Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά λύσεις για την επανενεργοποίηση των αγροτικών περιοχών της Ε.Ε.

Με μεγάλη πλειοψηφία 465 ψήφων υπέρ, 29 κατά και 131 αποχών εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «Το μακροπρόθεσμο όραμα για τις αγροτικές περιοχές», που δίνει τη δυνατότητα σε αυτές τις περιοχές να διεκδικήσουν δράσεις οι οποίες εξισώνουν τις ευκαιρίες με αυτές στις πόλεις.

Το κοινοβουλευτικό ψήφισμα αποτελεί μέρος της πρότασης των Βρυξελλών για ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για τις αγροτικές περιοχές το 2040. Ωστόσο, το ΕΚ ζητά να αναληφθεί δράση τώρα, επειδή σε αυτές τις περιοχές υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια για τις ανισότητες που επιμένουν σε σχέση με τις πόλεις.

Οι αγροτικές περιοχές καλύπτουν περισσότερο από το 80% της επικράτειας της ΕΕ και απασχολούν το 30% του πληθυσμού της. Ορισμένες προκλήσεις θα συνεχιστούν στο 80% αυτών των περιοχών από τώρα έως το 2050, και θέτουν σε κίνδυνο τη μελλοντική παραγωγή τροφίμων.

Σύμφωνα με προβλέψεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από 10.500.000 αγροτικές επιχειρήσεις στην ΕΕ, τα 6,4 εκατομμύρια εκ αυτών θα μπορούσαν να κλείσουν.

Οι ευρωβουλευτές απαιτούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξαλείψει τις γραφειοκρατίες και να συντονίσει καλύτερα τα χρηματοδοτικά μέσα, κάτι που η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί επίσης ευνοϊκό.

Τέλος, οι ευρωβουλευτές τόνισαν μεταξύ άλλων το χαμηλό ποσοστό νεαρών γυναικών αγροτών σε αγροτικές περιοχές, στάθηκαν στην ανάγκη ενθάρρυνσης της ισότητας των φύλων σε αγροτικές οργανώσεις, συνεταιρισμούς και συνδικάτα, καθώς και στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών της υπαίθρου, στη βελτίωση των συνδέσεων στο Διαδίκτυο και στον ψηφιακό γραμματισμό.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις