Ολλανδία: Εξαγορά και κλείσιμο 2-3.000 κτηνοτροφικών μονάδων μελετά η κυβέρνηση

Με στόχο τη μείωση της ρύπανσης με βάση το άζωτο το ολλανδικό υπουργικό συμβούλιο σχεδιάζει να εξαγοράσει περί τις 2.000-3.000 αγροκτήματα και άλλους σημαντικούς ρυπαντές που βρίσκονται κοντά σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές, προσφέροντας συμφωνία εξαγοράς που θα φτάνει έως και το 120% των αξιών τους.

Δεν θα υπάρξουν ακόμη υποχρεωτικές αγορές, αλλά αν δεν εμφανιστούν οικειοθελώς αρκετοί αγρότες, «με πόνο στην καρδιά» θα πρέπει να προχωρήσουμε προς την υποχρεωτική αγορά, είπε στους βουλευτές την Παρασκευή η υπουργός αζώτου, Κριστιάν βαν ντερ Βαλ.

Τα αγροκτήματα και άλλες επιχειρήσεις που πρέπει να κλείσουν θα ενημερωθούν τον Ιανουάριο, ενώ μέχρι το Φθινόπωρο οι αρμόδιοι υπουργοί θα αξιολογήσουν εάν αυτές που θα κλείσουν αρκούν. Όπως τονίζουν, εφόσον πάψουν να λειτουργούν περίπου 2.000 έως 3.000 πηγές ρύπανσης από αζωτούχες ενώσεις, η φύση θα μπορέσει να ανακάμψει.

Μακροπρόθεσμα, η ολλανδική κυβέρνηση εξετάσει την επιβολή φόρου στις εκπομπές αζώτου, σύμφωνα με την εισφορά CO2 κάτι που όπως λέγεται θα κάνει πιο ελκυστική την εργασία με βιώσιμο τρόπο.

Αντιδράσεις

Η μεγαλύτερη ομάδα λόμπι αγροτών LTO Nederland , δήλωσε ότι ανησυχεί περισσότερο για τους επιπλέον περιορισμούς που θα αντιμετωπίσουν οι υπόλοιποι αγρότες. Επιπλέον, τα σχέδια να επιτρέψουν μεγαλύτερη διαφοροποίηση στον υδροφόρο ορίζοντα θα έχουν αντίκτυπο τόσο στους αγρότες των αροτραίων όσο και στους κτηνοτρόφους, σύμφωνα με το LTO Nederland.

Η Ολλανδική Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Αξιολόγησης (PBL) δήλωσε τον περασμένο μήνα, τα προηγούμενα προγράμματα εξαγοράς τα τελευταία 25 χρόνια είχαν μειώσει μόνο το σύνολο των κεφαλών των βοοειδών κατά μερικές ποσοστιαίες μονάδες. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις