Οι αυξανόμενες εξαγωγές σιταριού της Ρωσίας φουντώνουν το ενδιαφέρον για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στη Μαύρη Θάλασσα
Οι αυξανόμενες εξαγωγές σιταριού της Ρωσίας φουντώνουν το ενδιαφέρον για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στη Μαύρη Θάλασσα

Το Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγου ανακοίνωσε στις 15 Δεκεμβρίου ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του σιταριού της Μαύρης Θάλασσας γνώρισαν την πρώτη τους διαπραγμάτευση από το καλοκαίρι, καθώς η αντιληπτή μείωση των κινδύνων φήμης και χρηματοοικονομικών κινδύνων από την αγορά σίτου από τη Ρωσία φέρνει περισσότερες εταιρείες πίσω στην αγορά.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού της Μαύρης Θάλασσας κάθε μήνα συμφωνούν με τον μέσο όρο των εκτιμήσεων τιμών της Platts για δέματα Handysize με πρωτεϊνικό σιτάρι 12,5%.

Η Platts αποτελεί μέρος του S&P Global Commodity Insights.

Ένας εκπρόσωπος της CME είπε ότι 500 παρτίδες, που ισοδυναμούν με 5.000 mt, στη σύμβαση του Μαρτίου 2023 είχαν διαπραγματευτεί στις 13 Δεκεμβρίου στα 313 $/mt.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, η δυσκολία διευθέτησης χρηματοδότησης, ασφάλισης και ναυτιλίας αποθάρρυνε πολλούς διεθνείς εμπόρους να αγοράσουν σιτηρά από τη χώρα και είδε τους συμμετέχοντες στην αγορά να μειώνουν την έκθεση στο συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης. Το καλοκαίρι, αυξήθηκαν επίσης οι φόβοι για τον πιθανό κίνδυνο φήμης από τον ακούσιο χειρισμό σιτηρών που κλάπηκαν από την Ουκρανία.

Αυτή η θέση άρχισε να αλλάζει αφότου η Ρωσία ανέφερε μια συγκομιδή σίτου τον Ιούλιο και έκανε τον εξαγωγικό φόρο λιγότερο επαχθή. Έκτοτε, οι πωλητές σιταριού της χώρας παρέχουν συχνά τις χαμηλότερες προσφορές για τους μεγάλους εισαγωγείς σιταριού στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, όπως το κρατικό συμβούλιο σιτηρών της Αιγύπτου GASC.

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ ανεβάζει τη συγκομιδή σιταριού της Ρωσίας το 2022 κατά 21% σε ετήσια βάση στα 91 εκατομμύρια τόνους. Αναμένει ότι οι εξαγωγές της Ρωσίας για την περίοδο εμπορίας 2022-23 (Ιούλιος έως Ιούνιος) θα αυξηθούν κατά 10 εκατομμύρια στα 43 εκατομμύρια τόνους, το ένα πέμπτο του παγκόσμιου συνόλου.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, ορισμένοι έμποροι είχαν πει ότι περίμεναν η Ρωσία να εξάγει έως και 5 εκατομμύρια τόνους σίτου τον Δεκέμβριο, αλλά έκτοτε μείωσαν αυτή την εκτίμηση λόγω των ορίων του ρυθμού φόρτωσης όταν χιονίζει ή βρέχει στα λιμάνια.

Η Platts στις 14 Δεκεμβρίου αξιολόγησε ένα δέμα Handysize ρωσικού σίτου πρωτεΐνης 12,5% στα 311,5 $ για αποστολή από τις 11 Ιανουαρίου έως τις 25 Ιανουαρίου, μειωμένο κατά 2,5 $/mt από την προηγούμενη συνεδρία.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις