Φυσικό αέριο: Μέτωπο κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή πλαφόν
«Μέτωπο» κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο στα 275 ευρώ

«Μέτωπο» κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο στα 275 ευρώ / ΜWh φαίνονται έτοιμες να σχηματίσουν συνολικά 15 χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αρχικό «μπλοκ» των έξι χωρών (Ιταλία, Βέλγιο, Πολωνία, Ισπανία, Ρουμανία, Βουλγαρία) που υποστηρίζουν την πρόταση για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου να θεσπιστεί κάτω από τα 200 ευρώ, φαίνεται ότι πλέον διευρύνεται σημαντικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη συνεδρίαση των μόνιμων αντιπροσώπων και οι 15 χώρες φάνηκαν ενωμένες. Εάν η ίδια εικόνα επαληθεύτει και κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας την Πέμπτη, τότε οι «15» θα μπορούν, σύμφωνα με την ΕΡΤ, να προβούν σε δύο κινήσεις:

Να μπλοκάρουν και τους δύο κανονισμούς και να ζητήσουν έκτακτο συμβούλιο ενέργειας πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στα μέσα Δεκεμβρίου ή
Να δεχτούν τον μηχανισμό αλληλεγγύης με ισχυρές δεσμεύσεις όμως για τις αλλαγές στον κανονισμό για πλαφόν και πάλι έκτακτο συμβούλιο, όμως πριν από τη σύνοδο κορυφής
Ήδη, πάντως, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εμφανίζονται εξοργισμένοι από την πρόταση της Κομισιόν, χαρακτηρίζοντάς την «κοροϊδία». Και μάλιστα τη στιγμή που η ενεργειακή κρίση, σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στη «Γηραιά Ήπειρο», καθιστά την ανάγκη για την λήψη δραστικών αποφάσεων άκρως επιτακτική.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις