DW: Χρησιμοποιεί η Ρωσία το σιτάρι ως μοχλό;
DW: Χρησιμοποιεί η Ρωσία το σιτάρι ως μοχλό;

«Οι πύραυλοι ουρλιάζουν πάνω από το κεφάλι κάθε μέρα· οι συναγερμοί δεν σταματούν ποτέ. Αλλά μας ανησυχεί περισσότερο όταν είναι ήσυχο, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ένας πύραυλος μας έχει χτυπήσει».

Η Nadja διαχειρίζεται μια αγροτική επιχείρηση 4.000 εκταρίων κοντά στο Mykolaiv. Τώρα πρέπει να περιηγηθεί στο τρακτέρ της μέσα από τα κελύφη που είναι σκορπισμένα στο χωράφι της. Για αυτήν και πολλούς άλλους αγρότες στην Ουκρανία, ο πόλεμος δεν αποτελεί μόνο καθημερινό κίνδυνο για τη ζωή τους καθώς εργάζονται στα χωράφια τους.

Πρέπει επίσης να υποφέρουν από τη σκέψη ότι τα σιτάρια τους σαπίζουν στα σιλό, ενώ οι άνθρωποι πεινούν σε άλλα μέρη του κόσμου. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία απειλεί τις προμήθειες τροφίμων σε όλο τον κόσμο. Ιδίως τα αφρικανικά κράτη κινδυνεύουν. Η ίδια η ύπαρξή τους εξαρτάται από τις εισαγωγές σιταριού.

Τα κλειστά ή βομβαρδισμένα λιμάνια στην Ουκρανία, οι κατεστραμμένες γέφυρες και τα ναρκοθετημένα πεδία προκαλούν τη διακοπή της εύθραυστης παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού. Ως αποτέλεσμα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι στον Παγκόσμιο Νότο δεν έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα.

«Πεινάμε», λένε νεαροί άνδρες στην αγορά Νουακσότ στη Μαυριτανία. «Αν η κατάσταση δεν αλλάξει τα επόμενα χρόνια, θα γίνουμε όλοι σαλαφιστές».

Ο Πούτιν εκμεταλλεύεται σκόπιμα την τεταμένη κατάσταση για τη δική του αφήγηση. Κατηγορεί τις δυτικές κυρώσεις για τον επικείμενο λιμό. Σκοπεύει να κερδίσει νέους συμμάχους ενάντια στη Δύση με αυτή την αφήγηση;

Πηγή: DW

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις