Αίγυπτος: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν χαλούμι παλαιότητας 26 αιώνων σε νεκρόπολη
Αίγυπτος: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν χαλούμι παλαιότητας 26 αιώνων σε νεκρόπολη

Μια εντυπωσιακή ανακάλυψη έκαναν οι αρχαιολόγοι του αιγυπτιακού υπουργείου Αρχαιοτήτων, που αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε τους αρχαίους λαούς της Μεσογείου. Ανάμεσα στα αντικείμενα, που ανέδειξε η αρχαιολογική σκαπάνη, ήταν διατηρημένα κομμάτια τυριού από αιγοπρόβειο γάλα. Μπορεί να μην ήταν σε φαγώσιμη κατάσταση, αλλά είχε ακόμα τη μαστιχωτή υφή του γνωστού κυπριακού τυριού χαλούμι.

Τα αντικείμενα που βρέθηκαν μαζί, ειδικότερα τα χαραγμένα γραπτά, δείχνουν ότι το τυρί είχε φτιαχτεί με τη διαδικασία της πήξης μεταξύ 26ης και 27ης Δυναστείας, συνεπώς ενδέχεται να χρονολογείται περί το 604 π.Χ. Δεν είναι το αρχαιότερο κομμάτι τέτοιου γαλακτοκομικού που έχει ανακαλυφθεί, η αρχαιολογική έρευνα έχει βγάλει στο φως και τυρί ηλικίας 3.200 ετών.

Ο επικεφαλής της αρχαιολογικής αποστολής, Δρ Μουσταφά Βαζίρι, εξήγησε ότι πρόκειται για το τυρί haram, ευρέως γνωστό στην Αρχαία Αίγυπτο και την ευρύτερη Μεσόγειο, ένα τυρί που αργότερα ονομάστηκε haloum από τους Κόπτες. Εξ ου και το γνωστό σε όλους μας χαλούμι, ο εκλεκτός μεζές που ψήνεται και γίνεται σαγανάκι.

ΠΗΓΗ: RATPACK

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις