Η Ρωσία υπόσχεται να ξεμπλοκάρει την εξαγωγή λιπασμάτων
Η Ρωσία υπόσχεται να ξεμπλοκάρει την εξαγωγή λιπασμάτων

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υποσχέθηκε να ξεμπλοκάρει τα εμπόδια που εμποδίζουν την εξαγωγή λιπασμάτων, συμπεριλαμβανομένης της αμμωνίας.

Ο Πούτιν είπε ότι η χώρα θα συνεργαστεί με τον ΟΗΕ για να εξασφαλίσει προμήθειες στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Μάλιστα στην πρωτεύουσα Μόσχα, ο Πούτιν συναντήθηκε με τον Dmitriy Mazepin, έναν από τους βασικούς μετόχους της Uralchem, ενός από τους μεγαλύτερους παραγωγούς λιπασμάτων στη χώρα και Πρόεδρο της Επιτροπής Παραγωγών Λιπασμάτων της Ένωσης Ρώσων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι οι αφρικανικές χώρες επικοινώνησαν με τη Ρωσία λόγω των κυρώσεων των δυτικών χωρών και είπε:

«(Οι δυτικές χώρες) Φυσικά δεν μπορούν να καταλάβουν τι συμβαίνει. Επειδή μιλάμε συνεχώς για την ανάγκη να βοηθήσουμε τις φτωχές χώρες ενώ ακόμη και η βοήθεια για τα λιπάσματα που θέλουμε να παρέχουμε δωρεάν είναι μπλοκαρισμένη. Αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο».

Σημειώνοντας ότι οι εξαγωγές ρωσικών λιπασμάτων συνεχίζουν να αναπτύσσονται, ο Πούτιν είπε:

«Η Uralchem είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς λιπασμάτων στον κόσμο. Παρά τα τεχνητά εμπόδια ορισμένων χωρών (εξαγωγές), γνωρίζω ότι οι εργασίες προχωρούν με αρκετά μεγάλη επιτυχία. Οι παγκόσμιες αγορές που υποφέρουν περισσότερο από τα εμπόδια. Είμαστε έτοιμοι να επεκτείνουμε το έργο μας με όλους ανεξαιρέτως τους συνεργάτες μας σε αυτόν τον τομέα».

Ο Mazepin από την άλλη δήλωσε ότι οι ρωσικές εξαγωγές λιπασμάτων αντιμετώπισαν τρία βασικά προβλήματα:

«Πρόκειται για ναύλωση πλοίων, ασφάλιση και πληρωμές. Οι τράπεζες δημιουργούν ένα πολύ σοβαρό εμπόδιο. Διότι ακόμη και ένας δικηγόρος που εργάζεται σε οποιαδήποτε τράπεζα μπορεί να μπλοκάρει όλες τις πληρωμές. Γι' αυτό μάθαμε να μην δουλεύουμε με δολάρια και ευρώ. Για παράδειγμα, οι εξαγωγές λιπασμάτων μας στη Βραζιλία πληρώνονται σε γουάν».

Τονίζοντας ότι τους απαγορεύεται να χρησιμοποιούν ευρώ και δολάρια, ο Mazepin είπε ότι πολλές αναπτυσσόμενες χώρες είναι έτοιμες να κάνουν πληρωμές για λιπάσματα σε γουάν.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις