Οι εξαγωγές σιταριού της Ρωσίας τον Δεκέμβριο πλησιάζουν σε ρεκόρ
Οι εξαγωγές σιταριού της Ρωσίας τον Δεκέμβριο πλησιάζουν σε ρεκόρ

Η Sovecon, η οποία εστιάζεται στη Ρωσία, ανέφερε την Τετάρτη ότι αύξησε τις προβλέψεις της για τις εξαγωγές σιταριού της Ρωσίας 2022/23 Ιουλίου-Ιουνίου σε 43,9 εκατομμύρια τόνους από 43,7 εκατομμύρια τόνους λόγω των τρεχουσών ενεργών αποστολών.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο. Οι προμήθειες της αναμένεται να πλησιάσουν τα υψηλά ρεκόρ τον Δεκέμβριο υπό την επιφύλαξη καταιγίδων στην κύρια διαδρομή της στη Μαύρη Θάλασσα.

«Οι τρέχουσες ταχείες εξαγωγές βασίζονται σε ενεργές πωλήσεις από τις αρχές Οκτωβρίου, όταν το ρωσικό σιτάρι άρχισε να ανακτά το ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα», ανέφερε η Sovecon σε σημείωμα.

Η Sovecon αναμένει τις εξαγωγές σιταριού της Ρωσίας τον Οκτώβριο-Δεκέμβριο σε 12,7 εκατομμύρια τόνους, αυξημένες κατά 33% σε σχέση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο, ανέφερε η εταιρεία συμβούλων.

Ωστόσο, οι ρωσικές εξαγωγές, σύμφωνα με τη Sovecon, θα επιβραδυνθούν στα τέλη Δεκεμβρίου-αρχές του 2023 λόγω των πρόσφατων μειώσεων στις τιμές του σιταριού στο Σικάγο και το Παρίσι, τον ανταγωνισμό με προμήθειες από την Ουκρανία, τις καταιγίδες στη Μαύρη Θάλασσα, τη χειμερινή αναστολή της ποτάμιας ναυσιπλοΐας εντός της χώρας και έλλειψη σιδηροδρομικών αυτοκινήτων.

Η χαμηλότερη προσφορά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η πιθανή αποδυνάμωση του νομίσματος του ρουβλίου έναντι του δολαρίου θα στηρίξουν τις εξαγωγές ρωσικού σιταριού αργότερα στο δεύτερο μισό της σεζόν, πρόσθεσε η εταιρεία.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις