Γιατί οι τιμές των λιπασμάτων ήταν τόσο ασταθείς φέτος
Γιατί οι τιμές των λιπασμάτων ήταν τόσο ασταθείς φέτος

Ήταν μια ταραγμένη χρονιά για τα παγκόσμια εμπορεύματα, ιδιαίτερα από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου. Ωστόσο, λίγες αγορές έχουν βιώσει τόσο έντονη αστάθεια όπως αυτή των λιπασμάτων. Και καθώς η σύγκρουση στην Ανατολική Ευρώπη πρόκειται να παραταθεί μέχρι το 2023, οι τιμές των λιπασμάτων ενδέχεται να παραμείνουν υψηλές για αρκετό καιρό ακόμη.

Η ουρία είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο λίπασμα στον κόσμο. Παρέχει άζωτο στις καλλιέργειες για να προωθήσει την πράσινη, θρεπτική φυλλώδη ανάπτυξή τους, εν μέρει βοηθώντας τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης. Επίσης, κατασκευάζεται από αμμωνία, η οποία απαιτεί σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου για να παραχθεί. Ως εκ τούτου, η τιμή της ουρίας συνήθως ακολουθεί πολύ στενά την τιμή του φυσικού αερίου, όπως και φέτος, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ουρίας να εκτοξεύονται κατά περίπου 85 τοις εκατό τις δύο εβδομάδες μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Φυσικά, οι τιμές της ενέργειας αυξάνονταν ήδη απότομα πολύ πριν τα ρωσικά στρατεύματα πατήσουν το πόδι τους στη γειτονική Ουκρανία, πράγμα που σήμαινε ότι το κόστος παραγωγής του λιπάσματος, καθώς και η τιμή λιανικής του, είχαν ανέβει εδώ και αρκετό καιρό. Αυτό το ράλι ώθησε επίσης ένα σημαντικό ποσοστό εργοστασίων παραγωγής λιπασμάτων να σταματήσουν την παραγωγή ή ακόμα και να κλείσουν εντελώς —ιδίως στην Ευρώπη, όπου η παραγωγή είναι συνήθως πιο ακριβή, και στην Κίνα, το κυρίαρχο έθνος παραγωγής λιπασμάτων στον κόσμο, που άρχισε να εκτρέπει περισσότερο την παραγωγή της μακριά από την εξαγωγική αγορά και προς την ικανοποίηση των εγχώριων αναγκών.

Όμως, η έναρξη της στρατιωτικής σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία τον Φεβρουάριο επιδείνωσε μαζικά την κατάσταση καθώς οι τιμές της ενέργειας στάλθηκαν στα ουράνια. Πράγματι, οι τιμές της ουρίας έφθασαν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ τον Απρίλιο, αφού η Ρωσία επλήγη από δυτικές οικονομικές κυρώσεις που μείωσαν τη διαθεσιμότητα λιπασμάτων από μια χώρα που αντιπροσωπεύει περίπου το 15% των παγκόσμιων αναγκών σε θρεπτικά συστατικά και αποτελεί κρίσιμη πηγή φυσικού αερίου για την Ευρώπη. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) σημείωσε ότι η Ρωσία ήταν ο κορυφαίος εξαγωγέας αζωτούχων λιπασμάτων παγκοσμίως πέρυσι και ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής λιπασμάτων καλίου και φωσφόρου. Οι τιμές υποστηρίχθηκαν επίσης από κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, ενός μεγάλου παραγωγού λιπασμάτων, με την Ευρώπη να επιβάλλει περιορισμούς στις εξαγωγές λιπασμάτων καλίου.

«Οι τιμές τόσο για τα γεωργικά λιπάσματα όσο και για τις ζωοτροφές έχουν αυξηθεί σημαντικά τον περασμένο χρόνο», έγραψε το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου στον επίσημο ιστότοπο της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Λόρδων στις 22 Ιουνίου, αναφέροντας τον πόλεμο στην Ουκρανία ως τον βασικό παράγοντα για αυτό το τεράστιο ράλι. . «Στοιχεία από το Συμβούλιο Ανάπτυξης Γεωργίας και Οπωροκηπευτικών (AHDB) έδειξαν ότι τον Μάιο του 2022, η τιμή του λιπάσματος νιτρικής αμμωνίας που παράγεται στο Ηνωμένο Βασίλειο στη Μεγάλη Βρετανία είχε αυξηθεί κατά 152 τοις εκατό από τον Μάιο του 2021 και οι τιμές εισαγωγής αυξήθηκαν κατά 171 τοις εκατό. Η τιμή του λιπάσματος χλωριούχου καλίου (καλίου) είχε αυξηθεί κατά 165 τοις εκατό και τα φωσφορικά λιπάσματα αυξήθηκαν μεταξύ 120 τοις εκατό και 128 τοις εκατό ανάλογα με τον τύπο».

Αρχικά, οι κυρώσεις ώθησαν τις εταιρείες λιπασμάτων να ενισχύσουν τις αγορές τους και να μεταφέρουν μεγαλύτερες ποσότητες σε όλο τον κόσμο για να παρακάμψουν τον αντίκτυπο των περιορισμών εφοδιασμού στη Ρωσία και τους εμπορικούς δρόμους της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και να αποφύγουν τις παγκόσμιες προκλήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας. Η Ρωσία άρχισε επίσης να επιβάλλει ποσοστώσεις στις εξαγωγές λιπασμάτων της και έδωσε προτεραιότητα στην προμήθεια τους σε χώρες με τις οποίες διατηρούσε φιλικές σχέσεις.

Ωστόσο, η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου ανάγκασε τους παραγωγούς λιπασμάτων να περιορίσουν δραστικά την παραγωγή, με περισσότερο από το 70 τοις εκατό της κανονικής προσφοράς να περιορίζεται μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την ένωση βιομηχανίας λιπασμάτων της Ευρώπης. «Οι τιμές του φυσικού αερίου και της ενέργειας έχουν ξεφύγει εντελώς και τα εργοστάσια λιπασμάτων λένε τώρα ότι «δεν μπορούμε να πουλήσουμε λίπασμα με βάση το κόστος εισροής αυτού του αερίου», εξήγησε ο αναλυτής Andrew Whitelaw της εταιρείας έρευνας αγροτικής αγοράς Thomas Elder Markets στο αυστραλιανό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC. (Australian Broadcasting Corporation). «Έτσι, αρχίζουν να κλείνουν εργοστάσια στην Ευρώπη, γεγονός που μειώνει πολύ την προσφορά από την παγκόσμια αγορά και αυτό κάνει τις τιμές [των λιπασμάτων] να αυξάνονται δραματικά».

Η κατάσταση έχει επίσης επηρεαστεί από τις επιδοτήσεις σε δύο από τις μεγαλύτερες χώρες που καταναλώνουν λιπάσματα. Η Κίνα, ο μεγαλύτερος χρήστης λιπασμάτων στον κόσμο, καταναλώνει περισσότερο από αρκετό για να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες της, με τους αγρότες να υποστηρίζονται επαρκώς από κρατικές επιδοτήσεις για να αντισταθμίσουν το κόστος των λιπασμάτων. Αλλά εξάγει μόνο μια ελάχιστη ποσότητα στη διεθνή αγορά —και ακόμη λιγότερο από το κανονικό κατά τον τελευταίο χρόνο περίπου— η οποία, με τη σειρά της, έχει περιορίσει την παγκόσμια προσφορά λιπασμάτων και έχει ενισχύσει τις τιμές της αγοράς. Η Ινδία, ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής λιπασμάτων στον κόσμο, επιδοτεί ακόμη πιο ολοκληρωμένα το κόστος των λιπασμάτων στους αγρότες —σε ποσοστό περίπου 90%— κάτι που, πάλι, ενισχύει τον ανταγωνισμό για λιπάσματα στον υπόλοιπο κόσμο, ωθώντας τις τιμές υψηλότερα.

Αυτός ο έντονος ανταγωνισμός σήμαινε ότι οι αγρότες σε όλο τον κόσμο αναγκάστηκαν να περιορίσουν δραστικά τη χρήση λιπασμάτων για να εξοικονομήσουν το σπειροειδές κόστος, το οποίο, με τη σειρά του, έχει μειώσει την παραγωγή τροφίμων και έχει επιδεινώσει τις ελλείψεις τροφίμων, ιδιαίτερα σε περιοχές του κόσμου που είναι ήδη ευάλωτες και επισιτιστική ανασφάλεια. . «Για την Αφρική, η αφαίρεση του ελάχιστου λιπάσματος που χρησιμοποιείται παραδοσιακά έχει δυσανάλογη επίδραση στη φυτική παραγωγή, με αποτέλεσμα ελλείψεις τροφίμων που επιδεινώνονται από τα τρέχοντα επίπεδα ξηρασίας», δήλωσε ο Will Osnato, αναλυτής στο commodities data και ερευνητική ομάδα Gro Intelligence, στο Financial. Φορές.

Ορισμένοι πιστεύουν επίσης ότι ο αντίκτυπος των υψηλότερων τιμών των λιπασμάτων που έρχονται τόσο σύντομα μετά την καταστροφή της πανδημίας COVID-19 και τη συνεχιζόμενη ξηρασία σε ορισμένες περιοχές, όπως το Κέρας της Αφρικής, θα μπορούσε κάλλιστα να επιδεινώσει την πιθανότητα αναταραχής μεταξύ των κοινοτήτων. Ο McKinsey, για παράδειγμα, πιστεύει ότι οι συνέπειες μιας διαφαινόμενης επισιτιστικής κρίσης μπορεί να είναι πιο έντονες από ό,τι κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης του 2007-08 και των αυξήσεων των τιμών των τροφίμων που συνέβαλαν στην Αραβική Άνοιξη το 2010-11.

Ωστόσο, με τα λιπάσματα να γίνονται πολύ ακριβά για τους αγρότες, οι τιμές της ουρίας αντιστράφηκαν αποφασιστικά κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, είχαν πέσει ακόμη και κάτω από τα επίπεδα που διαπραγματεύονταν λίγο πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, γεγονός που καταδεικνύει περαιτέρω την καταστροφή της ζήτησης που σημειώθηκε τους τελευταίους μήνες. Πράγματι, είναι σαφές ότι οι αγρότες έχουν περιορίσει τις αγορές λιπασμάτων τους ως μπαλόνι αποθεμάτων σε ορισμένες περιοχές. Σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Λιπασμάτων της Βραζιλίας, οι παραδόσεις λιπασμάτων στη χώρα μειώθηκαν κατά 8,7% κατά τους πρώτους επτά μήνες του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Ο βιομηχανικός όμιλος αναμένει επίσης μείωση των παραδόσεων κατά 5% έως 7% για ολόκληρο το έτος. Οι τιμές των λιπασμάτων της Βραζιλίας έχουν επίσης πέσει σχεδόν στο μισό από τα υψηλά του Απριλίου. «Οι τιμές ορισμένων λιπασμάτων είναι πολύ υψηλότερες από τα προηγούμενα χρόνια», δήλωσε στο Bloomberg ο Jeferson Souza, αναλυτής λιπασμάτων της Agrinvest Commodities στη Βραζιλία. «Οι αγρότες βλέπουν την τιμή να πέφτει και περιμένουν να κάνουν αγορές».

Έτσι, οι αγρότες αποσύρονται από την ακριβή εισροή, σύμφωνα με τον αναλυτή του Bloomberg Intelligence (BI), Alexis Maxwell. «Η παγκόσμια ζήτηση για αμμωνία, φωσφορικά άλατα και ποτάσα έχει μειωθεί μέχρι σήμερα», εξήγησε. Και με τις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου λιγότερο από το ένα τρίτο της αιχμής τους στα μέσα Αυγούστου, σχεδόν 350 €/κιλοβατώρα (kWh), η παραγωγή αζώτου έχει αρχίσει να αυξάνεται ξανά σταδιακά, γεγονός που με τη σειρά του βοηθά στην μείωση των τιμών των λιπασμάτων.

Τούτου λεχθέντος, οι τιμές της ουρίας συνεχίζουν να διαπραγματεύονται με πολλαπλάσιους ιστορικούς μέσους όρους και πολλοί αναλυτές αναμένουν ότι οι αυξημένες τιμές θα διατηρηθούν για τα επόμενα χρόνια. Η Fitch Ratings, για παράδειγμα, αύξησε πρόσφατα τις υποθέσεις της για τις παγκόσμιες τιμές λιπασμάτων για την περίοδο 2022-2025 λόγω των υψηλότερων τιμών πρώτων υλών, ιδιαίτερα του φυσικού αερίου. υψηλότερο κόστος παραγωγής εν μέσω των συνεχιζόμενων περιορισμών της ρωσικής προσφοράς· και συνεχείς προσδοκίες για ανάκαμψη της ζήτησης το 2023. «Η προσφορά παραμένει περιορισμένη παρά τις προσθήκες παραγωγικής ικανότητας στη Μέση Ανατολή, καθώς πάνω από το ήμισυ της ευρωπαϊκής δυναμικότητας περιορίζεται πλέον λόγω των εξαιρετικά υψηλών τιμών πρώτης ύλης, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της υπολειπόμενης παραγωγικής ικανότητας στην περιοχή λειτουργεί με μειωμένα επιτόκια», σημείωσε η Fitch στα μέσα Σεπτεμβρίου. «Αν και οι υψηλές τιμές της αμμωνίας οδηγούν σε κάποια καταστροφή της ζήτησης, αναμένουμε ότι η ζήτηση αζώτου θα ανακάμψει το επόμενο έτος καθώς οι αγρότες φυτεύουν αυξημένη έκταση μετά τις αδύναμες φετινές αποδόσεις των καλλιεργειών, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών σε ορισμένες περιοχές. Οι συνεχιζόμενες υψηλές τιμές των καλλιεργειών θα στηρίξουν τη ζήτηση».

Η CF Industries, η μεγαλύτερη εταιρεία αζωτούχων λιπασμάτων στον κόσμο, συμφωνεί σε μεγάλο βαθμό με αυτήν την άποψη, αφού είχε προβλέψει τον Μάιο ότι οι τιμές θα παραμείνουν υψηλές για τουλάχιστον δύο χρόνια, καθώς η ζήτηση θα παραμείνει ανοδική για μεγάλο μέρος αυτής της περιόδου, παρά ορισμένες πρόσφατες περιόδους μείωσης. «Δεν βλέπουμε καταστροφή ζήτησης. Βλέπουμε αναβολή της ζήτησης», δήλωσε ο Bert Frost, ανώτερος αντιπρόεδρος πωλήσεων και ανάπτυξης αγοράς της εταιρείας, προσθέτοντας ότι εάν οι αγρότες δεν εφαρμόζουν το μέγιστο λίπασμα, «απλώς δεν είναι τόσο έξυπνοι», καθώς οι τιμές των καλλιεργειών εκτινάσσονταν στα ύψη. Ο Frost είπε επίσης ότι εάν οι αγρότες των ΗΠΑ δεν αγόραζαν όλο το άζωτο που είχε διαθέσιμο η CF Industries, η εταιρεία θα μπορούσε απλώς να το στείλει αλλού.

Πηγή: internationalbanker.com

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις