Σε κίνδυνο η επισιτιστική ασφάλεια στην Ευρώπη χάρη στην ιδεολογία;

Η παγκόσμια πρόκληση του αγροδιατροφικού τομέα για τα επόμενα χρόνια θα είναι η εξασφάλιση ασφαλών και βιώσιμων παραγόμενων τροφίμων σε έναν αυξανόμενο πληθυσμό, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις ο ανθρώπινος πληθυσμός θα φτάσει τα 9,7 δισεκατομμύρια έως το 2050.

Για κάποιους, η λύση στο διακύβευμα διαθεσιμότητα τροφίμων και προστασία του περιβάλλοντος είναι σύμφωνα με εκτιμήσεις του FAO να σταματήσει η παραγωγή και η κατανάλωση κρέατος. Όμως σε ένα βιώσιμο σενάριο, θα είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η διαθεσιμότητα τροφίμων ζωικής προέλευσης με μέση αύξηση 30%, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο κλάδος της κτηνοτροφίας έχει ήδη ανταποκριθεί στην πρόκληση της αύξησης της παραγωγής ταυτόχρονα με μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Τα τελευταία 30 χρόνια το παγκόσμιο γεωργικό σύστημα κατάφερε να θρέψει σχεδόν 2,5 δισεκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους, ενώ μείωσε το κατά κεφαλήν περιβαλλοντικές επιπτώσεις κατά 20%.

Παρά την τεράστια πρόοδο που έχει σημειωθεί, ο κτηνοτροφικός τομέας εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται με δυσπιστία στην Ευρώπη. Τα τελευταία χρόνια έγινε προσπάθεια να γνωστοποιηθεί η σημασία και συμβολή του κλάδου στα κέντρα λήψης αποφάσεων, ιδίως σε αυτά της στρατηγικής Farm to Fork (F2F).

Σύμφωνα με μελέτες που πραγματοποιήθηκαν, το συμπέρασμα είναι ότι ανεξάρτητα από το σενάριο που εξετάζεται, σε όλους τους τομείς της αγροτικής παραγωγής και της κτηνοτροφίας, αναμένεται μείωση της παραγωγής μεταξύ 5% και 15%, με τα χειρότερα αποτελέσματα μνα προβλέπονται στον τομέα της κτηνοτροφίας (βοοειδή, κοτόπουλα, χοίρους) καθώς και στην καλλιέργεια δημητριακών, ελαιούχων σπόρων και φρούτων και λαχανικών.

Ενάντια σε αυτή τη μείωση της παραγωγής προβλέπεται καθαρή αύξηση των τιμών των αγροτικών προϊόντων περίπου 10% και πτώση των εξαγωγών με επιδείνωση του εμπορικού ελλείμματος της Ευρώπης.

Όπως προκύπτει από μελέτες το πιο αμφιλεγόμενο σημείο αφορά την υπόθεση των επιπτώσεων αυτής της στρατηγικής στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Στην πραγματικότητα υπογραμμίζεται πως η στρατηγική F2F θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από τον αγροτικό τομέα κατά 28,4% έως το 2030. Όμως πάνω από τα μισά από τα αέρια θερμοκηπίου που θα εξοικονομήσει η Ευρώπη, σε τρίτες χώρα θα καταγραφούν ισοδύναμες αυξήσεις στα αέρια του θερμοκηπίου, λόγω της αύξησης της γεωργικής παραγωγής αυτών των χωρών, με στόχο να αντισταθμιστεί η μείωση που αναμένεται στην Ευρώπη.

Ανησυχητικά στοιχεία επιβεβαιώθηκαν εν μέρει από τη μελέτη επιπτώσεων του Υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Σύμφωνα με την αμερικανική ανάλυση «Economic and Food Security Impacts of EU Farm to Fork Strategy» , στην πραγματικότητα, η εισαγωγή της νέας στρατηγικής F2F θα προκαλούσε πτώση της αγροτικής παραγωγής κατά 12% έναντι αύξησης των τιμών κατά 17%. Όσον αφορά το εξωτερικό εμπόριο, οι εξαγωγές θα μειωθούν κατά 20%, ενώ οι εισαγωγές θα αυξηθούν κατά 2%, με μείωση του ΑΕΠ περίπου 58 δισεκατομμυρίων ευρώ και αυξημένη επισιτιστική ανασφάλεια για άλλα 22 εκατομμύρια άτομα.

 

Όπως προκύπτει η βιωσιμότητα είναι ένας δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί μαζί με τον κλάδο παραγωγής κρέατος και όχι εναντίον του . Επομένως, η στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί δεν μπορεί να είναι η επιβολή κυρώσεων σε έναν τομέα που αξίζει περίπου 170 δισεκατομμύρια ευρώ και απασχολεί άμεσα περισσότερους από 4 εκατομμύρια ανθρώπους, καθιστώντας την απαραίτητη τροφή για μια υγιεινή διατροφή απρόσιτη σε εκατομμύρια άτομα. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις