Η Ρωσία λεηλάτησε ουκρανικό σιτάρι αξίας τουλάχιστον 1 δισ.
Η Ρωσία λεηλάτησε ουκρανικό σιτάρι αξίας τουλάχιστον 1 δισ.

Η Ρωσία συγκέντρωσε σχεδόν έξι εκατομμύρια τόνους σιταριού στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη, με αποτέλεσμα η Ουκρανία να χάσει μια σοδειά αξίας τουλάχιστον ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, σύμφωνα με μελέτη δορυφορικών εικόνων από το πρόγραμμα επισιτιστικής ασφάλειας της NASA, ανέφερε το Bloomberg το Σάββατο.

Η εκτίμηση της NASA αφορά μόνο το σιτάρι - άλλες καλλιέργειες δεν ελήφθησαν υπόψη.

Σχεδόν το ένα τέταρτο του σιταριού της Ουκρανίας καλλιεργείται σε εδάφη που η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχει προσαρτήσει, αν και μέρος αυτής της επικράτειας ελέγχεται επί του παρόντος από την Ουκρανία, πρόσθεσε το πρακτορείο.

«Τα ρωσικά πλοία έχουν εξάγει σιτηρά που πιθανώς συγκομίζονται στα κατεχόμενα σε χώρες όπως η Λιβύη και το Ιράν, αλλά είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η ποσότητα επειδή οι φορτωτές κρύβουν την προέλευση των φορτίων», σημείωσε ο Blommberg.

«Η Ουκρανία είναι σημαντικός εξαγωγέας σιταριού και ο αποκλεισμός των λιμανιών της λόγω της ρωσικής εισβολής έχει προκαλέσει τις τιμές στα ύψη, δυνητικά καθιστώντας το λαθρεμπόριο σιτηρών πιο επικερδές. Η συμφωνία που επιτρέπει στην Ουκρανία να ξαναρχίσει τις εξαγωγές βοήθησε στη μείωση των τιμών των σιτηρών, αλλά παραμένουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα», επεσήμανε.

Ο Dmytro Skornyakov, διευθυντής της HarvEast, του κύριου παραγωγού γεωργικών προϊόντων της Ουκρανίας, είπε ότι όλες οι χειμερινές καλλιέργειες που είχε φυτέψει η εταιρεία του σε γη στην περιοχή του Ντόνετσκ στα ανατολικά της χώρας είχαν συγκομιστεί από τις ρωσικές δυνάμεις αυτό το καλοκαίρι.

Συνολικά, η σοδειά από την ουκρανική επικράτεια φέτος ήταν περίπου 26,6 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών, ποσότητα πολύ μεγαλύτερη από ό,τι προβλεπόταν, σύμφωνα με τους επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα.

Αν και η σοδειά αυτή είναι μικρότερη από αυτή του 2021, που ήταν 33 εκατ. τόνοι και αποτελούσε ρεκόρ, βρίσκεται κοντά στον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας, που ήταν 27,9 εκατομμύρια τόνοι.

Όμως η Ουκρανία δεν έχει πρόσβαση στο 22% της ποσότητας αυτής, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, εξαιτίας της εισβολής του στρατού της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου και του συνεχιζόμενου πολέμου.

Η συγκομιδή της σποράς του περασμένου χειμώνα έφθασε το 88% στις περιοχές που δεν ελέγχονται από την ουκρανική κυβέρνηση, πάντα σύμφωνα με τη NASA. Τα χωράφια όπου δεν έγινε συγκομιδή βρίσκεται κυρίως κατά μήκος των μετώπων.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις