα επιτόκια αυξηθούν.

Αυτό ακριβώς συνέβη όταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ άρχισε να αυξάνει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια για να καταστείλει τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων κυμαίνεται τώρα από 3,75% έως 4%, από 0% έως 0,25% στις αρχές Μαρτίου, λίγο πριν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed αρχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια. Ωστόσο, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι υψηλός και η ζήτηση είναι ισχυρή, και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed έχουν σηματοδοτήσει ότι θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια μέχρι να δουν ευρύτερα στοιχεία για την επίδρασή τους.

Στη γεωργία, το τσίμπημα είναι ήδη εδώ: Το μέσο επιτόκιο όλων των δανείων εκμετάλλευσης είναι 4,93%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Fed του Κάνσας Σίτι.

Πολλοί αγρότες πληρώνουν περισσότερα. Ο αγρότης καλαμποκιού και σόγιας από το Οχάιο, Κρις Γκιμπς, υπέγραψε λειτουργικό δάνειο 70.000$ την 1η Μαΐου με μεταβλητό επιτόκιο 3,3% με τον τοπικό του δανειστή στο Farm Credit System, μια επιχείρηση που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση.

Οι αυξανόμενες τιμές των λιπασμάτων και των χημικών τον ανάγκασαν να δανειστεί περισσότερα για να καλύψει αυτά τα έξοδα, παρόλο που η Farm Credit συνέχιζε να αυξάνει το κόστος κάθε φορά που η Fed αύξανε τα επιτόκια. Τώρα, το επιτόκιο του είναι 7,35% και αναμένει ότι θα μπορούσε να φτάσει το 8% μέχρι το τέλος του έτους – μια αύξηση 142% σε οκτώ μήνες.

Ο Γκιμπς έσπευσε να αποπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος του δανείου του ρευστοποιώντας τη σοδειά του, αντί να το αποθηκεύσει και να πουλήσει σε δυνητικά υψηλότερες τιμές το επόμενο καλοκαίρι. Οι αγορές μηχανημάτων βρίσκονται σε αναμονή και προσπαθεί να πληρώσει για εισροές με μετρητά.

«Έχω την υψηλότερη ακαθάριστη αξία για τη σοδειά μου στην ιστορία της γεωργίας μου», είπε ο 64χρονος Γκιμπς. «Αν δεν το έκανα, θα είχα δύσκολες αποφάσεις να πάρω και να κοιτάξω τι μπορώ να πουλήσω».

Πίεση και στην προμήθεια εξοπλισμού

Το οικονομικό πλήγμα γίνεται αισθητό στις παρτίδες των εμπόρων εξοπλισμού, όπου οι αγρότες παραιτούνται από την αγορά εξοπλισμού με πίστωση, σύμφωνα με συνεντεύξεις με τέσσερις αντιπροσώπους.

Οι έμποροι είπαν ότι βλέπουν τις τράπεζες να αυστηροποιούν τα πρότυπα αναδοχής, κάτι που μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για νεότερους και μικρότερους φορείς εκμετάλλευσης που αναζητούν κεφάλαια για την αγορά εξοπλισμού.

«Είναι ευκολότερο να λάβετε χρηματοδότηση όταν τα επιτόκια είναι φθηνά, επειδή [οι τράπεζες] είναι πρόθυμες να αναλάβουν περισσότερο ρίσκο», δήλωσε ένας αντιπρόσωπος της CNH Industrial (NYSE:CNHI), ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί.

Εξουσιοδοτημένοι αντιπρόσωποι από τους κατασκευαστές εξοπλισμού Deere (NYSE:DE) & Co., AGCO και CNH Industrial είπαν στο Reuters ότι τα ποσοστά χρηματοδότησης που προσφέρουν οι ίδιοι οι κατασκευαστές μηχανημάτων έχουν επίσης υπερδιπλασιαστεί σε έξι μήνες.

Τα δάνεια γεωργικών μηχανημάτων έχουν επί του παρόντος επιτόκια έως 7,65% στην Deere, 7,8% στην CNH Industrial, 8,14% στην AGCO και 8,25% στην Ag Direct, σύμφωνα με πηγές του κλάδου. Ο μέσος όρος της βιομηχανίας σε εθνικό επίπεδο είναι 5,86%, σύμφωνα με στοιχεία της Fed του Κάνσας Σίτι.

Σε ξεχωριστές δηλώσεις, η Deere και η AGCO είπαν ότι τα επιτόκια που προσφέρουν εξαρτώνται από τους όρους δανείου, την πιστοληπτική ικανότητα του δανειολήπτη και τον τύπο εξοπλισμού. Η CNH Industrial είπε ότι τα επιτόκια για μεγαλύτερο εξοπλισμό είναι χαμηλότερα από τα επιτόκια για μικρότερα μηχανήματα.


Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις