Γλυφοσάτη: Πήρε παράταση μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2023 με υπογραφή Φον Ντερ Λάιεν
Γλυφοσάτη: Πήρε παράταση μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2023 με υπογραφή Φον Ντερ Λάιεν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΚ) δημοσίευσε τη Δευτέρα τον κανονισμό (ΕΕ 2022/2364) με τον οποίο παρατείνεται για ένα έτος, έως τις 15 Δεκεμβρίου 2023, η έγκριση της γλυφοσάτης ως δραστική ουσία σε φυτοπροστατευτικά προϊόντα. Πρόκειται για το γνωστό glyphosate που είναι δραστικό συστατικό δημοφιλών ζιζανιοκτόνων, όπως το Round Up της Bayer (πρώην Monsanto).

Η αναβολή της ημερομηνίας είναι συνέπεια της καθυστέρησης της έκθεσης αξιολόγησης κινδύνου της γλυφοσάτης από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων (ECHA), οι οποίοι ανέφεραν ότι δεν θα είναι έτοιμοι να αξιολογήσουν τον όγκο των δεδομένων πριν από τον Ιούλιο του 2023.

Το κείμενο αναφέρει ότι η έγκριση της δραστικής ουσίας glyphosate θα έληγε στις 15 Δεκεμβρίου 2022. O κανονισμός φέρει την υπογραφή της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Ιστορικό

Στις 12 Δεκεμβρίου 2019 υποβλήθηκε αίτηση ανανέωσης της έγκρισης της δραστικής ουσίας glyphosate. Με τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2019/724 της Επιτροπής, η Γαλλία, η Ουγγαρία, οι Κάτω Χώρες και η Σουηδία ορίστηκαν να ενεργούν από κοινού ως κράτη μέλη εισηγητές για την ανανέωση της διαδικασίας έγκρισης της γλυφοσάτης.

Τα τέσσερα κράτη μέλη συγκρότησαν την ομάδα αξιολόγησης για την ανανέωση της διαδικασίας έγκρισης της γλυφοσάτης. Στις 18 Αυγούστου 2020, η εν λόγω ομάδα επιβεβαίωσε το παραδεκτό της αίτησης ανανέωσης. Στις 15 Ιουνίου 2021 υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) το αρχικό σχέδιο της έκθεσης αξιολόγησης της ανανέωσης.

Κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης σχετικά με το αρχικό σχέδιο της έκθεσης αξιολόγησης για την ανανέωση της γλυφοσάτης, η EFSA έλαβε πολύ μεγάλο αριθμό σχολίων.

Επιπλέον, στις 14 Μαρτίου 2022, η EFSA ζήτησε από τον αιτούντα σημαντικό αριθμό πρόσθετων πληροφοριών, οι οποίες υποβλήθηκαν εγκαίρως. Επιπλέον, η ομάδα των χωρών και η EFSA προσδιόρισαν έναν πολύ μεγάλο αριθμό θεμάτων που έπρεπε να συζητηθούν από τους εμπειρογνώμονες κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης.

Στις 10 Μαΐου 2022, η EFSA και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (ECHA) ενημέρωσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η έκδοση των συμπερασμάτων σχετικά με την επανεξέταση της αξιολόγησης κινδύνου της γλυφοσάτης από την Αρχή θα καθυστερήσει και ότι η προβλεπόμενη ημερομηνία έκδοσης δεν θα είναι πριν από τον Ιούλιο του 2023. Αυτό σημαίνει ότι καμία απόφαση σχετικά με την ανανέωση της έγκρισης της γλυφοσάτης δεν μπορεί να ληφθεί πριν από τις 15 Δεκεμβρίου 2022.

Δεδομένου ότι η αξιολόγηση της δραστικής ουσίας glyphosate καθυστέρησε για λόγους που δεν οφείλονται στον αιτούντα, είναι αναγκαίο να παραταθεί η περίοδος έγκρισης της εν λόγω δραστικής ουσίας, ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για την ολοκλήρωση της απαιτούμενης αξιολόγησης και τη λήψη απόφασης σχετικά με την αίτηση ανανέωσης της έγκρισής της.

Σε περίπτωση που η Επιτροπή πρόκειται να εκδώσει κανονισμό για τη μη ανανέωση της έγκρισης της γλυφοσάτης επειδή δεν πληρούνται τα κριτήρια έγκρισης, η Επιτροπή θα πρέπει να ορίσει ως ημερομηνία λήξης την ημερομηνία που προηγείται του παρόντος κανονισμού ή, εάν είναι μεταγενέστερη, την ημερομηνία έναρξης ισχύος του κανονισμού για τη μη ανανέωση της έγκρισης της εν λόγω δραστικής ουσίας. Σε περίπτωση που η Επιτροπή πρόκειται να εκδώσει κανονισμό που προβλέπει την ανανέωση της γλυφοσάτης, η Επιτροπή, ανάλογα με τις περιστάσεις, προσπαθεί να ορίσει την συντομότερη δυνατή ημερομηνία εφαρμογής.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις