ΣΠΕΛ: Σε ομηρία για άλλη μια φορά o κλάδος των λιπασμάτων

Την επόμενη Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου εκπνέει η νομοθετική ρύθμιση στην οποία είχε προβεί το ΥΠΑΑΤ για την κυκλοφορία των Εθνικών Λιπασμάτων, με τον Σύνδεσμο Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ) να εκφράζει ήδη τις ανησυχίες του για την επόμενη ημέρα.

Όπως σημειώνει «Σε λίγες μέρες παύει να ισχύει και ο κλάδος μας δεν έχει καμία ενημέρωση για το πως θα κυκλοφορούν τα λιπάσματα στη χώρα μας την επόμενη ημέρα» και προσθέτει «ερωτήματα προκύπτουν μήπως όλα αυτά αποτελούν προσκόμματα για να επιβληθεί ένας Ευρωπαϊκός Κανονισμός, από προαιρετικός να γίνει υποχρεωτικός, με στόχο τον αποκλεισμό των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων ή τη δημιουργία τεχνητών κρίσεων».

Μεταξύ άλλων όπως εξηγεί «η ποιότητα των λιπασμάτων είναι ίδια ανεξάρτητα με το νομοθετικό πλαίσιο -εθνικό ή ευρωπαϊκό- που θα υιοθετηθεί από τους παραγωγούς και εμπόρους λιπασμάτων».

Παρά την μικρή αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας, η διαφαινόμενη κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δυσχερής τονίζει ο Σύνδεσμος επισημαίνοντας πως εισερχόμενοι στο δυσκολότερο τετράμηνο από απόψεως κατανάλωσης στην Ευρώπη, δεν υπάρχει περιθώριο για κανέναν εφησυχασμό.

Και καταλήγει «σε αυτό το πλαίσιο, απαιτείται αποκατάσταση της Εθνικής Νομοθεσίας, με γνώμονα το να υπάρχουν οι σωστές επιλογές προϊόντων για τον Έλληνα Αγρότη και καλούμε άμεσα την Πολιτική Ηγεσία να επιλύσει το θέμα». 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις