Διεθνής Οργανισμός Καφέ: Ασθενική η κατανάλωση μέχρι το 2030
Διεθνής Οργανισμός Καφέ: Ασθενική η κατανάλωση μέχρι το 2030

Η παγκόσμια κατανάλωση καφέ είναι πιθανό να αυξηθεί κατά 1% έως 2% ετησίως μέχρι το τέλος της δεκαετίας, σύμφωνα με την εκτελεστική διευθύντρια του Διεθνούς Οργανισμού Καφέ (ICO), Βανούσια Νογκουέιρα, η οποία εκτίμησε ότι θα χρειαστούν περίπου 25 εκατομμύρια επιπλέον σακούλες των 60 κιλών τα επόμενα οκτώ χρόνια.

"Είμαστε πιο συντηρητικοί τώρα για μια βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη", δήλωσε η Νογκουέιρα κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου στο Ανόι που διοργάνωσε η Ένωση Καφέ-Κακάο του Βιετνάμ, αναφερόμενη σε όλα τα γεγονότα που αντιμετωπίζει ο κόσμος, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού πληθωρισμού στην Ευρώπη. Η προηγούμενη πρόβλεψη της ICO ότι η παγκόσμια κατανάλωση θα αυξάνεται κατά μέσο όρο 3,3% ετησίως τις επόμενες τέσσερις έως πέντε δεκαετίες ήταν πολύ "αισιόδοξη", πρόσθεσε.

Η παγκόσμια βιομηχανία θα επιτύχει ισορροπία στην προσφορά και τη ζήτηση καφέ τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια, από το σημερινό έλλειμμα, δήλωσε η Νογκουέρια σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Ο κόσμος χρειάζεται περισσότερους κόκκους τόσο arabica όσο και robusta, αλλά οι αυξήσεις στην παραγωγή και τη ζήτηση robusta θα είναι υψηλότερες, είπε. Οι παραδοσιακοί παραγωγοί arabica προσπαθούν να καλλιεργήσουν robusta εν μέσω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ενώ οι καβουρδιστές έχουν επίσης προσπαθήσει να προσθέσουν περισσότερη φθηνότερη robusta στα μείγματά τους. "Εάν έχετε ρομπούστα με υψηλότερη ποιότητα, οι καταναλωτές δεν θα αισθανθούν μεγάλη διαφορά στα μείγματα".

Πολλές αγορές αναζητούν εκλεκτή ρομπούστα, δήλωσε ο Νογκουέρια στο συνέδριο την Κυριακή. Το Βιετνάμ κάνει τα μαθήματά του για την επέκταση στην παραγωγή ρομπούστα υψηλής ποιότητας "αρκετά καλά", είπε, υπενθυμίζοντας την έκπληξή της όταν δοκίμασε τρία σετ "πολύ καλών" φλιτζανιών καφέ κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης μια μέρα νωρίτερα με μια ομάδα διεθνών προσκεκλημένων σε ένα καφενείο που ανήκει στον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα καφέ της χώρας Vinh Hiep.

Η ICO δεν βλέπει να πλήττεται η παγκόσμια κυριαρχία του Βιετνάμ στις εξαγωγές ρομπούστα από την αυξημένη παραγωγή κονίλων της Βραζιλίας, διότι η επιπλέον παραγωγή προορίζεται για τον εφοδιασμό της βιομηχανίας διαλυτών καφέδων της νοτιοαμερικανικής χώρας, της μεγαλύτερης στον κόσμο, σύμφωνα με τη Noγκουέρια.
Είπε ότι τα κράτη που καλλιεργούν καφέ πρέπει να αυξήσουν την κατανάλωση στο εσωτερικό για καλύτερες τιμές και οφέλη για τις οικονομίες τους.

Το Βιετνάμ βλέπει την εγχώρια κατανάλωση καφέ να αυξάνεται κατά 5% έως 10% τα επόμενα χρόνια, από τους σημερινούς 300.000 τόνους, οι οποίοι περιλαμβάνουν 170.000 τόνους που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή στιγμιαίου καφέ, δήλωσε ο Do Ha Nam, αντιπρόεδρος της ένωσης καφέ της χώρας, κατά τη διάρκεια του ίδιου συνεδρίου.

Ο Ναμ, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος του κορυφαίου φορτωτή της χώρας Intimex Group, προέβλεψε ότι οι αποστολές από το Βιετνάμ θα μειωθούν το 2022-23 λόγω της χαμηλότερης παραγωγής και των ασήμαντων μεταφερόμενων αποθεμάτων από την προηγούμενη σεζόν.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις