Η Ινδία προσβλέπει σε αύξηση της συγκομιδής σιταριού το 2023 καθώς οι τιμές ρεκόρ οδηγούν σε μεγαλύτερη σπορά
Η Ινδία προσβλέπει σε αύξηση της συγκομιδής σιταριού το 2023 καθώς οι τιμές ρεκόρ οδηγούν σε μεγαλύτερη σπορά

Οι ελκυστικές τιμές και η βελτιωμένη υγρασία του εδάφους μετά από ένα έντονο κύμα καύσωνα στις αρχές του έτους ενθαρρύνουν τους αγρότες στην Ινδία να φυτέψουν περισσότερο σιτάρι για την καλλιέργεια του 2023, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο προκαταρκτικά στοιχεία από το Υπουργείο Γεωργίας και Πρόνοιας των Αγροτών.

Η Ινδία, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός και καταναλωτής σιταριού στον κόσμο, φυτεύει την ετήσια σοδειά της τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο και η συγκομιδή ξεκινά τον Μάρτιο. Οι αγρότες έχουν φυτέψει σιτάρι σε 15,3 εκατομμύρια εκτάρια από την 1η Οκτωβρίου, όταν ξεκίνησε η τρέχουσα περίοδος σποράς, αυξημένα κατά σχεδόν 11% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου.

Αν και η περιοχή φύτευσης σιταριού έχει ισοπεδωθεί στις παραδοσιακές ζώνες σιτηρών της Ινδίας στις βόρειες πολιτείες όπως το Παντζάμπ, η Χαριάνα και το Ούταρ Πραντές, οι αγρότες φυτεύουν τη σοδειά σε κάποια αγρανάπαυση στα δυτικά της χώρας όπου παραδοσιακά καλλιεργούνται όσπρια και ελαιούχοι σπόροι.

Ο Nitin Gupta, αντιπρόεδρος της Olam Agro India, δήλωσε στο Reuters ότι οι τιμές του σιταριού είναι επί του παρόντος πολύ ελκυστικές για τους αγρότες: «Μπορούμε να δούμε ένα μεγάλο άλμα σε πολιτείες όπως το Γκουτζαράτ και το Ρατζαστάν, όπου οι αγρότες θα μπορούσαν να φέρουν άγονη γη κάτω από σιτάρι».

Παρά το γεγονός ότι η ινδική κυβέρνηση επέβαλε απαγόρευση εξαγωγής σιταριού τον Μάιο, μαζί με νέους ελέγχους στις εξαγωγές τον Αύγουστο, οι τοπικές τιμές σιταριού συνεχίζουν να ανεβαίνουν, σύμφωνα με τη θέση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ στο Νέο Δελχί.
Οι εγχώριες τιμές σιταριού έχουν εκτιναχθεί κατά 33% μέχρι στιγμής το 2022 σε ένα ρεκόρ 29.000 ρουπιών (355,19 $) ανά τόνο, σημειώνει το Reuters, πολύ πάνω από την καθορισμένη από την κυβέρνηση τιμή αγοράς των 21.250 ρουπιών (260,32 $).

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις