Ουρανοξύστης χοίρων 26 ορόφων στην Κίνα

Μια φάρμα χοίρων... 26 ορόφων βρίσκεται στην Κίνα, η οποία είναι η μεγαλύτερη του είδους της σε όλο τον κόσμο. Βρίσκεται στην περιοχή της Ezhou, της επαρχίας Hubei στην κεντρική Κίνα και ανήκει στην εταιρία Hubei Zhongxin Modern Farming.

Η λειτουργία της ξεκίνησε στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου με την εταιρία να τοποθετεί τις πρώτες 3.700 χοιρομητέρες στο αγρόκτημα.

Ο Zhongxin Kaiwei είναι ένας νεοεισερχόμενος στον τομέα των χοίρων - και της εκτροφής. Ξεκίνησε ως επενδυτής τσιμέντου, με πολλά εργοστάσια τσιμέντου σε επαρχίες όπως το Hubei και το Henan.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η κατασκευή ενός δεύτερου κτιρίου, με τα ίδια χαρακτηριστικά, το οποίο θα έχει συνολική επιφάνεια 420.000 τ.μ. Όταν ολοκληρωθεί, τα δυο κτήρια θα έχουν επιφάνεια 800.000 τ.μ. και χωρητικότητα 650.000 χοίρων.

Σε κάθε κτίριο οι δυο πρώτοι όροφοι θα χρησιμοποιούνται για παραγωγικές ανάγκες, όπως η προμήθεια τροφίμων. Από τον τρίτο όροφο και πάνω, κάθε επίπεδο θα λειτουργεί ως φάρμα, με 1.000 χοιρομητέρες ανά όροφο και δυναμικότητα σφαγής 25.000 χοίρων ανά έτος. Επομένως με την ολοκλήρωση και των δυο κτιρίων θα υπάρχει δυνατότητα σφαγής 1,2 εκατομμυρίων γουρουνιών ετησίως.

Η φάρμα των 4 δισεκατομμυρίων γιουάν (473 εκατ. λιρών) διαθέτει συνθήκες αερίου, θερμοκρασίας και εξαερισμού ελεγχόμενες, με τα ζώα να τρέφονται μέσα από περισσότερα 30.000 σημεία αυτόματης σίτισης με το πάτημα ενός κουμπιού στο κεντρικό δωμάτιο ελέγχου.

Η εταιρεία λέει ότι τα απόβλητα από τους χοίρους θα υποβληθούν σε επεξεργασία και θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή βιοαερίου, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τη θέρμανση του νερού μέσα στο αγρόκτημα.

Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι οι μεγάλης κλίμακας εντατικές εκμεταλλεύσεις αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης εστιών ασθενειών. «Οι εντατικές εγκαταστάσεις μπορούν να μειώσουν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ εξημερωμένων και άγριων ζώων και τις ασθένειές τους, αλλά αν μια ασθένεια εισχωρήσει στο εσωτερικό, μπορεί να ξεσπάσει μεταξύ ζώων όπως η πυρκαγιά», δήλωσε ο Μάθιου Χάγιεκ, επίκουρος καθηγητής περιβαλλοντικών μελετών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Η Κίνα προσπάθησε να αναβαθμίσει την παραγωγή χοιρινού κρέατος –καταναλώνει περίπου το μισό χοιρινό κρέας παγκοσμίως– αφού έχασε έως και 100 εκατομμύρια χοίρους από τη θανατηφόρα νόσο των χοίρων Αφρικανική πανώλη των χοίρων (ASF) μεταξύ 2018 και 2020.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις