Οι καθυστερούμενες αποζημιώσεις κύριο θέμα στη συνάντηση της ΕΟΑΣΝΛ στον ΕΛΓΑ Θεσσαλίας

Με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας, Σπύρο Σπυρόπουλο συναντήθηκε κλιμάκιο της ΕΟΑΣΝΛ και εκπροσώπων των Α.Σ. Αγιάς και Ανάβρας.

Τέθηκαν ζητήματα που αφορούν στα πορίσματα από τις εκτιμήσεις με διάφορα ζημιογόνα αίτια που έχουν υποστεί καλλιέργειες στον Δήμο Αγιάς. Παγετός, βροχοπτώσεις, χαλαζοπτώσεις, η φαιά σήψη στο κάστανο καθώς και ενστάσεις από πέρυσι που εκκρεμούν.

Την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών και των πορισμάτων εκτιμήσεων υπογράμμισαν οι εκπρόσωποι της ΕΟΑΣΝΛ και των Αγροτικών Συλλόγων προκειμένου να αποδοθούν το γρηγορότερο οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς σε μια χρονιά ιδιαίτερα δύσκολη με μεγάλη απώλεια εισοδήματος από τις χαμηλές τιμές και το υψηλότατο, διπλάσιο κόστος παραγωγής.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των οργανώσεων, ο Προϊστάμενος του ΕΛΓΑ ενημέρωσε ότι αυτή την χρονική περίοδο γράφονται και ολοκληρώνονται τα πορίσματα για τον παγετό ώστε να σταλούν στους δικαιούχους και θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα με χρονολογική σειρά. Ήδη δηλαδή υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στα πορίσματα των ζημιών και κατά συνέπεια θα υπάρχει πολύμηνη καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεων.

Μεταξύ άλλων συμφωνήθηκε ότι χρειάζεται να ενισχυθεί ο ΕΛΓΑ με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, είναι προφανές ότι υπάρχουν κενά που αποβαίνουν σε βάρος των παραγωγών καθώς έτσι καθυστερούν οι εκτιμήσεις, τα πορίσματα, οι ενστάσεις και φυσικά οι αποζημιώσεις.

Η ΕΟΑΣΝΛ και οι Αγροτικοί Σύλλογοι αναφέρουν πως θα συνεχίσουν να παρακολουθούν το ζήτημα και να πιέζουν για επίσπευση των διαδικασιών ώστε να δοθούν πιο γρήγορα οι αποζημιώσεις στους αγρότες.

Τονίζουν ότι είναι απαραίτητη και ολοφάνερη η αναγκαιότητα αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ ο οποίος είναι αντιαγροτικός, αναχρονιστικός, σκέτη κοροϊδία για τους αγρότες και κτηνοτρόφους.

 

Επίσης, ότι είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρχει κανονισμός του ΕΛΓΑ που να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις