Το σιτάρι βυθίζεται σε χαμηλό 3 μηνών λόγω του εξαγωγικού ανταγωνισμού
Το σιτάρι βυθίζεται σε χαμηλό 3 μηνών λόγω του εξαγωγικού ανταγωνισμού

Το σιτάρι του Σικάγο επέκτεινε τις απώλειες την Παρασκευή σε νέο χαμηλό τριών μηνών, καθώς οι μέτριες εβδομαδιαίες εξαγωγές των ΗΠΑ κράτησαν την εστίαση των εμπόρων στον ανταγωνισμό από φθηνότερες προμήθειες στη Μαύρη Θάλασσα.

Το καλαμπόκι σημείωσε επίσης πτώση, ενώ η σόγια ανέκαμψε, ενισχύοντας μετά από ένα ξεπούλημα στην προηγούμενη συνεδρίαση λόγω των απογοητευτικών επιπέδων βιοκαυσίμων στις ΗΠΑ.

Το πιο ενεργό συμβόλαιο σίτου στο Chicago Board of Trade (CBOT) Wv1 έχασε 2,8% στα 7,61 $ το μπουσέλ, υποχωρώντας στη χαμηλότερη τιμή για ένα πιο ενεργό συμβόλαιο από τις 19 Αυγούστου.

Μια ρωσική συγκομιδή και ένα κανάλι εξαγωγής σιτηρών από την Ουκρανία έχουν αυξήσει τον ανταγωνισμό στις εξαγωγές για τις προμήθειες των ΗΠΑ.

«Ανησυχούμε για την Ουκρανία και τη Ρωσία. Συνεχίζουν να πλημμυρίζουν την παγκόσμια αγορά με σιτάρι και οι τιμές τους είναι πολύ φθηνότερες από τις δικές μας», δήλωσε ο Jack Scoville, αντιπρόεδρος της Price Futures Group.

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οι εξαγωγικές πωλήσεις αμερικανικού σιταριού ανήλθαν σε 162.500 τόνους την εβδομάδα που έληξε στις 24 Νοεμβρίου, πολύ κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών που κυμαίνονταν από 300.000 τόνους έως 725.000 τόνους.

Οι τιμές του σιταριού μειώθηκαν ακόμη και καθώς η σοδειά ολικής αλέσεως του Καναδά ήταν μικρότερη από το αναμενόμενο λόγω των ξηρών συνθηκών, ανέφερε η Στατιστική Υπηρεσία του Καναδά.

Οι γαλλικές καλλιέργειες, ωστόσο, είναι σε καλή κατάσταση καθώς εισέρχονται στο χειμώνα με περίπου το 98% του μαλακού σίτου σε καλή ή εξαιρετική κατάσταση την εβδομάδα έως τις 28 Νοεμβρίου.

Το Cv1 του καλαμποκιού μειώθηκε 2,2% στα 6,46-1/4 δολάρια το μπουσέλ και επίσης αντιμετωπίζει ανησυχίες για την παραπαίουσα ζήτηση εξαγωγών, είπε ο Scoville.

Οι τρέχουσες πωλήσεις στους προορισμούς Νο. 2 έως Νο. 5 του καλαμποκιού των ΗΠΑ πέρυσι μειώνονται κατά 71% σε ετήσια βάση.

Οι σπόροι σόγιας CBOT Sv1 σημείωσαν άνοδο 0,6% στα 14,38 $-1/2 το μπουσέλ, αφού βρήκε τεχνική υποστήριξη ακριβώς πάνω από το χαμηλό της Πέμπτης των 14,25-1/4 $.

Η σόγια και οι ευρύτερες αγορές εμπορευμάτων είχαν στηριχθεί στις πρόσφατες συνεδριάσεις από ενδείξεις ότι η Κίνα αμβλύνει τους κανόνες COVID-19 μετά από σπάνιες δημόσιες διαμαρτυρίες στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις