Πάτρα: Ηχηρό λουκέτο στους αρτοποιούς – Ο Πρόεδρος τους κατέβασε ρολά
Πάτρα: Ηχηρό λουκέτο στους αρτοποιούς – Ο Πρόεδρος τους κατέβασε ρολά

Τσουνάμι λουκέτων λόγω της ενεργειακής κρίσης σαρώνει τους τελευταίους μήνες τα συνοικιακά αρτοποιία, που αδυνατούν πλέον να σηκώσουν το υπέρμετρο οικονομικό βάρος του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Πάτρας Επαμεινώνδας Ανδρεόπουλος, είναι ο ίδιος θύμα της ενεργειακής κρίσης και των σαρωτικών ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες που μαστίζουν τα μικρομάγαζα, αφού έφτασε μέχρι και να κλείσει το αρτοποιείο του, από την περασμένη Δευτέρα. Το επιβεβαίωσε ο ίδιος μιλώντας χθες στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» με πικρία για την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η μικρή επιχείρησή του και γενικά η μικρή επιχειρηματικότητα της χώρας.

Τον ρωτήσαμε πως έφτασε σε αυτή την απόφαση και μας απάντησε ότι «των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν». Η κατάσταση όπως είπε, είχε φτάσει στο απροχώρητο το τελευταίο διάστημα. Δούλευε το αρτοποιείο του στην Οβριά 15 ώρες την ημέρα αλλά δυστυχώς δεν μπορούσε να αντέξει άλλο τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος. Από 700 – 800 ευρώ το μήνα, τους τελευταίους μήνες έφτασε να πληρώνει ποσά 2.700, 3.600 και 3.400 ευρώ.

«ΘΑ ΚΛΑΨΟΥΝ ΜΑΝΟΥΛΕΣ»

«Δεν μπορούσα να αντεπεξέλθω άλλο, γιατί φτάσαμε να πληρώνουμε το ρεύμα από τα έτοιμα» είπε. Και τώρα τι θα κάνετε, τον ρωτήσαμε: «Τώρα θα σηκώσουμε τα μανίκια και θα πάμε στο μεροκάματο. Ευτυχώς, μια ζωή μέσα στη δουλειά είμαστε και ξέρουμε» είπε στην «Π» ο κ. Ανδρεόπουλος, συμπληρώνοντας ότι μετά τις γιορτές θα αφήσει και την προεδρία της Συντεχνίας Αρτοποιών Πάτρας σε άλλα χέρια.

Ο κ. Ανδρεόπουλος τόνισε ότι δυστυχώς, δεν είναι μόνο η δική του περίπτωση στην αγορά, αλλά όλος ο κλάδος υποφέρει με το ρεύμα. «Αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα, μετά τις γιορτές θα κλάψουν μανούλες» είπε με παράπονο. «Δεν θέλουν τους μικρούς επιχειρηματίες πλέον. Με το δικό μου παράδειγμα γίνεται αντιληπτό το σχέδιό τους. Πρέπει να ξυπνήσει ο κόσμος. Να ευχηθώ μόνο να μην κλείσει άλλος και να είμαι εγώ ο τελευταίος» είπε ο κ. Ανδρεόπουλος.

Την ίδια στιγμή, επαγγελματίες του κλάδου που νοιώθουν απειλητικές τις σημερινές καταστάσεις, ζητούν να μπει φραγμός στην ασύδοτη πώληση κατεψυγμένου ψωμιού ως φρέσκου και μάλιστα σε εμφανή σημεία πώλησης.

Στο στόχαστρο φαίνεται να μπαίνουν τα δεκάδες πρατήρια πώλησης άρτου, που παίρνουν σημαντικό μερίδιο της αγοράς, κρατώντας τις τιμές του ψωμιού ακόμα σε χαμηλό επίπεδο, λόγω του ότι είναι κατεψυγμένο προϊόν.

Παρά τα μέτρα που θέσπισε η Πολιτεία για τον τρόπο διακίνησης, διάθεσης και πώλησης του ψωμιού, παρουσιάζεται το εκφυλιστικό φαινόμενο πρατήρια άρτου να διαθέτουν τον άρτο και τα αρτοσκευάσματα ασυσκεύαστα στα ράφια τους, να έχουν εξοπλιστεί παρανόμως με μικρά φουρνάκια όπου ψήνουν τυρόπιτες, τσουρέκια κ.λπ. κατεψυγμένα και τα παρουσιάζουν ως φρέσκα.

Στο ίδιος μήκος κύματος είναι και οι αιχμές που εξαπολύονται εναντίον των βιοτεχνιών άρτου, που πωλούν προϊόντα σε αυτές τις επιχειρήσεις με μοναδικό κριτήριο το κέρδος.

«ΟΙ ΦΟΥΚΑΡΙΑΡΗΔΕΣ ΜΑΣ ΦΤΑΙΝΕ;»

Το μέλος του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας Κώστας Τηλιγάδης, από τους γνωστούς επαγγελματίες του κλάδου, τόνισε ότι η Συντεχνία είναι υποχρεωμένη να ανταποκρίνεται σε αυτές τις καταγγελίες, αλλά, η προσωπική του γνώμη είναι πως τα συνοικιακά πρατήρια δεν συγκρίνονται με τη ζημιά που προκαλούν οι μεγάλες επιχειρήσεις.

«Δεν μας πειράζουν οι αλυσίδες και τα σούπερ μάρκετ, και μας πειράζει ο φουκαριάρης με ένα πρατήριο που κοιτάζει να βγάλει ένα μεροκάματο; Είναι άλλο πράγμα κάποιος να βγάζει ένα πιάτο φαΐ και άλλο να κλείνουμε όλοι οι υπόλοιποι από επιθετικές πρακτικές από μεγάλες αλυσίδες» είπε ο Κώστας Τηλιγάδης.

Συμφώνησε ωστόσο, πως υπάρχουν ζητήματα λειτουργίας στα πρατήρια άρτου, αλλά τόνισε ότι δεν συνιστούν αυτά μια απειλή για τον κλάδο. «Υπάρχει μια οργανωμένη πολιτική που μας αφανίζει. Αυτή δεν θα την δούμε;» είπε ο Κώστας Τηλιγάδης.

Πηγή: Εφημερίδα Πελοπόννησος

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις