Ένταση από το φιάσκο με τις πληρωμές βιολογικών: Εσπευσμένη επίσκεψη Γεωργαντα στον ΟΠΕΚΕΠΕ και τελεσίγραφο από Μαξίμου
Ένταση από το φιάσκο με τις πληρωμές βιολογικών: Εσπευσμένη επίσκεψη Γεωργαντα στον ΟΠΕΚΕΠΕ και τελεσίγραφο από Μαξίμου

Εκνευρισμό και ένταση στο ΥΠΑΑΤ πυροδότησε η αδυναμία του ΟΠΕΚΕΠΕ να πληρώσει για τα βιολογικά ως όφειλε. Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός φέρεται σαφώς ενοχλημένος να μετέβη εσπευσμένα στον ΟΠΕΚΕΠΕ για να διερευνήσει τις ευθύνες για το νέο φιάσκο που δημιουργεί δικαιολογημένη οργή και απογοήτευση στους αγρότες και μάλιστα ενώ η προεκλογική περίοδος ουσιαστικά τρέχει.

Η δυσαρέσκεια έχει φτάσει μέχρι το Μαξίμου που φέρεται να έθεσε τελεσίγραφο στον υπουργό προκειμένου να γίνουν άμεσα οι πληρωμές..αλλιώς θα τεθεί θέμα παραιτήσεων και αποχωρήσεων. Συνεπώς η εσπευσμένη επίσκεψη του υπουργού είχε συγκεκριμένο χαρακτήρα.

Από την πλευρά του το ΣΑΣΟΕΕ καυτηρίασε σε δήλωσή του την αδυναμία πραγματοποίησης ουσιαστικών ελέγχων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, έλεγχοι που όπως σημειώνει είναι απαραίτητοι και που γινόντουσαν μέχρι σήμερα.

Όπως ήδη έχει τονίσει το Agrocapital υπάλληλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ με πολυετή εμπειρία, επισήμαναν τις σοβαρές παραλείψεις  και τις αστοχίες που εντόπισαν στη διαδικασία ελέγχου και πληρωμής και στην τήρηση του Κανονιστικού πλαισίου που ορίζεται από την ΕΕ για την προστασία του Οργανισμού και των ωφελούμενων παραγωγών. Επισήμαναν δε τον κίνδυνο επιβολής κυρώσεων και καταλογισμών στη χώρα μας αλλά και στους ωφελούμενους αγρότες.

Αξιοσημείωτη είναι η εγκύκλιος που εκδόθηκε στις 29/11 από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Πρόκειται για την 75907/29-11-2022, σύμφωνα με την οποία ο ΟΠΕΚΕΠΕ στην ουσία καταργεί τον αναλυτικό έλεγχο που γινόταν από τους φορείς πιστοποίησης για τις πληρωμές του Μέτρου 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες». Με την εγκύκλιο γνωστοποιείται ότι λόγω αδυναμίας του συστήματος στο gov.gr, ο έλεγχος θα γίνει σε επίπεδο ΑΦΜ, που σημαίνει ότι έστω και ένα μικρό πρόβλημα λόγω ευρημάτων του φορέα Πιστοποίησης συνεπάγεται ΜΗ ΠΛΗΡΩΜΗ του παραγωγού. Με τον αναλυτικό έλεγχο που γινόταν πριν, δεν πληρώνονταν μόνο το αγροτεμάχιο που είχε από τον έλεγχο πρόβλημα, ενώ όλα τα υπόλοιπα πληρώνονταν κανονικά.

Τι προβλέπει ο κοινοτικός κανονισμός; Ότι η προκαταβολή 70% των εν λόγω προγραμμάτων πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 30 Νοέμβρη, από την 1η Δεκέμβρη δε και μετέπειτα αρχίζει η προθεσμία για την εκκαθάριση, η οποία ολοκληρώνεται το Μάιο του επόμενου έτους.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις