Το νέο ανταλλακτήριο προσφέρει στην Αίγυπτο έναν άλλο τρόπο εισαγωγής σιταριού
Το νέο ανταλλακτήριο προσφέρει στην Αίγυπτο έναν άλλο τρόπο εισαγωγής σιταριού

Ο κρατικός αγοραστής σιτηρών της Αιγύπτου θα είναι σε θέση να πραγματοποιεί διεθνείς αγορές σιταριού μέσω μιας νέας ανταλλαγής που στοχεύει επίσης στην εξάλειψη των τοπικών στρεβλώσεων των τιμών, δήλωσε ο πρόεδρός της.

Με τις αγορές σιτηρών να διαταράσσονται φέτος από τις διακυμάνσεις των τιμών και τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Γενική Αρχή Προμήθειας Εμπορευμάτων της Αιγύπτου (GASC) διαφοροποιεί τις μεθόδους αγορών της.

Η κρατική GASC επέλεξε πρόσφατα να αγοράζει απευθείας από παγκόσμιους προμηθευτές, αντί μέσω του παραδοσιακού συστήματος διαγωνισμών της, καθώς αναζητά πιο ανταγωνιστικές προσφορές.

Η GASC μπορεί επίσης να προμηθεύεται τοπικό σιτάρι από τους αγρότες μέσω της ανταλλαγής, δήλωσε στο Reuters την Κυριακή ο Ibrahim Ashmawy, αναπληρωτής υπουργός εφοδιασμού και πρόεδρος του χρηματιστηρίου.

"Εάν σήμερα η GASC είναι πωλητής (στο χρηματιστήριο), αύριο μπορεί να είναι αγοραστής", δήλωσε ο Ashmawy. «Θα έχει διαφορετικά κανάλια».

Η GASC είχε ζητήσει από τους παγκόσμιους προμηθευτές να εγγραφούν στο χρηματιστήριο μέχρι τον Νοέμβριο, αλλά οι έμποροι είπαν ότι υπήρχε σύγχυση σχετικά με το εάν οι προμηθευτές ή οι τοπικοί αντιπρόσωποί τους έπρεπε να το κάνουν.

Η Αίγυπτος, συνήθως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σιταριού στον κόσμο, εγκαινίασε το νέο χρηματιστήριο εμπορευμάτων την Κυριακή, ανέφερε το υπουργείο προμήθειας σε δήλωση, με την GASC να προσφέρει 12.000 τόνους ρωσικού σίτου από τα αποθέματά της στα εργοστάσια του ιδιωτικού τομέα.

Το νέο χρηματιστήριο έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί ως spot αγορά με τιμές που καθορίζονται από την προσφορά και τη ζήτηση. Προς το παρόν, λειτουργεί με σύστημα «κλειστής υποβολής προσφορών», όπου οι πλειοδότες υποβάλλουν προσφορές σε σφραγισμένο φάκελο και η GASC επιλέγει τον καλύτερο.

Η κίνηση ακολουθεί τις καταγγελίες ιδιωτών εισαγωγέων και ελαιοτριβείων στην Αίγυπτο που αγωνίζονται να πληρώσουν για εκατοντάδες χιλιάδες τόνους σιταριού που έχουν κολλήσει στα λιμάνια λόγω έλλειψης δολαρίων που περιόρισε τις εισαγωγές, προκαλώντας άνοδο στις τιμές του ψωμιού και του αλευριού.

"Έχουμε απόλυτη ανάγκη από την ανταλλαγή προκειμένου να ρυθμίσουμε την αγορά. Η αγορά δεν είναι στην καλύτερη της κατάσταση και υπάρχουν πολλές στρεβλώσεις τιμών", δήλωσε ο Ashmawy.

Την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης την Κυριακή, το σιτάρι πωλήθηκε προς 9.750 αιγυπτιακές λίρες (397 δολάρια) ανά τόνο σε 18 συναλλαγές, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Προμηθειών.

Διακόσιες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων 36 ελαιοτριβείων, έχουν εγγραφεί μέχρι στιγμής στο χρηματιστήριο του Καΐρου, όπου η αιγυπτιακή κυβέρνηση μελετά τη δυνατότητα εμπορίας 10 ακόμη εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ρυζιού, του χρυσού και του χάλυβα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις