Ιράν: Φορτωμένα με καρπούς τα ελαιόδενδρα

Με τη συγκομιδή να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στο Ιράν, αξιωματούχοι της χώρας αναμένουν ότι η παραγωγή θα ανέλθει από 155.000 τόνους έως και 200,000 τόνους ελιών την καλλιεργητική χρονιά 2022/23, φτάνοντας σε συγκομιδή ρεκόρ.

Το ήμισυ του συνόλου θα χρησιμοποιηθεί για επιτραπέζιες ελιές και άλλα προϊόντα με βάση την ελιά, και οι υπόλοιποι 100.000 τόνοι αναμένεται να μετατραπούν σε 17.000 τόνους ελαιόλαδου.

Όπως σημειώνουν οι ειδικοί εφόσον οι αριθμοί αυτοί επαληθευτούν, η φετινή απόδοση ελαιολάδου θα επισκιάσει σημαντικά τόσο την περσινή συγκομιδή των 10.000 τόνων όσο και τον μέσο όρο της πενταετίας που έφτανε τους 9.600 τόνους.

Αγρότες στην επαρχία Zanjan, τη μεγαλύτερη ελαιοκαλλιεργητική περιοχή του Ιράν που βρίσκεται στα βορειοδυτικά της χώρας, δήλωσαν στα τοπικά ΜΜΕ αναμένουν να παράγουν 100.000 τόνους ελιές φέτος, τετραπλάσιο από τη συνολική συγκομιδή των προηγούμενων ετών

Αναγνωρίζοντας την αυξανόμενη τάση της ελαιοπαραγωγής στις περιοχές της χώρας, οι τοπικές αρχές δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να επενδύσουν φυτεύοντας σύγχρονους ελαιώνες και ενημέρωση της υπάρχουσας υποδομής φρεζαρίσματος.

Στόχος όπως λένε είναι να μεγαλώσει η παραγωγή ελαιολάδου και κατ' επέκταση η αύξηση των εσόδων από τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων του Ιράν. Ο αγροτικός τομέας της χώρας έχει γίνει μια σημαντική πηγή μεταφοράς σκληρού νομίσματος στο Ιράν αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν πρόσθετες κυρώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου τους το 2018.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις