ΚΕΟΣΟΕ: Η Νότια Αφρική θα έχει μικρότερη συγκομιδή το 2023

Οι πρώτες επίσημες εκτιμήσεις αναφέρουν χαμηλότερη σοδειά στη Νότια Αφρική σε σύγκριση με το 2022, κυρίως λόγω των γενικά ξηρότερων καιρικών συνθηκών φέτος.

Στην πρώτη από τις τέσσερις προβλέψεις συγκομιδής της, νοτιοαφρικανικός επαγγελματικός οργανισμός Vinpro, σε συνεργασία με τη Sawis, εκτιμά ότι η παραγωγή του επόμενου έτους θα μειωθεί ελαφρώς σε σύγκριση με το 2022. Με βάση τις αναφορές από συμβούλους και παραγωγούς κρασιού, η Vinpro επισημαίνει μια «υγιεινή αλλά ξηρή περίοδο». Ο Conrad Schutte, Διευθυντής της Ομάδας Vineyard Advisors, εξηγεί: «Σε αυτό το πολύ πρώιμο στάδιο, η αναμενόμενη καθαρή μείωση αποδίδεται κυρίως σε όλους τους αμπελώνες μας που γνώρισαν μια πιο ξηρή εποχή, με εξαίρεση το North Cape που γνώρισε τις δικές του σκληρές περιβαλλοντικές συνθήκες κατά τη διάρκεια και μετά τη συγκομιδή. Η κακή ανθοφορία και καρπόδεση σε διάφορες περιοχές, καθώς και οι εκριζώσεις, συνέβαλαν επίσης στη μείωση της εκτίμησής μας για την συγκομιδή του 2023».

Εάν οι μη αρδευόμενες περιοχές είναι αναγκαστικά οι πιο επηρεασμένες, εκείνες που εφαρμόζουν εντατική άρδευση –όπως οι Klein Karoo και Robertson– έχουν επηρεαστεί από προβλήματα τροφοδοσίας. «Η μείωση του φορτίου έχει προκαλέσει τεράστιες δυσκολίες, αναγκάζοντας τα μοντέλα άρδευσης να τροποποιηθούν ανάλογα με τη διαθεσιμότητα ηλεκτρικής ενέργειας», σημειώνει ο Conrad Schutte, ο οποίος διευκρινίζει επίσης ότι, «αν και η εποχή φαίνεται πολλά υποσχόμενη, πολλά πράγματα μπορούν ακόμα να αλλάξουν, μέχρι τη συγκομιδή».

Η ζήτηση επηρεάζεται από τον πληθωρισμό κόστους

Όσον αφορά το μάρκετινγκ, η Νότια Αφρική μπόρεσε να εκμεταλλευτεί πλήρως την έλλειψη Sauvignon Blanc στη Νέα Ζηλανδία για να αλλάξει τις τιμές της και να εδραιωθεί σε νέες αγορές. «Οι τιμές των Sauvignon Blancs μας, έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, ακόμα κι αν έπρεπε να παραμείνουμε ρεαλιστές», εξηγεί ο Ben Jordann, διευθυντής επιχειρήσεων στη νοτιοαφρικανική εταιρεία Cape Wine Exporters, η οποία εμπορεύεται 150.000 hl χύμα και 1,5 εκατομμύρια κιβώτια συσκευασμένου κρασιού.  Χαιρετίζοντας την ευκαιρία που προσφέρεται «να τονίσουμε την πολλαπλότητα των προφίλ κρασιού που μπορούμε να προσφέρουμε». Όμως αναγνωρίζει ότι αυτή η ισχυρή ζήτηση αρχίζει να εξαντλείται, υπό τη διπλή επίδραση της επιστροφής της Νέας Ζηλανδίας και του πληθωρισμού κόστους.

«Αισθανόμαστε ότι η ζήτηση εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά υπάρχει μια επιβράδυνση, που συνδέεται κυρίως με τον πληθωρισμό. Αναγκαστήκαμε να αυξήσουμε τις τιμές μας λόγω της αύξησης της τιμής των ξηρών υλικών. Οι πελάτες παραμένουν πιστοί σε μια επωνυμία, αλλά μόνο μέχρι ένα σημείο». Όπως παντού αλλού, η Νότια Αφρική υποφέρει από την απότομη αύξηση του ενεργειακού κόστους, «το οποίο έχει εκτιναχθεί κατά 34% φέτος με πρόσθετη αύξηση 30% που αναμένεται το επόμενο έτος». Ως εκ τούτου, οι τιμές των Cape Wine Exporters «θα αυξηθούν πιθανώς κατά 5 έως 10% λαμβανομένης υπόψη της προβληματικής κατάστασης».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις