ΗΒ: Η Εθνική Ένωση Αγροτών προειδοποιεί για πιθανή κρίση εφοδιασμού τροφίμων
ΗΒ: Η Εθνική Ένωση Αγροτών προειδοποιεί για πιθανή κρίση εφοδιασμού τροφίμων

Η Εθνική Ένωση Αγροτών (NFU) δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να παρέμβει για να βοηθήσει τους αγρότες να αντιμετωπίσουν την πίεση από διάφορους παράγοντες.

Αυτό περιλαμβάνει το αυξανόμενο κόστος καυσίμων, λιπασμάτων και ζωοτροφών, με την NFU να λέει ότι καλλιέργειες όπως τα αγγούρια, οι ντομάτες και τα αχλάδια θα μπορούσαν να επηρεαστούν, καθώς είναι καλλιέργειες έντασης ενέργειας.

Μιλώντας στο BBC, η πρόεδρος του συνδικάτου Μινέτ Μπάτερς είπε ότι οι ελλείψεις αυγών «θα μπορούσαν απλώς να είναι η αρχή», καθώς επηρεάστηκαν πολλοί τομείς της γεωργίας.

Είπε: «Οι αγοραστές πάνω-κάτω στη χώρα είχαν εδώ και δεκαετίες εγγυημένη προσφορά υψηλής ποιότητας προσιτών τροφίμων που παράγονται σύμφωνα με ορισμένα από τα υψηλότερα πρότυπα καλής διαβίωσης των ζώων, περιβάλλοντος και ασφάλειας τροφίμων στον κόσμο.

«Αλλά τα βρετανικά τρόφιμα απειλούνται… σε μια εποχή που η παγκόσμια αστάθεια απειλεί τη σταθερότητα της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων, την επισιτιστική ασφάλεια και την ενεργειακή ασφάλεια.

«Φοβάμαι ότι η χώρα υπνοβατεί σε περαιτέρω κρίσεις εφοδιασμού τροφίμων, με το μέλλον των βρετανικών προμηθειών φρούτων και λαχανικών σε δύσκολη θέση».

Ωστόσο, σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων (Defra), η Βρετανία έχει υψηλό βαθμό επισιτιστικής ασφάλειας που «χτίζεται στην προμήθεια από διαφορετικές πηγές», συμπεριλαμβανομένης της ισχυρής εγχώριας παραγωγής καθώς και εισαγωγών μέσω σταθερών εμπορικών οδών.

Νωρίτερα φέτος, πολλοί κολοσσοί των σούπερ μάρκετ εισήγαγαν ένα προσωρινό όριο αγοράς αυγών ανά πελάτη, το οποίο εφαρμόστηκε ως προληπτικό μέτρο εν μέσω των επιπτώσεων στην προσφορά του αυξανόμενου κόστους και της γρίπης των πτηνών.

Ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων αναμένεται να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από έτος σε έτος μεταξύ 17% και 19% στις αρχές του 2023, ποσοστό που είναι υψηλότερο από την προηγούμενη πρόβλεψη 14% και 16%.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις