Μηλοπαραγωγοί: Πραγματοποίησαν συλλαλητήριο έξω από το ΥΠΑΑΤ
Αγροτικές κινητοποιήσεις

Έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης  και Τροφίμων συγκεντρώθηκαν  σήμερα οι μηλοπαραγωγοί από όλες τις περιοχές της Ελλάδος . Η πορεία  ξεκίνησε  από την πλατεία Καραϊσκάκη και έφτασαν μέχρι το υπουργείο όπου μια αντιπροσωπεία αγροτών συναντήθηκε με τον υπουργό Γεώργιο Γεωργαντά, με τον υφυπουργό  Γεώργιο Στύλιο και την γενική γραμματέα Χ. Καλόγηρου .

Όπως αναφέρουν,  οι μηλοπαραγωγοί  η κατάσταση είναι τραγική και δίνουμε αγώνα επιβίωσης. Πουλήσαμε την παράγωγη μας κάτω από το κόστος στις μισές τιμές συγκριτικά με πέρυσι, παρόλα αυτά φτάνουν πανάκριβα στους καταναλωτές, μέχρι και 10 φορές ακριβότερα.  Η μέση τιμή πώλησης είναι 25 λεπτά το κιλό για τον παραγωγό, με κόστος ανά κιλό τα 35 λεπτά.

Οι μηλοπαραγωγοί,  κατήγγειλαν για  τις παράνομες  ελληνοποιήσεις. Αλλά και την αδράνεια του υπουργείου   για τον μη έλεγχο.  Όπως δήλωσαν στο Agrocapital οι παραγωγοί την μεγάλη ευθύνη την έχει η κυβέρνηση, αισχροκερδούν σε βάρος των αγροτών αλλά και των καταναλωτών οι μεσάζοντες.

Το κόστος παραγωγής και ζωής έχει πλέον ξεφύγει . Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω ήρθε πριν λίγες μέρες η απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να θέσει εκτός Συνδεδεμένης Ενίσχυσης όλες τις μηλοπαραγωγικές περιοχές της χώρας οι οποίες δεν έχουν ΠΟΠ προϊόν, αλλά και άλλα προϊόντα όπως αμύγδαλα, καρύδια, κάστανα, φιστίκια. Πρόκειται για κατάπτυστη απόφαση που καταδικάζει σε οικονομικό μαρασμό χιλιάδες παραγωγούς, την οικονομική και κοινωνική ζωή των αντίστοιχων περιοχών

Τα αιτήματα των αγροτών

  • Να ισχύσει ως το 2027 όπως είχε δεσμευτεί πέρυσι η κυβέρνηση της καταβολής συνδεδεμένης ενίσχυσης σε μήλα, κάστανα, αμύγδαλα, καρύδια, ροδάκινα, φιστίκια.
  • Απαιτούμε αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος με ευθύνη της κυβέρνησης. Χρήματα υπάρχουν, αλλά είναι πολιτική επιλογή της να μπουκώνει με δισ. ευρώ τους επιχειρηματίες και να πετάει ψίχουλα που δεν καλύπτουν τη ζημιά στους παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα.
  • Άμεσα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως το δίνουν στους εφοπλιστές. Πλαφόν 0,07 λεπτά/Kwh στο αγροτικό ρεύμα, κατάργηση του χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου ρύπων. Φθηνή Ενέργεια για τα χωράφια, τους στάβλους, τα σπίτια μας. Επιδότηση των μέσων και εφοδίων και των ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
  • Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν βιώσιμο εισόδημα να ζήσουμε τις οικογένειές μας και να συνεχίσουμε τις καλλιέργειές μας.
  • Αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ που να ασφαλίζει και αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους

Ήδη στις 15 Νοεμβρίου οι μηλοπαραγωγοί πραγματοποίησαν μαζικές κινητοποιήσεις με τρακτέρ σε όλες τις μηλοπαραγωγικές περιοχές της χώρας και τώρα κλιμακώνουν «με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση μηλοπαραγωγών που έγινε ποτέ στο ΥΠΑΑΤ».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις