Η Αυστραλία προβλέπει σοδειά ρεκόρ στο σιτάρι παρά τις πλημμύρες
Η Αυστραλία προβλέπει σοδειά ρεκόρ στο σιτάρι παρά τις πλημμύρες

Η Αυστραλία αναμένεται να παράγει ένα υψηλό έτος σε καλλιέργειες, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ρεκόρ σιταριού το τρέχον οικονομικό έτος, δήλωσε η κυβέρνηση την Τρίτη, παρά τις επιπτώσεις των εκτεταμένων πλημμυρών στην ανατολική περιοχή της χώρας.

Η συνολική παραγωγή χειμερινών καλλιεργειών σε ολόκληρη τη χώρα προβλέπεται να ανέλθει συνολικά σε 62 εκατομμύρια τόνους, τη δεύτερη υψηλότερη που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με έκθεση του ομοσπονδιακού Γραφείου Γεωργίας και Οικονομικών Πόρων της Αυστραλίας (ABARES).

«Ενώ η ανοιξιάτικη βροχή έχει επηρεάσει την παραγωγή, τις αποδόσεις και την ποιότητα σε ορισμένες περιοχές της χώρας, ορισμένες πολιτείες βιώνουν τις καλύτερες χειμερινές καλλιέργειές τους που έχουν καταγραφεί», δήλωσε ο διευθυντής της ABARES, Τζάρεντ Γκρίνβιλ.

Η παραγωγή σιταριού, η κύρια καλλιέργεια σιτηρών της χώρας, προβλέπεται να φτάσει τους 36,6 εκατομμύρια τόνους στους 12 μήνες έως τις 30 Ιουνίου 2023, αύξηση 1% σε σχέση με το προηγούμενο ρεκόρ που σημειώθηκε πέρυσι, αναφέρει η έκθεση.

Η παραγωγή κριθαριού αναμένεται να φτάσει τους 13,4 εκατομμύρια τόνους, την τέταρτη μεγαλύτερη καλλιέργεια που έχει καταγραφεί, με την ελαιοκράμβη να αναμένεται να φτάσει σε ρεκόρ 7,3 εκατομμύρια τόνους.

Η ανατολική περιοχή της Αυστραλίας έχει υποστεί κύμα πλημμυρών φέτος, πλημμυρίζοντας σπίτια και γεωργικές εκτάσεις, εξαιτίας ενός σπάνιου πολυετούς καιρικού φαινομένου La Nina, το οποίο φέρνει περισσότερες βροχές.

Η καλοκαιρινή φύτευση αναμένεται να μειωθεί κατά 9% ως αποτέλεσμα των πλημμυρών, ανέφερε η έκθεση, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τις καλλιέργειες βαμβακιού και ρυζιού.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις