Η Ρωσία ο μεγαλύτερος προμηθευτής λιπασμάτων της Ινδίας - Ξεπέρασε την Κίνα

Η Ρωσία έγινε για πρώτη φορά ο μεγαλύτερος προμηθευτής λιπασμάτων της Ινδίας καθώς  σύμφωνα με στοιχεία κατέχει το 21% της αγοράς της χώρας ξεπερνώντας την Κίνα, παλαιότερα τον μεγαλύτερο προμηθευτή της Ινδίας .

Οι ρωσικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 371%, σε ρεκόρ 2,15 εκατομμυρίων τόνων από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο. Σε νομισματικούς όρους, οι εισαγωγές της Ινδίας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αυξήθηκαν κατά 765%, σε 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια . Το μερίδιο της Ρωσίας στις εισαγωγές ινδικών λιπασμάτων κυμαινόταν γύρω στο 6% κατά τη διάρκεια του περασμένου οικονομικού έτους, ενώ το μερίδιο της Κίνας ήταν 24% . Το πρώτο εξάμηνο του 2022-2023, οι εξαγωγές της Κίνας στην Ινδία μειώθηκαν στο μισό σε 1,78 εκατομμύρια τόνους.

Σχετικά με τις παγκόσμιες τιμές:

Οι παγκόσμιες τιμές για τα λιπάσματα εκτινάχθηκαν τον Μάρτιο μετά την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τα συμμαχικά κράτη κατά των προμηθειών λιπασμάτων από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία . Ενώ οι δυτικές χώρες έκτοτε υπαναχώρησαν στην απαγόρευση, η Ρωσία βρήκε νέες αγορές, κυρίως στην Ασία, για τις εξαγωγές της.

Σχετικά με την παραγωγή λιπασμάτων:

Μαζί, η Ρωσία και η Λευκορωσία αντιπροσώπευαν περισσότερο από το 40% των παγκόσμιων εξαγωγών ποτάσας πέρυσι . Η Ρωσία αντιπροσώπευε περίπου το 22% των παγκόσμιων εξαγωγών αμμωνίας, το 14% των παγκόσμιων εξαγωγών ουρίας και περίπου το 14% του φωσφορικού μονοαμμωνίου (MAP) - όλα τα βασικά είδη λιπασμάτων.

Εισαγωγές λιπασμάτων από την Ινδία:

Τον Ιούνιο, η Ινδία εξασφάλισε φωσφορικό διαμμώνιο (DAP) από τη Ρωσία στα 920-925 δολάρια ανά τόνο σε βάση κόστους και μεταφοράς (CFR ), όταν άλλοι Ασιάτες αγοραστές πλήρωναν περισσότερα από 1.000 δολάρια.

Η αύξηση των ρωσικών προμηθειών μείωσε στο μισό τις εξαγωγές της Κίνας προς την Ινδία σε 1,78 εκατομμύρια τόνους το πρώτο εξάμηνο του 2022-2023.

Μειώθηκαν επίσης οι εξαγωγές από άλλους προορισμούς όπως η Ιορδανία, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Κατά το οικονομικό έτος 2021/22, το μερίδιο της Ρωσίας στις εισαγωγές από την Ινδία ήταν περίπου 6%, ενώ η Κίνα κατέρρευσε το 24%. Το μερίδιο αγοράς της Ρωσίας εκτινάχθηκε στο 21% το πρώτο εξάμηνο του 2022/23, ξεπερνώντας την Κίνα ως τον μεγαλύτερο προμηθευτή στην Ινδία.

Οι παγκόσμιες τιμές θα μπορούσαν να είχαν αυξηθεί περισσότερο εάν η Ινδία είχε επίσης απομακρυνθεί από τη Ρωσία σε άλλους προμηθευτές όπως η Κίνα και το Μαρόκο , οι οποίοι έχουν περιορισμένες προμήθειες για εξαγωγές, είπε

Οι συνολικές εισαγωγές λιπασμάτων της Ινδίας το πρώτο εξάμηνο του 2022-2023 μειώθηκαν κατά 2,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος σε 10,27 εκατομμύρια τόνους , αν και σε όρους αξίας οι εισαγωγές κατά την περίοδο αυξήθηκαν κατά 59% στα 7,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις