Ινδία: Οι μέσες τιμές χονδρικής του σιταριού καταγράφουν αύξηση σχεδόν 23% σε σχέση με πέρυσι
Ινδία: Οι μέσες τιμές χονδρικής του σιταριού καταγράφουν αύξηση σχεδόν 23% σε σχέση με πέρυσι

Νέο Δελχί: Οι μέσες τιμές χονδρικής πώλησης του σιταριού έχουν καταγράψει σημαντική άνοδο, σχεδόν 23 τοις εκατό, τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Καταναλωτικών Υποθέσεων, η μέση τιμή χονδρικής πώλησης του σιταριού σε όλη την Ινδία τον Δεκέμβριο του 2021 ήταν 2.212 Rs ανά κουντόνι και αυξήθηκε σε 2.721 Rs ανά κουντόνι τον Νοέμβριο του 2022.

Το υπουργείο σε μια πρόσφατη απάντηση του κοινοβουλίου είπε ότι η παραγωγή σιταριού μειώθηκε οριακά από 109,59 εκατομμύρια τόνους το 2020-21 σε 106,84 εκατομμύρια τόνους το 2021-2022 (4η εκ των προτέρων εκτιμήσεις σε όλο το επίπεδο της Ινδίας) και οι αποδόσεις σιταριού στην Ινδία μειώθηκαν το 202 22 έως 3.507 kg/στρέμμα από 3.521 kg/στρέμμα το 2020-21 λόγω έντονου καύσωνα κατά τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2022 σε μεγάλες πολιτείες σιταριού όπως η Madhya Pradesh, το Bihar, το Uttar Pradesh, η Haryana και το Rajasthan.

«Η προμήθεια σιταριού την περίοδο της αγοράς Rabi 2022-23 σε 187,92 lakh μετρικούς τόνους ήταν χαμηλότερη από αυτή του 2021-22 σε 433,44 lakh μετρικούς τόνους λόγω της αγοραίας τιμής του σιταριού που ήταν υψηλότερη από την ισχύουσα MSP κατά τη διάρκεια της περιόδου», ανέφερε. .

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, το MSP του σίτου ήταν σταθερό στα 2.015 Rs από τον Απρίλιο του 2022. Πριν από αυτό, το MSP ήταν 1.975 Rs ανά πεντάλιο.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η κυβέρνηση στοχεύει να προωθήσει τη χρήση ανθεκτικών στη θερμότητα ποικιλιών μεταξύ των αγροτών μέσω δημόσιας και ιδιωτικής συνεργασίας και παροχής σπόρων απευθείας στους αγρότες. Για την προώθηση της χρήσης αυτών των ποικιλιών, το Indian Institute of Wheat and Barely Research (IIWBR), Karnal στο πλαίσιο του ICAR έχει υπογράψει 250 Μνημόνια Συμφωνιών (MoAs) για το DBW 187 και 191 MoAs για το DBW 222 με ιδιωτικές εταιρείες για την παραγωγή σπόρων. Το ινστιτούτο έχει διανείμει περισσότερους από 2.500 πεμπτουσιωτούς σπόρους DBW 187 και 1.250 πεμπτουσιωτικούς σπόρους του DBW 222 κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, 2021-2022.

Η κυβέρνηση εφαρμόζει επίσης διάφορα προγράμματα όπως το Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana (PMFBY) με βάση τον δείκτη απόδοσης και το Restructured Weather Based Crop Insurance Scheme (RWBCIS) στη χώρα από τη σεζόν Kharif 2016, προκειμένου να παρέχει οικονομική υποστήριξη στους αγρότες στο ο χρόνος των απωλειών λόγω φυσικών καταστροφών από την προ-σπορά έως τη μετά τη συγκομιδή για καλλιέργειες τροφίμων (σιτηρά, κεχρί και όσπρια), ελαιούχους σπόρους και εμπορικές καλλιέργειες κηπευτικών που κοινοποιήθηκαν από τις ενδιαφερόμενες πολιτειακές κυβερνήσεις.

«Το σύστημα όχι μόνο προστατεύει από απώλεια ευρείας απόδοσης λόγω όλων των μη αποτρέψιμων φυσικών κινδύνων που επηρεάζουν την απόδοση, π.χ. πλημμύρα, πλημμύρα, κατολίσθηση, ξηρασία, ξηρές περιόδους, χαλαζόπτωση, κυκλώνας, παράσιτα/ασθένειες, φυσική φωτιά και κεραυνός, καταιγίδα, τυφώνας, καταιγίδα, τυφώνας, ανεμοστρόβιλος κ.λπ. πλημμύρα, έκρηξη σύννεφων και φυσική πυρκαγιά) και απώλειες μετά τη συγκομιδή λόγω κυκλώνα, κυκλωνικών/μη εποχικών βροχών και χαλαζοθύελλας κ.λπ.», αναφέρεται στην απάντηση του υπουργείου στη Βουλή.

Η Εθνική Αποστολή Επισιτιστικής Ασφάλειας (NFSM) ξεκίνησε το 2007-08 για να αυξήσει την παραγωγή καλλιεργειών συμπεριλαμβανομένου του σιταριού μέσω της επέκτασης της έκτασης και της βελτίωσης της παραγωγικότητας, της αποκατάστασης της γονιμότητας και της παραγωγικότητας του εδάφους και της ενίσχυσης της οικονομίας σε επίπεδο αγροκτήματος. Το NFSM-Wheat εφαρμόζεται σε 124 περιοχές 10 πολιτειών και δύο UT, δηλαδή. Τζαμού & Κασμίρ και Λαντάκ.

Οι παρεμβάσεις που καλύπτονται από το NFSM-Wheat περιλαμβάνουν επιδείξεις σε ομάδες για βελτιωμένο πακέτο πρακτικών, επιδείξεις σχετικά με το σύστημα καλλιέργειας, διανομή σπόρων HYV/υβριδίων, βελτιωμένα αγροτικά μηχανήματα/μηχανήματα/εργαλεία διατήρησης πόρων, αποτελεσματικά εργαλεία εφαρμογής νερού, μέτρα φυτοπροστασίας, διαχείριση θρεπτικών ουσιών/ βελτιωτικά εδάφους, εξοπλισμός μεταποίησης και μετά τη συγκομιδή, εκπαίδευση στους αγρότες με βάση το σύστημα καλλιέργειας κ.λπ., ανέφερε το υπουργείο.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις