Η Ινδία είναι έτοιμη να απελευθερώσει αποθέματα σιταριού
Η Ινδία είναι έτοιμη να απελευθερώσει αποθέματα σιταριού

Η Ινδία βρίσκεται στα πρόθυρα να προσφέρει 2 εκατομμύρια έως 3 εκατομμύρια τόνους σιταριού από τα μειούμενα κρατικά αποθέματα σε καταναλωτές χύδην όπως οι αλευρόμυλοι και οι παρασκευαστές μπισκότων, καθώς προσπαθεί να μειώσει τις αυξανόμενες τιμές που πυροδοτήθηκαν από τις χαμηλότερες αποδόσεις των καλλιεργειών φέτος, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο ένα ζευγάρι. κυβερνητικών πηγών.

Οι τιμές του σιταριού αυξήθηκαν φέτος στην Ινδία, αφού η ξαφνική άνοδος της θερμοκρασίας έπληξε τις αποδόσεις και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου οδήγησε σε αύξηση των εξαγωγών. Η Ινδία, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός σιταριού στον κόσμο, απαγόρευσε τις εξαγωγές τον Μάιο, αλλά οι εγχώριες τιμές παραμένουν υψηλές.

Καθώς οι τιμές της ανοιχτής αγοράς αυξήθηκαν πάνω από τον ρυθμό με τον οποίο η κυβέρνηση αγοράζει τα σιτηρά από εγχώριους αγρότες, οι κρατικές αγορές σιταριού μειώθηκαν κατά 53% φέτος σε 18,8 εκατομμύρια τόνους. Τα κρατικά αποθέματα σιταριού της Ινδίας έχουν πέσει σε χαμηλό έξι ετών.

Μια κυβερνητική πηγή είπε στο Reuters ότι το σχέδιο εκφόρτωσης του σιταριού στην ανοιχτή αγορά είναι απαραίτητο για τον έλεγχο των τιμών, ώστε η Ινδία να μπορεί να αντέξει οικονομικά μια πιο ισχυρή προσπάθεια προμηθειών όταν οι κρατικές αγορές ξαναρχίσουν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Στις αρχές Οκτωβρίου, τα αποθέματα σιταριού στις κρατικές αποθήκες ανήλθαν σε 22,7 εκατομμύρια τόνους, μειωμένα από 46,9 εκατομμύρια τόνους ένα χρόνο νωρίτερα. Εκείνη την εποχή, η κυβέρνηση δήλωσε ότι τα αποθέματα επαρκούσαν για να παρέμβει στην αγορά εάν χρειαζόταν.

Η κυβέρνηση αγοράζει ρύζι και σιτάρι από αγρότες σε κρατικές τιμές για να εκτελέσει το μεγαλύτερο πρόγραμμα διατροφικής ευημερίας στον κόσμο για περίπου 800 εκατομμύρια ανθρώπους στη χώρα του 1,4 δισεκατομμυρίου.

Η πτώση των αποθεμάτων σιταριού της Ινδίας και οι αυξανόμενες τιμές του βασικού προϊόντος έρχονται σε αντίθεση με τους υπερχειλισμένους σιτοβολώνες που επέτρεψαν στη χώρα να εξάγει ρεκόρ 7,2 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών το οικονομικό έτος έως τον Μάρτιο του 2022.

Σε μια έκθεση του Νοεμβρίου, η Υπηρεσία Εξωτερικών Γεωργίας του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ προέβλεψε την παραγωγή σίτου της Ινδίας για την περίοδο εμπορίας 2022-23 σε 99 εκατομμύρια τόνους, έναντι 109,58 εκατομμυρίων τόνων το προηγούμενο έτος. Οι εξαγωγές προβλεπόταν να μειωθούν σε 5,5 εκατομμύρια τόνους για το σιτάρι και τα προϊόντα σίτου.

Τα τελικά αποθέματα αναμένονταν να είναι περίπου 9 εκατομμύρια τόνοι, λιγότερο από το ήμισυ των 19,5 εκατομμυρίων τόνων το 2021-2022.

«Υποθέτοντας κάποια απορρόφηση αποθεμάτων σιταριού που κατέχονται από την κυβέρνηση για πωλήσεις ανοιχτής αγοράς τους επόμενους μήνες, η FAS Νέο Δελχί προβλέπει ότι η περίοδος εμπορίας 2022-2023 που τελειώνει τα αποθέματα θα μειωθούν στους 9 εκατομμύρια τόνους», ανέφερε η έκθεση. «Αυτός ο χαμηλότερος όγκος, ωστόσο, παραμένει αρκετά πάνω από τον κανόνα των κρατικών αποθεμάτων ασφαλείας των 7,5 εκατομμυρίων τόνων».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις