Αναζητώντας το «τέλειο» μήλο
Αναζητώντας το «τέλειο» μήλο

Πρωτοπόρος στην επιστήμη της αναπαραγωγής ποικιλιών μήλων, το Purdue's College of Agriculture στις ΗΠΑ έχει αναπτύξει ποικιλίες μήλων δημοφιλείς σε όλη τη Μεσοδυτική χώρα ενώ έχει φυτέψει σε όλον τον κόσμο, συνεχίζοντας την κληρονομιά πολλών δεκαετιών στο Meigs Purdue Ag Center ακριβώς νότια της Λαφαγιέτ.

Το Purdue άρχισε να καλλιεργεί μήλα το 1945, με 48 ποικιλίες να γεννιούνται από το έργο της σχολής στον τομέα της Οπωροκηπευτικής και της Αρχιτεκτονικής Τοπίου. Υπό την ηγεσία του Jules Janick, ομότιμου καθηγητή κηπουρικής, το Purdue κατέχει επί του παρόντος 18 πατέντες για ποικιλία μήλων. Μερικές από τις πιο δημοφιλείς ποικιλίες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε οπωρώνες σε όλο τον κόσμο είναι οι GoldRush, Pixie Crunch, CrimsonCrisp και Juliet.

Ο Abhijit Karve, διευθυντής επιχειρηματικής ανάπτυξης στο Office of Technology Commercialization, είπε ότι η κατοχύρωση με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας μήλων είναι λίγο διαφορετική από την κατοχύρωση με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας άλλων τεχνολογιών. Τα μήλα είναι ένα φυτό που πολλαπλασιάζεται ασεξουαλικά, που πολλαπλασιάζεται με εμβολιασμό και όχι με σπόρο. Μια συγκεκριμένη ποικιλία λαμβάνει ένα φυτικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας αφού πληροί συγκεκριμένα προσόντα, εξήγησε ο Karve, όπως συγκεκριμένες βοτανικές περιγραφές ενός δέντρου και του καρπού του.

Το Purdue αδειοδοτεί πολλές ποικιλίες παγκοσμίως, με την πλειονότητα των κατόχων άδειας να είναι στην Ευρώπη, τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία. Το πανεπιστήμιο κατέχει επίσης πολλά εμπορικά σήματα.

"Το Pixie Crunch είναι ενεργά εμπορικό σήμα, η οποία είναι μια πολύ δημοφιλής ποικιλία στους οπωρώνες u-pick", είπε ο Karve. «Αλλά υπάρχουν και άλλες που έχουν πολύ ισχυρή φήμη στην Ευρώπη, όπως η ποικιλία Juliet, η οποία είναι αυτή τη στιγμή η καλύτερη σε πωλήσεις βιολογική ποικιλία μήλων στην Ευρώπη».

Ο Peter Hirst, καθηγητής στο Τμήμα Οπωροκηπευτικών και Αρχιτεκτονικής Τοπίου (HLA) και αναπληρωτής διευθυντής στο International Programs in Agriculture (IPIA), είπε ότι η δουλειά του στη βιομηχανία μήλων εμπίπτει περισσότερο στο να βοηθά τους καλλιεργητές αναπτύσσοντας καλύτερες μεθόδους για το κλάδεμα, την καλλιέργεια και φροντίδα για ένα δέντρο. Η έρευνά του επικεντρώνεται στη φυσιολογία ενός μήλου.

Ένα μήλο στο οποίο εστιάζει ο Hirst τον τελευταίο καιρό είναι πιθανό ένα μήλο που δεν είναι στο ραντάρ κανενός στο περιβόλι u-pick: το καβούρι.

«Τα μήλα καβουριών και το μέσο μήλο σου στο κατάστημα είναι και τα δύο μήλα. είναι από την ίδια οικογένεια», είπε ο Χιρστ. «Αλλά δεν έχει σημασία πόσο λίπασμα βάζετε στο δέντρο, ένα καβούρι θα είναι ακόμα πολύ μικρό. Ο γενετικός έλεγχος του καβουριού είναι πραγματικά ισχυρός, αλλά γιατί είναι αυτό; Εάν μπορούμε να το καταλάβουμε αυτό, τότε θα μπορούσαμε να καταλάβουμε πώς να αναπτύξουμε καλύτερα τα μήλα».

Υπάρχουν πάνω από 200 ξεχωριστοί διαφορετικοί γονότυποι μήλων που καλλιεργούνται στο Meigs, είπε ο Hirst, με πολλά δέντρα να ονομάζονται ποικιλίες, όπως το GoldRush και το Pixie Crunch. Άλλες είναι η μόνη ποικιλία μηλιάς στον κόσμο. Αυτά τα μοναδικά δέντρα δεν βρίσκονται στο δρόμο για να κατοχυρωθούν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, εξήγησε ο Hirst, επειδή η ύπαρξή τους χρησιμεύει ως εργαλείο έρευνας για την καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ρυθμίζεται το μέγεθος των καρπών.

Λίγα άλλα κομμάτια προϊόντων είναι γνωστά από τις ποικιλίες τους όπως είναι τα μήλα, είπε ο Hirst. Οι περισσότεροι καταναλωτές δεν θα μπορούσαν να αναφέρουν διαφορετικές ποικιλίες μπανανών, αλλά μπορούν να ονομάσουν τουλάχιστον πέντε διαφορετικούς τύπους μήλων. Όσον αφορά την εύρεση του τέλειου μήλου, ωστόσο, αυτό εξαρτάται από το μάτι του θεατή ή του επιλογέα μήλου σε αυτήν την περίπτωση.

«Γι’ αυτό τα καταστήματα πωλούν Granny Smiths. Το μήλο υπάρχει εδώ και πάνω από 100 χρόνια. Η υφή του είναι απαίσια, σαν καουτσούκ, και είναι κάπως ξινή», είπε ο Χιρστ. «Αλλά οι άνθρωποι μπορούν να αγαπήσουν και να απολαύσουν οποιαδήποτε ποικιλία μήλων. Κατά τη γνώμη μου, η τέλεια ποικιλία μήλου είναι όποιο από τα άτομα πρόκειται να φάει. Θα μπορούσε να συζητηθεί όλη μέρα, αλλά το μόνο πράγμα που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί είναι ότι ένα μήλο είναι ένα υγιεινό σνακ».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις