Ελληνικό βαμβάκι: Δημιουργείται βάση δεδομένων για τον έλεγχο ποιότητάς του
Ελληνικό βαμβάκι: Δημιουργείται βάση δεδομένων για τον έλεγχο ποιότητάς του

Διαθέτει μεγάλο φάσμα εργαστηριακού εξοπλισμού που σχετίζεται με τον προσδιορισμό της ποιότητας ινών βάμβακος και μπορεί να παρέχει τεχνική υποστήριξη σε εκκοκκιστικές επιχειρήσεις, κλωστήρια, εμπόρους βάμβακος και ομάδες παραγωγών βαμβακιού.

Ο λόγος για το Εθνικό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος Καρδίτσας, που βρίσκεται στο 1ο χιλιόμετρο Καρδίτσας-Μητρόπολης, διαθέτει σύγχρονες κτηριακές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με το αμερικάνικο πρότυπο για τα εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου, ταξινόμησης και τυποποίησης βάμβακος.

Διαθέτει ένα πολύ σύγχρονο διαπιστευμένο από το ΕΣΥΔ, εργαστήριο για τον προσδιορισμό των ποιοτικών χαρακτηριστικών ινών βάμβακος σε δυο εργαστηριακά συστήματα το High Volume Instrument (HVI) και το Advance Fiber Information System (AFIS).

Το Εργαστήριο είναι Διαπιστευμένο σε τρία πεδία δοκιμών:

  •      Προσδιορισμός της ποιότητας με το σύστημα υψηλής απόδοσης (High Volume Instrument-HVI),
  •      Προσδιορισμό της ποιότητας της ίνας με σύστημα υψηλής ανάλυσης ινών (Advanced Fiber Information System-AFIS),
  •      Προσδιορισμό της υγρασίας του εκκοκκισμένου και του σύσπορου με δύο μεθόδους (Oven-Drying, Oven-Balance, και Oven-drying-desicator). Σημείωση: (Το πεδίο αυτό αποσύρθηκε το 2016 από την διαπίστευση).

Πέρα από τα παραπάνω το εργαστήριο διαθέτει δύο εργαστηριακές εκκοκκιστικές μηχανές με πριόνια και σύγχρονα συστήματα: ανάλυσης ινών με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο- στερεοσκόπιο - βιντεοκάμερα, προσδιορισμού κλωστικής αξίας, ανάλυσης ξένων υλών και ανάλυσης λεπτότητας-ωριμότητας.

Εκτελεί σημαντικά έργα σήμερα για την ποιότητα του ελληνικού βαμβακιού:

Αυτοχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα ταξινόμησης ποιότητας βάμβακος για λογαριασμό του ιδιωτικού τομέα (διακινητές-έμποροι, εκκοκκιστικές επιχειρήσεις, εταιρίες σποροπαραγωγής, ινστιτούτα εσωτερικού και εξωτερικού, πανεπιστήμια-ερευνητικά προγράμματα κτλ.), πρόγραμμα Ταξινόμησης Βάμβακος σε επίπεδο χώρας και περιφέρειας-Φορέας χρηματοδότησης Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος (ΔΟΒ), πρόγραμμα μελέτης ποιοτικών χαρακτηριστικών ποικιλιών βάμβακος που σπορoπαράγονται στην Ελλάδα, την ομαδοποίηση τους με βάση τα ποιοτικά χαρακτηριστικά-Φορέας χρηματοδότης ΔΟΒ, πρόγραμμα ελέγχου επίσης ξένων υλών σε 0,5% των πατρίδων σύσπορου βάμβακος κατά την παράδοση στα εκκοκκιστήρια-Φορέας χρηματοδότης ΔΟΒ.

Έτσι, το Εργαστήριο της Καρδίτσας στο πλαίσιο αυτοχρηματοδοτούμενου προγράμματος παρέχει υπηρεσίες μέτρησης ποιοτικών χαρακτηριστικών βάμβακος στην μεταποιητική βιομηχανία (εκκοκκιστήρια), σε εταιρείες σποροπαραγωγής βάμβακος, σε εμπόρους βάμβακος και σε άλλους πελάτες.

Επίσης, στο πλαίσιο του συστήματος για την διατήρηση και την βελτίωση της τεχνικής επάρκειας του, συμμετέχει στα πιο έγκυρα, διεθνή διεργαστηριακά σχήματα (CSITC, BCRT, 7 test/έτος).

Όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος δρ Νταράουσε Μωχάμεντ «για πρώτη φορά δημιουργείται στην χώρα, μία βάση δεδομένων για την ποιότητα του ελληνικού βαμβακιού και για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ποικιλιών βάμβακος.

Έτσι, καταγράφεται κάθε χρόνο η πορεία της ποιότητας του ελληνικού βαμβακιού σε επίπεδο χώρας και συγχρόνως τα ποιοτικά χαρακτηριστικών των ποικιλιών βάμβακος, εργαλεία που είναι απαραίτητα για βελτίωση της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας του προϊόντος αλλά και για το σχεδιασμό για το μέλλον».

Για να καταλήξει τονίζοντας ότι έχει ανατεθεί στο Εθνικό Κέντρο η εκτέλεση ενός μεγάλου έργου για τη διαχείριση της καλλιέργειας για μείωση εισροών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων με χρήση καινοτόμων μεθόδων της γεωργίας ακριβείας και την εκπαίδευση των παραγωγών στη χρήση της νέας τεχνολογίας.

Ο στόχος του έργου είναι η προσαρμογή της καλλιέργειας στην νέα ΚΑΠ και Πράσινης Συμφωνίας. Το έργο χρηματοδοτείται από την Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος (ΔΟΒ) και μέλη της Ένωσης Εκκοκιστών (ΠΕΕΕΒ).

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις