Μπαγκλαντές: Στοχεύει σε πενταπλάσια παραγωγή βάμβακος έως το 2030

Το Μπαγκλαντές έχει θέσει στόχο να αυξήσει πέντε φορές την παραγωγή βαμβακιού έως το 2030, εισάγοντας νέες ποικιλίες και επεκτείνοντας τις περιοχές καλλιέργειας, αφού η χώρα εμφανίστηκε ως ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής της βιομηχανικής καλλιέργειας.

Η χώρα παράγει σήμερα λιγότερα από 0,2 εκατομμύρια μπάλες βαμβακιού (1 δέμα ισοδυναμεί περίπου με 480 λίβρες) ετησίως έναντι της ετήσιας ζήτησης για 8,5 εκατομμύρια μπάλες, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Στο πλαίσιο των υψηλών απαιτήσεων, τα κλωστοϋφαντουργεία και κλωστήρια του Μπαγκλαντές εισάγουν βαμβάκι από την Ινδία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, από κράτη της Αφρικής και της Κεντρικής Ασίας, την Αυστραλία, τη Βραζιλία και το Πακιστάν.

Στόχος της χώρας είναι σύμφωνα με τους ειδικούς η εγχώρια παραγωγή να ανέλθει σε 1 εκατομμύριο μπάλες μέσω της χρήσης ποικιλιών υψηλής απόδοσης και υβριδικές ποικιλίες, χρησιμοποιώντας τις τεράστιες γόνιμες άγονες εκτάσεις στη νοτιοανατολική περιοχή της χώρας παράλληλα με ορισμένες πεδιάδες.

Το βαμβάκι σπέρνεται κυρίως την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου και συλλέγεται μεταξύ Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου και σήμερα η καλλιέργειά του στη χώρα εκτείνεται σε 45.000 εκτάρια, όταν την περίοδο 2009-2010 ήταν 31.500 εκτάρια.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις