Μεσόγειος:  Ο FAO και η Ιταλία θα συνεργαστούν σε συγκεκριμένο πρόγραμμα για την υποστήριξη των χωρών που έχουν ανάγκη
Μεσόγειος: Ο FAO και η Ιταλία θα συνεργαστούν σε συγκεκριμένο πρόγραμμα για την υποστήριξη των χωρών που έχουν ανάγκη

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) και η Ιταλία θα συνεργαστούν για να στηρίξουν τις μεσογειακές χώρες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη στους τομείς της διαχείρισης του νερού, της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων, της αποτελεσματικής χρήσης και πρόσβασης σε λιπάσματα, της καινοτομίας και της έρευνας, είπε σήμερα ο στρατηγός QU Dongyu.

«Χρειαζόμαστε συνεργασία και στον FAO είμαστε έτοιμοι να έχουμε λύσεις και προτάσεις για να συνεργαστούμε», είπε ο Κου, μιλώντας στον 2ο Υπουργικό Μεσογειακό Διάλογο για την Κρίση της Επισιτιστικής Ασφάλειας. Η συγκέντρωση συγκλήθηκε από τον Antonio Tajani, Υπουργό Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας της Ιταλίας, ως συνέχεια των συζητήσεων που έγιναν τον Ιούνιο.

Ο Γενικός Διευθυντής σημείωσε ότι οι περισσότερες χώρες στην περιοχή της Μεσογείου είναι καθαροί εισαγωγείς τροφίμων και «πολλές με μεγάλες εξαρτήσεις από τις εισαγωγές από βασικά τρόφιμα όπως δημητριακά, φυτικά έλαια και ελαιούχους σπόρους, όσπρια ή ζάχαρη».

Ο FAO χαιρέτισε την Πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και της Τουρκίας, ως ένα σημαντικό πρώτο βήμα για τη βελτίωση της διαθεσιμότητας τροφίμων στην περιοχή.

Από τις 27 Νοεμβρίου 2022, εξήχθησαν σχεδόν 12,2 εκατομμύρια τόνοι ουκρανικών σιτηρών και άλλων τροφίμων από την υπογραφή της συμφωνίας τον Ιούλιο του 2022.

Ωστόσο, αναγνωρίζοντας ότι η βελτιωμένη διαθεσιμότητα τροφίμων είναι μόνο ένα απαραίτητο πρώτο βήμα προς τη βελτίωση της επισιτιστικής ασφάλειας, ο FAO πρότεινε μια ειδική πιστωτική γραμμή, γνωστή ως Food Import Financing Facility (FIFF) που θα επεκταθεί σε χώρες χαμηλού εισοδήματος που αντιμετωπίζουν έντονες ανάγκες εισαγωγής τροφίμων.

Τέσσερις χώρες στην περιοχή της Μεσογείου - Συρία, Αίγυπτος, Τυνησία και Λίβανος - θα μπορούσαν να επωφεληθούν από το FIFF.

Η έννοια του FIFF υιοθετήθηκε

Η ιδέα του FIFF έχει έκτοτε υιοθετηθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και είναι πλέον γνωστή ως «Παράθυρο Τροφίμων Σοκ» του ΔΝΤ.

Ο Qu εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι με το FIFF/Food Shock Window σε λειτουργία, ένας αυξανόμενος αριθμός ευάλωτων χωρών θα γίνει τελικά πιο ανθεκτικός σε κραδασμούς που προκύπτουν από την παγκόσμια αγορά τροφίμων.

Ο FAO προωθεί επίσης τη χρήση χαρτών θρεπτικών στοιχείων του εδάφους για τη βελτίωση της αποδοτικότητας χρήσης λιπασμάτων, μειώνοντας έτσι το κόστος παραγωγής και ενισχύοντας την παραγωγικότητα, με άμεσα θετικά αποτελέσματα σε επίπεδο χώρας, είπε ο Γενικός Διευθυντής.

Αλλά «δεν υπάρχει επισιτιστική ασφάλεια χωρίς ειρήνη, και παρόλο που θα μπορούσε να επιτευχθεί πρόοδος και βελτιώσεις, χρειαζόμαστε άμεση ειρήνη και σταθερότητα για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την τρέχουσα επισιτιστική κρίση», τόνισε ο Κου.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις