Ο Μπάιντεν εξακολουθεί να αποτυγχάνει για τους μαύρους αγρότες της Αμερικής
Ο Μπάιντεν εξακολουθεί να αποτυγχάνει για τους μαύρους αγρότες της Αμερικής

Όταν ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έφτασε στην εξουσία υποσχόμενος να αντιμετωπίσει τις δεκαετίες διακρίσεων κατά των μαύρων αγροτών, ο πήχης για βελτίωση δύσκολα θα μπορούσε να είχε τεθεί χαμηλότερο.

Η κυβέρνηση Τραμπ είχε δεσμεύσει 26 δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει τους αγρότες στην αρχή της πανδημίας το 2020. Μόνο το 0,1% — ή 20,8 εκατομμύρια δολάρια — πήγε στο 1,3% των αγροτών της Αμερικής που είναι μαύροι. Ένα προηγούμενο πρόγραμμα Τραμπ που σχεδιάστηκε για να αντισταθμίσει τον οικονομικό πόνο των εμπορικών κυρώσεων κατά της Κίνας ήταν εξίσου μονόπλευρο. Κατά μέσο όρο, οι λευκοί αγρότες έλαβαν βοήθεια 10.674 $, ενώ οι μαύροι αγρότες περίπου 1.074 $. Ο δανεισμός, επίσης, ήταν δύσκολος αυτά τα χρόνια. Το 2020, το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ χορήγησε δάνεια στο 71% των λευκών αιτούντων σε ένα βασικό πρόγραμμα. Οι μαύροι αιτούντες έλαβαν το ίδιο δάνειο μόνο στο 37% των περιπτώσεων.

Ωστόσο, οι αντιδράσεις και οι αγωγές από τους λευκούς αγρότες οδήγησαν την κυβέρνηση Μπάιντεν να υποχωρήσει στις δεσμεύσεις της για την αντιμετώπιση αυτών και άλλων μακροχρόνιων ανισοτήτων. Δισεκατομμύρια που υποσχέθηκαν στους μαύρους αγρότες στο πρώτο νομοσχέδιο του Μπάιντεν για την ανακούφιση του Covid αποσύρθηκαν υπέρ δισεκατομμυρίων για τους αναξιοπαθούντες αγρότες οποιουδήποτε χρώματος στον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού. Τώρα, οι απογοητευμένοι μαύροι αγρότες μηνύουν την κυβέρνηση για να κάνει πράξη αυτό που υποσχέθηκε αρχικά.

Το 1920 υπήρχαν 925.000 μαύροι αγρότες, που αντιστοιχούσαν στο 14% όλων των αγροτών των ΗΠΑ. Σήμερα υπάρχουν περίπου 45.000. Οι λευκοί αγρότες, επίσης, μειώθηκαν τον περασμένο αιώνα (κυρίως λόγω των ενοποιήσεων των αγροκτημάτων). Αλλά αυτή δεν ήταν ίση πτώση. Αν οι μαύροι αγρότες αντιμετώπιζαν φθορά με τον ίδιο ρυθμό με τους λευκούς αγρότες, θα υπήρχαν τουλάχιστον 250.000 περισσότεροι μαύροι αγρότες σήμερα.

Οι καλά τεκμηριωμένες διακρίσεις και ο ρατσισμός στο Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ ευθύνονται για μεγάλο μέρος της διαφοράς. Για παράδειγμα, το 1965, η Επιτροπή Πολιτικών Δικαιωμάτων των ΗΠΑ παρατήρησε ότι οι μαύροι αγρότες δεν λάμβαναν τα δάνεια και την άλλη βοήθεια που δόθηκαν σε λευκούς αγρότες σε παρόμοιες οικονομικές συνθήκες.

Οι συνέπειες είναι μια οικονομική τραγωδία. Στις αρχές του 1900, οι μαύρες οικογένειες κατείχαν σχεδόν 20 εκατομμύρια στρέμματα γεωργικής γης, τη μεγαλύτερη ποσότητα περιουσίας που θα είχαν ποτέ οι Μαύροι Αμερικανοί. Μέχρι το 1997, είχαν χάσει το 90% του. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, ο χαμένος πλούτος και το εισόδημα ανέρχονται σε τουλάχιστον 326 δισεκατομμύρια δολάρια.

Δεν υπάρχει καμία ανάκτηση αυτού του πλούτου ή ό,τι θα μπορούσε να έχει κάνει εφικτό για γενιές Μαύρων Αμερικανών. Αλλά υπάρχει η ευκαιρία να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Το 1997, μαύροι αγρότες μήνυσαν επιτυχώς το USDA για διάκριση στον δανεισμό μεταξύ 1981 και 1996. Η απόφαση ήταν ο μεγαλύτερος διακανονισμός πολιτικών δικαιωμάτων στην ιστορία των ΗΠΑ μέχρι σήμερα, με 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε αξιώσεις που μοιράστηκαν σε προσαυξήσεις 50.000 δολαρίων σε 33.256 ενάγοντες.

Ήταν μια συμβολικά σημαντική κρίση, αλλά δεν άλλαξε πολλά. Το 2019, το Κυβερνητικό Λογιστικό Γραφείο διαπίστωσε ότι «οι κοινωνικά μειονεκτούντες αγρότες και κτηνοτρόφοι», μια κατηγορία που περιλαμβάνει μαύρους αγρότες και άλλες ομάδες που έχουν υποστεί διακρίσεις, έλαβαν αναλογικά λιγότερα δάνεια και πίστωση από τους Λευκούς αγρότες. Φέτος, το 59% των Μαύρων αγροτών κάτω των 40 ανέφεραν προκλήσεις πρόσβασης σε κεφάλαια για να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους, σε σύγκριση με το 41% ​​των νεαρών Αμερικανών αγροτών όλων των φυλών. Εν τω μεταξύ, λίγοι αγρότες βρήκαν τις δραστηριότητές τους μεταμορφωμένες κατά 50.000 $ επιπλέον. αυτό δεν αρκεί για να καταβάλει προκαταβολή σε ένα αξιοπρεπές μεταχειρισμένο τρακτέρ.

Για να αντιμετωπίσει αυτές τις ανισότητες και άλλες, η κυβέρνηση Μπάιντεν συμπεριέλαβε 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε ελάφρυνση χρέους για κοινωνικά μειονεκτούντες αγρότες στο πακέτο ανακούφισης του Covid στις αρχές του 2021. Οι ειδικευμένοι αγρότες με ορισμένους τύπους δανείων USDA θα μπορούσαν να εξοφληθούν τα υπόλοιπα, σε αντάλλαγμα για τη συμφωνία σε ορισμένους δεσμευτικούς όρους. «Η ελάφρυνση του χρέους μου δίνει μια ώθηση», μου είπε ο John Boyd, πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Μαύρων Αγροτών, σε μια τηλεφωνική συνομιλία. «Μου παρέχει αυτή την ευκαιρία να επενδύσω και να αναπτυχθώ, επιτέλους». Χιλιάδες επιπλέον μαύροι αγρότες αποδέχθηκαν και υπέγραψαν τη συμφωνία και επένδυσαν σε πρόσθετο εξοπλισμό και γη αναμένοντας να λάβουν τα χρήματα σε λίγες εβδομάδες.

Αυτά τα χρήματα δεν έφτασαν ποτέ. Οι συντηρητικές νομικές ομάδες κατέθεσαν τουλάχιστον 13 αγωγές υποστηρίζοντας ότι η ελάφρυνση έκανε διακρίσεις με βάση τη φυλή και τα δικαστήρια εξέδωσαν ασφαλιστικά μέτρα για τη διανομή αρωγής. Πολλοί μαύροι αγρότες που συμφώνησαν με τους όρους ελάφρυνσης του χρέους και επένδυσαν σε νέα γη και εξοπλισμό, βρίσκονται τώρα σε οικονομική δυσπραγία, με ορισμένους μάλιστα να φοβούνται τον αποκλεισμό. Η κυβέρνηση Μπάιντεν, αντί να διακινδυνεύσει μια δικαστική απόφαση που θα μπορούσε να υπονομεύσει άλλα προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση προηγούμενων διακρίσεων, υποστήριξε την κατάργηση μέσω μιας διάταξης του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού του Αυγούστου.

Ο Μπόιντ βράζει πάνω από αυτό που θεωρεί ως μια αθετημένη υπόσχεση. «Είναι 40 στρέμματα και πάλι ένα μουλάρι», είπε, αναφερόμενος στην ανεκπλήρωτη υπόσχεση της εποχής του Εμφυλίου Πολέμου να παραχωρήσει γη των δουλοπάροικων σε πρώην σκλάβους. Τον περασμένο μήνα, εντάχθηκε σε μια ομάδα μαύρων αγροτών σε μια ομαδική αγωγή κατά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ζητώντας αποζημίωση για την ελάφρυνση του χρέους που αποσύρθηκε.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν και οι σύμμαχοι του Κογκρέσου προσπάθησαν να επανορθώσουν. Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού δημιούργησε ένα πρόγραμμα 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσει «αναξιοπαθούντες δανειολήπτες» οποιουδήποτε υπόβαθρου και 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια για αγρότες που έχουν αντιμετωπίσει διακρίσεις και μπορούν να το αποδείξουν. Αλλά ο Boyd και άλλοι μαύροι αγρότες ανησυχούν ότι, μεταξύ άλλων θεμάτων, αυτές οι φυλετικά ουδέτερες διατάξεις θα εξασφαλίσουν απλώς ότι περισσότερη βοήθεια θα δοθεί στους λευκούς αγρότες, όπως πάντα στο USDA.

Η ελάφρυνση του χρέους, όπως και αν παραδοθεί, δεν θα είναι αρκετή για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη μεταξύ των μαύρων αγροτών και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Ωστόσο, η κυβέρνηση Μπάιντεν μπορεί να βοηθήσει διασφαλίζοντας ότι η διαδικασία εκταμίευσης κεφαλαίων σε αναξιοπαθούντες αγρότες θα προχωρήσει γρήγορα, αντί να τη δεσμεύει σε χρόνια θέσπισης κανόνων. Μπορεί επίσης να βοηθήσει δίνοντας προτεραιότητα στις αξιώσεις για χιλιάδες μαύρους αγρότες που συμφώνησαν σε όρους ελάφρυνσης του χρέους το 2021, ακολουθούμενοι από αγρότες που έχουν στο παρελθόν διευθετήσει ομαδικές αγωγές κατά της κυβέρνησης των ΗΠΑ για διακρίσεις.

Μακροπρόθεσμα, η διοίκηση μπορεί να ενισχύσει την τύχη των μαύρων αγροτών ενισχύοντας προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τους μικρότερους αγρότες και τους κτηνοτρόφους γενικά. Για δεκαετίες, το USDA ευνόησε τους μεγάλους παραγωγούς, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Λευκοί, σε βάρος των μικρότερων παραγωγών και της ανθεκτικότητας στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων. Ένα πιο δίκαιο σύστημα θα μπορούσε να ανυψώσει τους μαύρους καλλιεργητές και να βελτιώσει την πρόσβαση σε τρόφιμα για όλους. Ένα πρόγραμμα διαγραφής δανείων που απευθύνεται σε μαύρους φοιτητές και επαγγελματίες που εισέρχονται στη γεωργία θα ήταν ένας τρόπος να ενθαρρύνει μια νέα γενιά μικρών αγροτών. Ο Boyd προτείνει ένα ταμείο που θα μπορούσε να βοηθήσει τους μικρότερους αγρότες - όχι μόνο τους μαύρους αγρότες - να αποκτήσουν τη γη και την υποδομή για να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους. «Πονάνε και οι λευκοί αγρότες μικρής κλίμακας», μου θυμίζει. «Αλλά αν είσαι μαύρος σου φέρονται ακόμα χειρότερα».

Πηγή: Bloomberg

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις