European Bee Award 2022: Ποιοι είναι οι νικητές του ευρωπαϊκού διαγωνισμού
Οι νικητές του European Bee Award 2022 με τον Πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής Michael Garratt, τον Γενικό Γραμματέα της ELO Thierry de l'Escaille, τον Κροάτη βουλευτή Marin Miletić και τον ευρωβουλευτή Franc Bogovič

Σε μια τελετή βράβευσης που διοργάνωσε ο ευρωβουλευτής Franc Bogovič στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, η IX έκδοση του European Bee Award βράβευσε ένα μείγμα αγριολούλουδων για την παραγωγή βιοαερίου και ένα σύστημα παρακολούθησης κυψελών.

Το European Bee Award αναγνωρίζει καινοτόμα, αποτελεσματικά και επεκτάσιμα έργα που προστατεύουν τους επικονιαστές στην Ευρώπη από τότε που ιδρύθηκε το 2014 από την Ευρωπαϊκή Οργάνωση Γαιοκτημόνων (ELO) και την European Agricultural Machinery Industry Association (CEMA). . Η ELO και η CEMA ήταν στην ευχάριστη θέση να απονείμουν τα φετινά βραβεία χθες το βράδυ στους νικητές:

Κατηγορία «Πρακτικές διαχείρισης γης» : ο νικητής είναι ο Veitshöchheimer Hempmix («Veitshöchheimer Hanfmix») από το Κρατικό Ινστιτούτο Αμπελουργίας και Κηπευτικών της Βαυαρίας (LWG) . Η LWG σχεδίασε ένα μείγμα αγριολούλουδων από 30 κυρίως αυτοφυή άγρια ​​και καλλιεργημένα ετήσια, διετές και πολυετή ανθοφόρα φυτά που παρέχουν ποικίλους πόρους άνθους, καθώς και βιομάζα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή βιοαερίου. Αυτό δημιουργεί ένα σύστημα γεωργικής καλλιέργειας που συνδυάζει την παραγωγικότητα και τη βιοποικιλότητα.
Κατηγορία 'Καινοτόμες και τεχνολογικές λύσεις' : νικητής είναι η IT Beekeeping της AmoHive . Η Amohive δημιούργησε ένα μικρό τρισδιάστατο μοντέλο κυψέλης που παρακολουθεί τη δραστηριότητα της κυψέλης (μέσω ηλεκτρονικής ζυγαριάς, αισθητήρων θερμοκρασίας, GPS και ηλιακού πάνελ που τροφοδοτεί τα ηλεκτρονικά) και στέλνει πληροφορίες σε έναν διακομιστή. Ένας αλγόριθμος επεξεργάζεται τα δεδομένα και αποφασίζει σε ποιο τρόπο θα συνεχίσουν να λειτουργούν οι κυψέλες. Τα δεδομένα μπορούν να παρακολουθούνται σε πραγματικό χρόνο σε μια εφαρμογή και χρησιμοποιούνται ήδη στην Πολωνία, την Ουκρανία και τον Καναδά.

Η Ειδική Μνεία της κριτικής επιτροπής απονεμήθηκε στο Birr Castle Bee Project από το Birr Castle Estate , το οποίο εφάρμοσε αλλαγές στη διαχείριση της γης και των δασών στα 900 εκτάρια του κτήματος, προκειμένου να δημιουργήσει, να προστατεύσει και να βελτιώσει τους βιότοπους των μελισσών όπου ήταν δυνατόν.

Ο Δρ Michael Garratt, από το Πανεπιστήμιο του Reading, Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Βραβείου Μέλισσας, που περιλαμβάνει επίσης διεθνείς εμπειρογνώμονες, μέλη ευρωπαϊκών θεσμών και ΜΚΟ, δήλωσε: «Οι συμμετοχές στο Ευρωπαϊκό Βραβείο Μέλισσας που υποβλήθηκαν παρουσιάζουν μια πραγματική ποικιλία θετικών δράσεων και δραστηριότητες για την υποστήριξη των μελισσών και των επικονιαστών σε όλη την Ευρώπη. Ευχαριστούμε τους συμμετέχοντες για τη δέσμευση και τον ενθουσιασμό τους».

Ο οικοδεσπότης της τελετής ευρωβουλευτής Franc Bogovič (ΕΛΚ, Σλοβενία) σχολίασε: «Η επισιτιστική ασφάλεια στην ΕΕ θεωρείται δεδομένη, αλλά με την ενεργειακή ασφάλεια, είναι ένας από τους πυλώνες της συνολικής ασφάλειας. Είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη ότι δεν μπορεί να υπάρξει τροφή χωρίς επικονιαστές και πολλά νέα μέτρα ευρωπαϊκής πολιτικής είναι φιλικά προς τους επικονιαστές για αυτόν τον λόγο. Χρειαζόμαστε όμως ένα περιβάλλον στο οποίο οι αγρότες μπορούν να παράγουν τρόφιμα και να έχουν και το εισόδημά τους. Μπορούμε να το κάνουμε; συμβαδίζει με τη βελτίωση της βιωσιμότητας και της παραγωγής τους. Έργα όπως το European Bee Award μας δείχνουν ότι στη φύση τα πράγματα πάνε μαζί. Πρέπει να πάμε προς αυτή την κατεύθυνση ενός καλύτερου, πιο βιώσιμου γεωργικού τομέα και ποιοτικής παραγωγής τροφίμων, κάτι που είναι απαραίτητο στην Ευρώπη».

Η Bettina Doeser, Επικεφαλής Μονάδας Φυσικού Κεφαλαίου & Οικοσυστήματος Υγείας, ΓΔ Περιβάλλοντος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσε: «Η μείωση των άγριων επικονιαστών τις τελευταίες δεκαετίες θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη λειτουργία των οικοσυστημάτων και την ευημερία μας. Όλα τα έργα και οι συμμετοχές για το Βραβείο Bee αξίζουν επαίνους: κάνετε ήδη αυτό που στοχεύουμε να κάνουμε σε ευρύτερη κλίμακα με τις στρατηγικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σας ευχαριστούμε για το έργο σας και σας ζητάμε να συνεχίσετε να είστε οι επαγγελματίες και ιδρυτές καλών πρακτικών και διαχείρισης για τους επικονιαστές».

Ο Thierry de l'Escaille, Γενικός Γραμματέας της ELO, σχολίασε: «Στις καθημερινές μας δραστηριότητες, εμείς οι ιδιοκτήτες γης και οι διαχειριστές γεωργικών εκτάσεων και δασών στοχεύουμε να συνδυάσουμε την παραγωγή τροφίμων και άλλης βιομάζας, με την προστασία του οικοσυστήματος και του περιβάλλοντος μας και υπευθυνότητα ως εργοδότες και ως επιχειρηματίες στις αγροτικές περιοχές. Χρειαζόμαστε περισσότερες προσεγγίσεις από κάτω προς τα πάνω, εμπνευσμένα και αποτελεσματικά παραδείγματα για αναβάθμιση, όπως τα έργα που βραβεύουμε σήμερα και έχουμε δεσμευτεί να υποστηρίξουμε μέσω του Ευρωπαϊκού Βραβείου Μέλισσας από την ίδρυσή του».

Ο Gilles Dryancour, Πρόεδρος της Στρατηγικής Επιτροπής CEMA και μέλος της κριτικής επιτροπής του Bee Award δήλωσε: «Το European Bee Award βρίσκεται τώρα στην ένατη έκδοσή του και είμαστε πάντα εντυπωσιασμένοι από τη δημιουργικότητα και την καινοτομία που δείχνουν οι υποψήφιοι. Η κυψέλη δημιουργήθηκε πριν από περισσότερα από 4500 χρόνια και στη συνέχεια τελειοποιήθηκε το 1845. Οι αποψινοί νικητές Amohive ξεκινούν μια νέα γενιά κυψελών, ένα μοντέρνο σχέδιο που περιλαμβάνει αισθητήρες που μετρούν τη θερμοκρασία και το βάρος, πολύ πρακτικό για την αξιολόγηση της υγείας των μελισσών και ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για εκπαίδευση σκοποί. Σας ευχαριστούμε που είστε οικοδόμοι του μέλλοντος της μελισσοκομίας».

Ο Marin Miletić, μέλος του Κροατικού Κοινοβουλίου παρενέβη επίσης στην εκδήλωση και περιέγραψε τις προσπάθειες που μπορούν να μεταφερθούν σε εθνικό επίπεδο για να συμπεριληφθούν οι μελισσοκόμοι στη δημόσια συζήτηση.  

Το 2022, ο διαγωνισμός European Bee Award έλαβε 26 αιτήσεις από 16 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες. Η χθεσινή τελετή βράβευσης συγκέντρωσε πάνω από 70 συμμετέχοντες: μελισσοκόμοι, υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, διαχειριστές γης, ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι του αγροδιατροφικού τομέα αντάλλαξαν βέλτιστες πρακτικές, ενώ εμπνεύστηκαν από νέες ιδέες για την προστασία των μελισσών και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις