Πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την καθιέρωση πιστοποίησης απομάκρυνσης άνθρακα

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την πρότασή της για τον καθορισμό κανονιστικού πλαισίου σχετικά με την πιστοποίηση απομάκρυνσης άνθρακα μετά την περσινή ανακοίνωσή της. Ενόψει του πολλαπλασιασμού των πρωτοβουλιών βάσης σε όλη την ήπειρο, η προσπάθεια εναρμόνισης και διάρθρωσης του τομέα είναι ευπρόσδεκτη. 

 Ωστόσο,  είναι δύσκολο να έχουμε μια ακριβή εικόνα του πλαισίου καθώς η πρόταση βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι και στερείται σαφήνειας – καθώς πολλά σημαντικά στοιχεία θα αποφασιστούν κατ' εξουσιοδότηση πράξεων. 

H Copa και η Cogeca εκφράζουν τη λύπη τους για τον πολύ περιοριστικό ορισμό που δίνεται στις πρακτικές καλλιέργειας άνθρακα η οποία εξαιρεί όλες τις δραστηριότητες μετριασμού από το πεδίο εφαρμογής της. Η καλλιέργεια άνθρακα είναι ένα θέμα συζήτησης στη γεωργία εδώ και πολλά χρόνια.  

Δεν είναι μια μοναδική ή πρότυπη λύση που μπορεί να εφαρμοστεί παντού με ομοιόμορφο τρόπο, αλλά είναι μια ρεαλιστική επιλογή για την επίτευξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων.  

Έχουν γίνει πολλές πρωτοβουλίες σε όλη την Ευρώπη, με πολύ διαφορετικά μοντέλα και προσεγγίσεις. Από αυτή την άποψη, οι Copa και Cogeca υποστηρίζουν  την πρόθεση της Επιτροπής να δώσει κίνητρα και να δομήσει την απορρόφηση του άνθρακα με μια προσέγγιση προσανατολισμένη στην αγορά. 

Σε έναν τέτοιο τεχνικό φάκελο, τα λειτουργικά στοιχεία που επιλέγονται είναι το κλειδί για την επιτυχία του συνόλου του κανονιστικού πλαισίου.  

Η Ευρωπαϊκή κοινότητα της γεωργίας και της δασοκομίας περίμενε φυσικά διευκρίνιση μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού. Δυστυχώς, το κείμενο που παρουσιάστηκε σήμερα αφήνει αναπάντητα τα περισσότερα από τα μεθοδολογικά ζητήματα καθώς θα αναπτυχθούν 

κατ' εξουσιοδότηση πράξεων (π.χ. με το άρθρο 8). Αντίθετα, στα παραρτήματά του, το κείμενο είναι υπερβατικό καθώς προτείνει τη δημοσίευση ευαίσθητων δεδομένων, όπως τα στοιχεία επικοινωνίας των φορέων εκμετάλλευσης, καθώς και την τοποθεσία της δραστηριότητας δέσμευσης άνθρακα. Εάν πρόκειται να συλλεχθούν αυτές οι πληροφορίες, μια ελάχιστη πτυχή του απορρήτου πρέπει να είναι εγγυημένη.

Ένα από τα πιο προβληματικά θέματα σε αυτό το στάδιο είναι ο ορισμός που δίνεται στην καλλιέργεια άνθρακα (άρθρο 2) καθώς η πρόταση λαμβάνει υπόψη μόνο ένα πολύ περιορισμένο τμήμα των γεωργικών πρακτικών (ή αγροτικών πρακτικών) σχετικά με την  μείωση των εκπομπών. Μόνο οι «καθαρές αφαιρέσεις αερίων θερμοκηπίου» είναι επιλέξιμες για πιστοποίηση, ενώ πρακτικές μετριασμού που θα μπορούσαν να εφαρμόσουν οι αγρότες και οι συνεταιρισμοί δεν περιλαμβάνονται στο κείμενο. 

Πρακτικές, όπως η προσθήκη πρόσθετων ζωοτροφών, η ανάπτυξη κτιρίων χαμηλών εκπομπών ή η χρήση λιπασμάτων ακριβείας έχουν πραγματικό αντίκτυπο στον περιορισμό των εκπομπών. Είναι δύσκολο να κατανοήσουμε γιατί αυτές οι πρακτικές, που έχουν πραγματικό κόστος για τους αγρότες, δεν θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψη στο τελικό πεδίο εφαρμογής της πιστοποίησης. Επιπλέον, το προβλεπόμενο σύστημα διαπίστευσης είναι εξαιρετικά επαχθής από διοικητική άποψη. 

 

Ως εκ τούτου, καλούμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να αντιμετωπίσουν αυτό το θέμα στους επόμενους μήνες για την απλοποίηση των συστημάτων, την εισαγωγή περισσότερου πραγματισμού και  την ενθάρρυνση των  αγροτών από τις θυγατρικές ώστε να συμμετάσχουν σε μεγάλους αριθμούς. Υπό αυτές τις συνθήκες, η καλλιέργεια άνθρακα μπορεί να είναι επιτυχής.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις