FAO: Αυτές οι περιοχές είναι πολύ μπροστά στην ημερήσια πρόσληψη θερμίδων
FAO: Αυτές οι περιοχές είναι πολύ μπροστά στην ημερήσια πρόσληψη θερμίδων

Ο αριθμός των θερμίδων ανά άτομο που καταναλώνεται παγκοσμίως, αυξήθηκε κατά 9% κατά μέσο όρο πέρυσι, σε 2.960 την ημέρα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) τη Δευτέρα, στην τελευταία του ετήσια στατιστική έκθεση.

Το εύρημα είναι σύμφωνο με μια τάση που δείχνει ότι οι άνθρωποι σε όλες τις περιοχές του κόσμου τρώνε περισσότερες θερμίδες από το έτος 2000, με την υψηλότερη αύξηση, στις ασιατικές χώρες το 2021.

Η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική κατανάλωναν τις περισσότερες θερμίδες πέρυσι – με 3.540 την ημέρα – ενώ οι αφρικανικές χώρες κατανάλωναν τις λιγότερες: 2.600. Ο αριθμός θερμίδων της Ωκεανίας ήταν πλησιέστερος με αυτόν των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης, περίπου στις 3.150.

Μεταβολές θερμοκρασίας

Στοιχεία από την υπηρεσία του ΟΗΕ δείχνουν επίσης ότι οι μέσες θερμοκρασίες το 2021 ήταν περισσότερο από 1,4 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες, από ό,τι μεταξύ 1951 και 1980.

Η Ευρώπη σημείωσε τη μεγαλύτερη μεταβολή της θερμοκρασίας, ακολουθούμενη από την Ασία, ενώ η Ωκεανία ανέφερε τη χαμηλότερη μακράν μεταβολή.

Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στη γεωργική γη μειώθηκαν επίσης κατά 4% μεταξύ 2000 και 2020, σύμφωνα με τον FAO, με το 70% να παράγεται σε αγροκτήματα.

Το ρύζι οδηγεί σε εκπομπές ρύπων

Η Στατιστική Επετηρίδα 2022 του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών σημείωσε επίσης ότι ενώ τα βοοειδή εκπέμπουν περίπου 50 φορές περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από τα κοτόπουλα, η καλλιέργεια του ρυζιού εκπέμπει πέντε φορές περισσότερο άνθρακα στην ατμόσφαιρα, από το σιτάρι και τους χονδρόκοκκους.

Με βάση στοιχεία από περισσότερους από 20.000 δείκτες που καλύπτουν περισσότερες από 245 χώρες και εδάφη, οι μετρητές αριθμών του FAO διαπίστωσαν ότι 866 εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται στη γεωργία σήμερα.

Πλούσια σοδειά

Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε περισσότερο από το ένα τέταρτο της παγκόσμιας αγοράς εργασίας και η αξία του είναι 3,6 τρισεκατομμύρια δολάρια. Σε σύγκριση με το έτος 2000, αυτό αντιπροσωπεύει «78 τοις εκατό αύξηση της οικονομικής αξίας, που παράγεται από 16 τοις εκατό λιγότερους ανθρώπους, με την Αφρική να σημειώνει διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης», ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Από το 2000, η ​​παραγωγή πρωτογενών καλλιεργειών, όπως το ζαχαροκάλαμο, το καλαμπόκι, το σιτάρι και το ρύζι, αυξήθηκε κατά 52 τοις εκατό από το 2000 έως το 2020 φτάνοντας τους 9,3 δισεκατομμύρια τόνους.

Η παραγωγή φυτικού ελαίου αυξήθηκε κατά 125 τοις εκατό κατά την περίοδο εκείνη, με την παραγωγή φοινικέλαιου να αυξάνεται κατά 236 τοις εκατό. Η παραγωγή κρέατος, με επικεφαλής το κοτόπουλο, αυξήθηκε κατά 45%, ενώ τα φρούτα και τα λαχανικά παρουσίασαν αύξηση 20 τοις εκατό ή λιγότερο.

Μεταξύ των ιλιγγιωδών γεγονότων που παρέχονται από τον FAO που θα μπορούσαν να προκύψουν σε ένα κουίζ παμπ, το ζαχαροκάλαμο είναι η μεγαλύτερη συγκομιδή στον κόσμο σε όγκο, με 1,9 εκατομμύρια τόνους ετησίως. Ακολουθεί ο αραβόσιτος, με 1,2 εκατομμύρια τόνους.

Διεθνή φαγητά σε πακέτο

Επιπλέον, οι παγκόσμιες εξαγωγές τροφίμων έχουν αυξηθεί στα 1,42 τρισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένες κατά 3,7 φορές από τις αρχές του αιώνα.

Παγκοσμίως, οι μεγαλύτερες χώρες εξαγωγής τροφίμων σε ακαθάριστους όρους είναι οι ΗΠΑ, η Ολλανδία και η Κίνα. Οι μεγαλύτεροι καθαροί εξαγωγείς – αυτοί που εξάγουν περισσότερο από ό,τι εισάγουν – ήταν η Βραζιλία, με διαφορά, ακολουθούμενη από την Αργεντινή και την Ισπανία. Οι μεγαλύτερες καθαρές εισαγωγικές χώρες ήταν η Κίνα, η Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ένα συγκλονιστικό 4,74 δισεκατομμύρια εκτάρια της επιφάνειας του πλανήτη είναι γεωργική γη, συμπεριλαμβανομένων λιβαδιών και βοσκοτόπων, καθώς και καλλιέργειες.

Ωστόσο, η συνολική έκταση που χρησιμοποιείται για τη γεωργία έχει μειωθεί κατά 3 τοις εκατό από το έτος 2000 και είναι έξι φορές χαμηλότερη κατά κεφαλήν από ό,τι στο τέλος του αιώνα, με την Αφρική και πάλι να πρωτοστατεί.

Τα εξαιρετικά επικίνδυνα φυτοφάρμακα θα πρέπει να καταργηθούν σταδιακά, επειδή έχει αποδειχθεί πολύ δύσκολο να διασφαλιστεί ο σωστός χειρισμός.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις